Παρασκευή, 21 Νοέ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Επίδομα θέρμανσης: Τα πιο συχνά λάθη που οδηγούν στον αποκλεισμό δικαιούχων
Φορολογούμενοι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν πριν το τέλος του έτους
Η ΕΕ δεν έχει λάβει επίσημα το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία – «Δεν έχει νόημα να το σχολιάζουμε σε αυτό το στάδιο»
Κ. Μητσοτάκης για την Ημέρα των Ένοπλων Δυνάμεων: «Η εθνική άμυνα σε γη, ουρανό και θάλασσα είναι ισχυρότερη από ποτέ»
Το Δημόσιο σχεδιάζει αυξημένο δανεισμό και πρόωρη εξόφληση των μνημονιακών δανείων το 2026
Θεσσαλονίκη: Υπογράφτηκε η σύμβαση για τρία νέα σχολικά συγκροτήματα – Τέλος εποχής για λυόμενα του 1978
Θεσσαλονίκη: Στήνεται το επιβλητικό χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Αριστοτέλους
Άμεση η αντίδραση της Αθήνας στις δηλώσεις Ζαχάροβα: «Απειλές κατά κυρίαρχων κρατών απορρίπτονται αυτοδικαίως»
Μητσοτάκης από Σιγκαπούρη: Η Ευρώπη αφυπνίστηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία – Δεν μας έχει κοινοποιηθεί το σχέδιο Τραμπ
Διέρρευσε το σχέδιο Τραμπ για το Ουκρανικό: Η Ρωσία παίρνει Κριμαία και Ντονμπάς – Εκτός ΝΑΤΟ το Κίεβο
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Follow US
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΕΛΛΑΔΑ

Συνταγή για πολίτικο πασχαλινό τσουρέκι

4 έτη ago
Share
7 Min Read
SHARE

ΥΛΙΚΑ για 5 μεγάλα τσουρέκια

1.200 γρ. αλεύρι για τσουρέκια (υπάρχουν αρκετά στα σούπερ μάρκετ, χρησιμοποίησα Μάννα το χρυσό)

100 γρ. φρέσκια μαγιά

200 γρ. βούτυρο αγελαδινό (λιωμένο και χλιαρό)

350 γρ. ζάχαρη

400 ml χλιαρό γάλα πλήρες

4 αυγά (ελαφρά χτυπημένα)

1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη

2 κουταλάκια του γλυκού καρδάμωμο (κακουλέ) κοπανισμένο

1 κουταλιά της σούπας μαχλέπι (ένα φακελάκι είναι αυτή η ποσότητα)

1 λοβός βανίλιας ή ένα φακελάκι άρωμα βανίλιας

1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι αμύγδαλα φιλέ ή σουσάμι ή παπαρουνόσπορο για το γαρνίρισμα.Συγκεντρώστε όλα τα υλικά που χρειάζονται για τα τσουρέκια, ζυγίστε ο,τι χρειάζεται, κοσκινίστε το αλεύρι, λιώστε το βούτυρο, ζεστάνετε το γάλα και τρίψτε τα μυρωδικά.

Είναι αρκετά τα υλικά, οπότε αν τα έχετε όλα έτοιμα μπροστά σας θα είναι ευκολότερη η διαδικασία και πιο γρήγορη. Θα χρειαστείτε ένα πολύ μεγάλο μπολ ή λεκάνη για να ζυμώσετε τα τσουρέκια και να τα αφήσετε να φουσκώσουν και ένα λίγο μικρότερο μπολ για να φτιάξετε το προζύμι.

Αρχικά παίρνετε το μικρότερο μπολ, ρίχνετε μέσα δύο – τρεις κουταλιές της σούπας αλεύρι, μία – δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό γάλα, το 1/3 της ποσότητάς του, και τη μαγιά αφού τη θρυμματίσετε με τα χέρια σας.

Ανακατεύετε καλά μέχρι να έχετε έναν αραιό χυλό, το σκεπάζετε και το αφήνετε στην άκρη για 15 λεπτά ώσπου αυτό να αρχίσει να φουσκώνει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μίξερ για τα αναμείξετε τα υλικά ή να το κάνετε με τα χέρια, αν έχετε δυνατά μπράτσα ή αν θέλετε με την ευκαιρία να αποκτήσετε. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ ή σε μια μεγάλη λεκάνη το αλεύρι κοσκινισμένο, το αλάτι, τη βανίλια και ανακατεύετε με μια σπάτουλα. Το αλεύρι δεν το ρίχνετε όλο εξαρχής, κρατάτε ένα περίπου φλιτζάνι για το τέλος.

Μετά προσθέτετε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, κρατάτε μια πολύ μικρή ποσότητα -2 κουταλιές περίπου της σούπας- για τα αλείψετε τα τσουρέκια στο τέλος. Ρίχνετε τα μπαχαρικά -καρδάμωμο, μαστίχα, μαχλέπι- μέσα στη ζάχαρη και τα αδειάζετε στο μπολ με το αλεύρι. Ανακατεύετε ξανά λίγο με τη σπάτουλα, αυτό βοηθάει στο να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά, γιατί είναι μεγάλη η ποσότητα του αλευριού. Τέλος, ρίχνετε και το μείγμα της μαγιάς, το γάλα και το μισό λιωμένο βούτυρο.

Το υπόλοιπο μισό θα το κρατήσετε για να ζυμώσετε στο τέλος το ζυμάρι. Σε αυτό το σημείο αρχίζετε να ζυμώνετε με τα χέρια ή τοποθετείτε τον γάντζο της ζύμης στο μίξερ και ξεκινάτε. Όταν θα δείτε ότι έχετε μια ζύμη ελαστική και βαριά προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι που έχετε κρατήσει και ζυμώνετε. Η ζύμη είναι μαλακή και απαλή αλλά δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Τώρα ήρθε η σειρά να χρησιμοποιήσετε το άλλο μισό λιωμένο βούτυρο.

Ρίχνετε λίγο λίγο το λιωμένο βούτυρο και διπλώνετε τη ζύμη, αυτό το κάνετε μέχρι να τελειώσει όλο το βούτυρο.

Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει, θα πάρει τουλάχιστον δύο ώρες, γιατί η ζύμη είναι βαριά και λιπαρή, θέλει λοιπόν υπομονή. Όταν διπλαστεί σε όγκο, ζυμώνετε ξανά τη ζύμη ελαφρά, δηλαδή “ξεφουσκώνετε” με τα χέρια σας τη ζύμη, την διπλώνετε ξανά -όπως φαίνεται στο βίντεο- και την αφήνετε να φουσκώσει ακόμα μια φορά. Γενικά να ξέρετε ότι η ζύμη των τσουρεκιών θέλει το χρόνο της, να είστε υπομονετικοί μαζί της και δεν θα χάσετε.

Όταν δείτε ότι η ζύμη σας έχει φουσκώσει, και συνήθως φουσκώνει πολύ, την “ξεφουσκώνετε” πάλι με τα χέρια σας και ξεκινάτε να φτιάξετε τα τσουρέκια. Μοιράζετε τη ζύμη σε μέρη, αυτή η ποσότητα θα σας φτάσει να κάνετε 4 ή 5 τσουρέκια ανάλογα με το πόσο μεγάλα θα τα κάνετε ή πώς θα τα πλέξετε. Μπορείτε να κάνετε την κλασική πλεξίδα ή διάφορες άλλες πλέξεις, υπάρχουν πολλές, όρεξη να έχετε. Φροντίστε μόνο να κορδόνια που θα χρησιμοποιείτε να έχουν την ίδια ποσότητα ζύμης, να είναι δηλαδή όμοια.

Αφού κάνετε τα τσουρέκια, τα αφήνετε πάνω σε λαμαρίνα που έχετε καλύψει με λαδόχαρτο. Απλώνετε πάνω τους με πινέλο πολύ μικρή ποσότητα αυγού χτυπημένου -αυτό που έχετε κρατήσει ήδη- τα πασπαλίζετε με αμύγδαλο ή σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.

Τα αφήνετε να φουσκώσουν -ξανά!- για 1 περίπου ώρα και τα ψήνετε για 30 περίπου λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς με αντιστάσεις. Να θυμάστε ότι η ωρίμανση του ζυμαριού εξαρτάται πάντα από τη θερμοκρασία του χώρου που είμαστε, οπότε οι χρόνοι είναι πάντα σχετικοί και για αυτό να ελέγχετε το ζυμάρι και βέβαια να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας. Όταν τα τσουρέκια ψηθούν, τα αφήνετε σε σχάρα να κρυώσουν καλά, τα καλύπτετε με μεμβράνη για να μην ξεραθούν.

Share This Article
Facebook Email Copy Link Print
Previous Article Αγία Σοφία: Προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας
Next Article Ήθη και έθιμα Μεγάλης Πέμπτης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επίδομα θέρμανσης: Τα πιο συχνά λάθη που οδηγούν στον αποκλεισμό δικαιούχων
2 ώρες ago
Φορολογούμενοι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν πριν το τέλος του έτους
4 ώρες ago
Η ΕΕ δεν έχει λάβει επίσημα το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία – «Δεν έχει νόημα να το σχολιάζουμε σε αυτό το στάδιο»
7 ώρες ago
Κ. Μητσοτάκης για την Ημέρα των Ένοπλων Δυνάμεων: «Η εθνική άμυνα σε γη, ουρανό και θάλασσα είναι ισχυρότερη από ποτέ»
8 ώρες ago
Το Δημόσιο σχεδιάζει αυξημένο δανεισμό και πρόωρη εξόφληση των μνημονιακών δανείων το 2026
8 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Αλεξάνδρα Σδούκου για ΕΛΤΑ –«Έρχεται ο ταχυδρόμος κατ’ οίκον»

Για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το κλείσιμο 46 υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ, μίλησε μεταξύ άλλων…

Αλεξία Χαρακίδα

Θεσσαλονίκη: Κυλιόμενη Σκάλα Εκτός Λειτουργίας στο Μετρό «Πανεπιστήμιο» – Ουρές και Πίεση σε Ώρα Αιχμής

Το θέμα αναδείχθηκε ζωντανά στην εκπομπή «Αυτοδιοικητικό Μέτωπο» με την Ευδοξία Βροχίδου στη Βεργίνα Τηλεόραση, μέσα…

Αλεξία Χαρακίδα

Ο υπουργός υγείας Α. Γεωργιάδης στη Βεργίνα Τηλεόραση και στον Στέργιο Καλόγηρο

Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης έδωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στη Βεργίνα Τηλεόραση και τον…

Newsroom

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Υπογράφτηκε η σύμβαση για τρία νέα σχολικά συγκροτήματα – Τέλος εποχής για λυόμενα του 1978

Newsroom
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στήνεται το επιβλητικό χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Αριστοτέλους

Newsroom
ΕΛΛΑΔΑ

Δοξολογία για την Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων στην Παναγία Δεξιά (Βίντεο)

Newsroom
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και πρόστιμα έως €30.000 για τις μπαλωθιές – Ιδρύεται Τμήμα Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων στην Κρήτη

Newsroom
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?