Στους 41 οι νεκροί από το αεροπορικό δυστύχημα στο Σερεμέτιεβο (video)

[ad_1]

Αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων, καθώς στους 41 ανέρχονται οι νεκροί από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο αεροσκάφος της εταιρείας Aeroflot το οποίο έκανε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, ανακοίνωσε η Επιτροπή Ερευνών. Οι πρώτες πηγές έκαναν λόγο για πυρκαγιά που ξέσπασε στο αεροσκάφος, όμως ένα βίντεο που δημοσιοποιήθηκε πολλές ώρες μετά τη συντριβή δείχνει το αεροσκάφος να αγγίζει την πίστα και στη συνέχεια να αναπηδά προτού πιάσει φωτιά.

Μολονότι οι ακριβείς συνθήκες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους Ντένις Εβντοκίμοφ δήλωσε σε ρωσικά ΜΜΕ πως το Soukhoi Superjet 100 χρειάστηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση αφού έχασε όργανα λόγω του κεραυνού.
«Λόγω του κεραυνού, χάσαμε την επαφή μέσω ασυρμάτου και περάσαμε στη διακυβέρνηση του αεροσκάφους χωρίς όργανα, χωρίς στοιχεία υπολογιστή», δήλωσε ο πιλότος στη ρωσική ταμπλόιντ Κομσομόλσκαγια Πράβντα.
«Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε τη σύνδεση μέσω της συχνότητας έκτακτης ανάγκης, αλλά λειτουργούσε με διακοπές. Μπορέσαμε να πούμε μερικές λέξεις, μετά η επαφή χάθηκε», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, η σφοδρότητα της αναγκαστικής προσγείωσης είναι ο λόγος που το αεροσκάφος έπιασε φωτιά, ενώ «οι δεξαμενές καυσίμων ήταν γεμάτες».
Οι 37 από τους 78 επιβάτες και μέλη του πληρώματος που επέβαιναν στο Sukhoi Superjet 100 διασώθηκαν, οπως είπε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Σβετλάνα Πετρένκο.
Ένας υπήκοος των ΗΠΑ ήταν μεταξύ των θυμάτων δήλωσε πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στο πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Ο Τζέρεμι Μπρουκς είναι στον κατάλογο των νεκρών επιβατών. Ήταν πολίτης των ΗΠΑ», ανέφερε η πηγή αυτή.
Το Σούπερτζετ 100 που εκτελούσε τη πτήση SU-1492 με 73 επιβάτες και πέντε μέλη πληρώματος είχε προορισμό το Μουρμάνσκ. Έπιασε φωτιά μετά την κατεπείγουσα προσγείωσή του στο Σερεμέτιεβα, λίγη ώρα μετά την αναχώρησή του.
Έξι τραυματίες εισήχθησαν σε νοσοκομεία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Η αεροπορική εταιρεία σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι το αεροπλάνο «επέστρεψε στο αεροδρόμιο για τεχνικούς λόγους» και ότι οι μηχανές του τυλίχθηκαν στις φλόγες μετά την προσγείωση.
Μολονότι οι ακριβείς συνθήκες της τραγωδίας δεν είναι ακόμη γνωστές, επιβάτες ανέφεραν στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης πως το Soukhoi Superjet 100 επλήγη από κεραυνό λίγο μετά την απογείωσή του.
«Ναι, αυτό συνέβη. Τουλάχιστον είδα μια λευκή λάμψη», είπε ένας από τους επιζήσαντες επιβάτες, ο Ντμίτρι Χλεμπούσκιν, σύμφωνα με το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
«Απογειωνόμασταν και το αεροσκάφος επλήγη από τον κεραυνό. Η προσγείωση ήταν δύσκολη, σχεδόν λιποθυμήσαμε από τον φόβο. Το αεροπλάνο αναπήδησε πάνω στην πίστα σαν ακρίδα και έπιασε φωτιά στο έδαφος», είπε ένας άλλος επιβάτης, ο Πιοτρ Εγκόροφ στην εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα.
Σύμφωνα με πηγές στους κόλπους των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, τις οποίες επικαλούνται τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τα δύο «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος και δόθηκαν στους ερευνητές.
Η εναέρια κυκλοφορία επανελήφθη το πρωί της Δευτέρας ομαλά στο διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο, ένα από τα κύρια αεροδρόμια της ρωσικής πρωτεύουσας, μετέδωσε η τηλεόραση.
Έχει αρχίσει έρευνα για παραβίαση των κανόνων ασφαλείας ενώ ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέβαλε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, τον Ντμίτρι Πεσκόφ.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Sputnik-Reuters
Σχετική είδηση: Αεροπορική τραγωδία στη Ρωσία με 13 νεκρούς (video)
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]