Αρκετά είδη ελληνικών κίτρινων τυριών πωλούνται σήμερα έως και 120% ακριβότερα σε σχέση με πέρσι, με τους καταναλωτές να δηλώνουν ότι έχουν περιορίσει σημαντικά τις ποσότητες που βάζουν στο τραπέζι τους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, οι τιμές της φέτας, της γραβιέρας και του κασεριού έχουν εκτοξευθεί, πλήττοντας όχι μόνο την ελληνική τυροκομία, αλλά και την κτηνοτροφία. Αν και ο γενικός πληθωρισμός υποχωρεί, τα τυροκομικά παραμένουν απλησίαστα, καθώς για ένα κιλό τυρί οι καταναλωτές πληρώνουν έως και το μισό ημερομίσθιο τους.
Συγκεκριμένα, σήμερα η γραβιέρα και το κασέρι κοστίζουν 19 ευρώ το κιλό (από 15 και 14 ευρώ αντίστοιχα πέρσι), ενώ η κεφαλογραβιέρα φτάνει τα 18–20 ευρώ (από 13 ευρώ πέρσι). Η μυζήθρα στοιχίζει 12,5 ευρώ το κιλό, από 11 ευρώ πέρσι. Οι καταναλωτές στρέφονται πλέον σε πιο οικονομικά ευρωπαϊκά τυριά, όπως λευκό τυρί που κοστίζει 7–9 ευρώ το κιλό (από 5–6,5 ευρώ πέρσι).
Η αγορά προβλέπει νέες αυξήσεις στα τυροκομικά 5–15% το 2026, ενώ κατά τη διετία 2023–2025 οι τιμές είχαν αυξηθεί έως και 100%. Οι βασικοί παράγοντες είναι το αυξημένο κόστος ζωοτροφών και ενέργειας, η μείωση των εθνικών επιδοτήσεων κατά 16% για το 2025 και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές.
