Δευτέρα, 16 Ιούν 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Ισραήλ και Ιράν κλιμακώνουν τις επιθέσεις καθώς η φονική σύγκρουση εισέρχεται στην τέταρτη ημέρα
Λήξη πανελληνίων για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ, τέλος εξετάσεων και στα γυμνάσια
Το δύσκολο έργο του Κώστα Σκρέκα, σήμερα η εκλογή νέου γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας 
ΕΟΠΥΥ: Ξεκινά σήμερα η δωρεάν αποστολή φαρμάκων “Κατ’ Οίκον” 
Η Στουτγκάρδη ετοιμάζει πρόταση 20 εκατομμυρίων ευρώ για τον Γιάννη Κωσνταντέλια του ΠΑΟΚ
Μαρινάκης: Εκτός λογικής η αγοραπωλησία ραδιοσυχνοτήτων από κόμματα εκτός Κοινοβουλίου
Γεραπετρίτης: «Απαιτείται μία μεγάλη συμμαχία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε την περαιτέρω κλιμάκωση»
Προεδρικό Μέγαρο: Για έκτη χρονιά υλοποιήθηκε η εθελοντική αιμοδοσία
Λειψυδρία: Διϋπουργική σύσκεψη για σχέδιο διαχείρισης υπό τον Χατζηδάκη
Ζαχαράκη: Οι βαθμολογίες των Πανελληνίων θα ανακοινωθούν έως 27 Ιουλίου
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Νέα έκθεση αποδίδει τη φωτιά στα έλαια σιλικόνης

2 μήνες ago
Κοινοποίηση
5 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση


Στα έλαια σιλικόνης των μετασχηματιστών οφείλεται η φωτιά μετά την σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη σύμφωνα με ακόμα μια έκθεση πραγματογνωμοσύνης που έρχεται στο φως της δημοσιότητας μετά από αυτήν του Αναστασίου Δέδε, το περιεχόμενο της οποίας δημοσιοποίησε στις 2/4 το protothema.gr. Την έκθεση παρέδωσε τον Φεβρουάριο του 2024 στον Ανακριτή ο Βερβεσός, αποκρύπτοντας όσα έγραφε, εξακολουθώντας να μιλά για «μπάζωμα».

Τη νέα αυτή έκθεση υπογράφουν οι Κακαμούκας Στυλιανός του Νικολάου, Μηχανολόγος-Μηχανικός οχημάτων, Πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ν. Λάρισας και ο Κακαμούκας Νικόλαος του Δημητρίου, καθηγητής με βαθμό Α Π. Ε., Μηχανολόγος -Μηχανικός οχημάτων, Πραγματογνώμονας. Αμφότεροι συνέταξαν την πραγματογνωμοσύνη μετά από εντολή της οικόγενειας Μήτσκα από τα Γιαννιτσά, η οποία έχασε την 23χρονη κόρη της Ιφιγένεια στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, «η φωτιά, η οποία κατά την εκτίμησή μας αποτέλεσε και την αίτια στην οποία πολλοί επιβάτες της επιβατικής αμαξοστοιχίας απανθρακώθηκαν ξεκίνησε από τις ηλεκτρικές εκκενώσεις που δημιουργήθηκαν από την κοπή των καλωδίων τροφοδοσίας των ηλεκτράμαξων, τάσης 25.000 VOLT, σε συνδυασμό με τον έλαιο σιλικόνης των μετασχηματιστών που διασκορπίστηκε σε όλο τον τόπο του ατυχήματος. Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε διαμέσου των υλικών κατασκευής των βαγονιών όπως τα υφασμάτινα καθίσματα, την ξύλινη επένδυση τα πατώματα και τα πλαϊνά και το αφρολέξ των καθισμάτων».

Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες η έκθεση σημειώνει πως για την σύγκρουση ευθύνονται «ο σταθμάρχης του Σ. Σ. Λάρισας, ο οποίος: “Δεν χρησιμοποίησε την λειτουργία χάραξης (όπως ορίζεται από έγγραφο της Διεύθυνσης κυκλοφορίας του Ο. Σ. Ε.) η οποία θα εξασφάλιζε την πορεία του συρμού στη γραμμή ανόδου. Επίσης δεν έλεγξε καθόλου την κατάσταση του κλειδιού Νο 118 επί της γραμμής πριν την αναχώρηση από τον Σ.Σ. Λάρισας, ούτως ώστε στην πορεία του τρένου να συνεχίζει να κινείται στην γραμμή ανόδου και δεν εξέτασε την πορεία της αμαξοστοιχίας με κατεύθυνση προς Θεσ/νίκη μέσω του τοπικού πίνακα χειρισμών, που ήταν εντός της εμβέλειας του, ώστε να βεβαιωθεί για την σωστή κίνηση της επιβατικής αμαξοστοιχίας”».

Επίπροσθετα, οι δύο πραγματογνώμονες αναφέρονται και στον μηχανοδηγό της επιβατικής αμαξοστοιχίας, ο οποίος «αφενός μεν δεν ενημέρωσε καθόλου τον σταθμάρχη του Σ.Σ. Λάρισας για την είσοδο της αμαξοστοιχίας στην γραμμή καθόδου έστω και με τα λιγοστά μέσα ενημέρωσης όπως τον ασύρματο, αφετέρου διότι ενώ συνειδητοποίησε ότι η φωτοσήμανση δεν λειτουργούσε καθόλου κατά τον προ του ατυχήματος χρόνο, συνέχιζε να κινείται στο ρεύμα καθόδου».

Ακόμη η έκθεση αναφέρεται στα συστήματα ασφαλούς κίνησης τα οποία περιλαμβάνουν τα συστήματα ελέγχου κατάληψης των γραμμών και τους φωτεινούς σηματοδότες τα οποία (συστήματα) δεν λειτουργούσαν. Στην περίπτωση που λειτουργούσαν ορθά τότε δεν θα συνέβαινε το τραγικό δυστύχημα. Επίσης ευθύνη φέρει και Ο ΟΣΕ. Επίσης, δεν λειτουργούσε το σύστημα ETCS, το οποίο παρόλο που ήταν εγκατεστημένο στις αμαξοστοιχίες, πρακτικά δεν υπήρχε ποτέ. Στην περίπτωση που λειτουργούσε το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό σύστημα, δεν θα συνέβαινε το τραγικό δυστύχημα.

Ευθύνες καταλογίζονται και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ η οποία είχε την ευθύνη της συντηρήσεως των συρμών «καθότι δεν άσκησε την απαιτούμενη συντήρηση των συρμών, και ειδικότερα επί του καθίσματος στο 3ο βαγόνι στη θέση 67 στο οποίο καθόταν η 23χρονη άτυχη Ιφιγένεια Μήτσκα, το οποίο αποκολλήθηκε από τη βάση του και εκτινάχθηκε, με αποτέλεσμα η 23χονη να βρει τραγικό θάνατο».

Η τεχνική έκθεση πραγματογνωμοσύνης ξεκίνησε να συντάσσεται μετά την αυτοψία στον τόπο του ατυχήματος και τον έλεγχο των αμαξοστοιχιών, αριθμεί συνολικά 50 σελίδες και φέρει ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου 2023.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:SliderΈκθεσηΤέμπηΦωτιά
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Προανακριτική: Κοινή δήλωση ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς και την ανεξάρτητης Λινού κατά του Τριαντόπουλου
Επόμενο άρθρο ΑΕΚ: Προπονήθηκε ο Μαρσιάλ και μπαίνει στην αποστολή για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ισραήλ και Ιράν κλιμακώνουν τις επιθέσεις καθώς η φονική σύγκρουση εισέρχεται στην τέταρτη ημέρα
16 λεπτά ago
Λήξη πανελληνίων για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ, τέλος εξετάσεων και στα γυμνάσια
20 λεπτά ago
Το δύσκολο έργο του Κώστα Σκρέκα, σήμερα η εκλογή νέου γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας 
25 λεπτά ago
ΕΟΠΥΥ: Ξεκινά σήμερα η δωρεάν αποστολή φαρμάκων “Κατ’ Οίκον” 
29 λεπτά ago
Η Στουτγκάρδη ετοιμάζει πρόταση 20 εκατομμυρίων ευρώ για τον Γιάννη Κωσνταντέλια του ΠΑΟΚ
35 λεπτά ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή "σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

News Room

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»

Καλεσμένος στην εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου ο πρόεδρος του κόμματος «Κίνημα Δημοκρατίας», Στέφανος Κασσελάκης σε…

News Room

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή σχολιάζοντας…

News Room

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΣΕΑ: Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή

News Room
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Νετανιάχου – Τι συζήτησαν

News Room
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Με 149 ψήφους η αναγκαία πλειοψηφία μετά την έκπτωση των «Σπαρτιατών»

News Room
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσωπικός Αριθμός: Περισσότερα από 96.000 λάθη στα καταχωρημένα στοιχεία

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?