Τετάρτη, 18 Ιούν 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Έρχονται αναδρομικά για τους συνταξιούχους – Ποιοι θα πάρουν έως 3.751 ευρώ
Γεραπετρίτης: Η τηλεφωνική συνομιλία με τον ΥΠΕΞ του Κατάρ
Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά 70.000 συνταξιούχων – Ποσά ως 8.500 ευρώ
Νέος γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας ο Κώστας Σκρέκας – «Είμαστε ένα κόμμα ανοικτό σε νέες ιδέες και νέα πρόσωπα»
Βρεφονηπιακοί σταθμοί ΔΥΠΑ: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων
Μητσοτάκης: Ομιλία στη Βουλή θα δώσει αύριο στα πλαίσια της Προανακριτικής
Επίδομα αδείας 2025: Πότε θα δοθεί
Έντονη αντίδραση του ΥΠΕΞ για τον τουρκικό χάρτη του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού
Τα οφέλη από την πρόωρη αποπληρωμή του δημόσιου χρέους
Πιερρακάκης: Η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί στη νέα εποχή της μακροζωίας
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΚΟΣΜΟΣ

Στις κάλπες οι Ισπανοί- Ο Σάντσεθ φαβορί, η άκρα Δεξιά “παραμονεύει”

6 έτη ago
Κοινοποίηση
7 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση



Περίπου 36,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες στην Ισπανία για να αναδείξουν την νέα κυβέρνηση της χώρας και οποιοδήποτε αποτέλεσμα φαίνεται πιθανό, αν και οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στους Σοσιαλιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).
Ο απερχόμενος σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος έφθασε στην εξουσία τον Ιούνιο χάρη σε μια πρόταση μομφής εναντίον του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι (Λαϊκό Κόμμα, PP), έχει προειδοποιήσει εναντίον ενός κύματος της άκρας δεξιάς στην Ισπανία, όπως συνέβη στη Φινλανδία, όπου το κόμμα των Αληθινών Φινλανδών ήρθε δεύτερο στις εκλογές που έγιναν στα μέσα Απριλίου.
Ο επικεφαλής του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος, PP, Πάμπλο Κασάδο, διεξήγαγε μια πολύ επιθετική εκστρατεία εναντίον του Σάντσεθ τον οποίο χαρακτήρισε «Δούρειο Ίππο» των καταλανών και των βάσκων εθνικιστών, ενώ άνοιξε για πρώτη φορά την πόρτα σε συμμετοχή του Vox σε ενδεχόμενη κυβέρνηση της δεξιάς.
Περιθωριακό μέχρι και πριν από μόλις έξι μήνες, πριν δημιουργήσει πολιτικό σεισμό συγκεντρώνοντας σχεδόν 11% των ψήφων σε εκλογές στη νότια περιφέρεια της Ανδαλουσίας, το υπερεθνικιστικό κόμμα Vox είναι η προαναγγελθείσα έκπληξη αυτών των βουλευτικών εκλογών, των τρίτων μέσα σε τριάμισι χρόνια.
Με περισσσότερο από 10% των ψήφων στις δημοσκοπήσεις και μια τριανταριά έδρες από τις 350, το Vox θα μπορούσε να κάνει μια ισχυρή είσοδο στη βουλή σε μια χώρα όπου η άκρα δεξιά ήταν απούσα από το τοπίο μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο το 1975. Οι Ισπανοί ανανεώνουν επίσης σήμερα μεγάλο μέρος της Γερουσίας.
Σήμερα «θα επιλέξουμε ανάμεσα στην αντι-Ισπανία και τη ζώσα Ισπανία», υπογράμμισε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Vox, ο Σαντιάγο Αμπασκάλ, ο οποίος έχει την υποστήριξη της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία ή του Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας στην Ιταλία.
Ισπανικός Τύπος: Φόβος ή οργή;
« Η επιτυχία ή η αποτυχία της αριστεράς και της δεξιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο πολλοί από εκείνους που συνήθως απέχουν ,αυτή τη φορά θα αποφασίσουν να προσέλθουν στις κάλπεs», γράφει η εφημερίδα El Pais.
Σύμφωνα με την El Periodico Du Catalonia «οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν εάν η Ισπανία πρόκειται να είναι μια σοσιαλδημοκρατική, φιλοευρωπαϊκή και φεμινιστική χώρα, αν θα δεχτεί με θάρρος ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις για περιόδους αβεβαιότητας και ότι δεν υπάρχουν τείχη που να μας προστατεύουν από τις προκλήσεις που υπάρχουν παγκοσμίως.
Το θρυλικό τραγούδι του Λου Ριντ «Δεν υπάρχει χρόνος» μπορεί κάλλιστα να είναι το soundtrack των εκλογών στις οποίες η Ισπανία κοιτάζει τον καθρέφτη της» γράφει η εφημερίδα της Καταλονίας.
Θα επικρατήσει ο φόβος της ανόδου του ακροδεξιού Vox που αναδεικνύεται σε όλες τις συναντήσεις των κεντροαριστερών κομμάτων ή η οργή της κεντροδεξιάς εναντίον του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ; Η διαφαινόμενη άνοδος του Vox ενθάρρυνε τους φόβους των προοδευτικών ότι η άκρα δεξιά που πολλοί πίστευαν ότι είχε εξαφανιστεί στη μόνη χώρα της Ευρώπης που την είχε στην εξουσία μέχρι το 1976, θα μπορούσε να φτάσει ως την κυβέρνηση. Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι κερδίζει ο Σάντσεθ τροφοδοτούν την απογοήτευση των συντηρητικών που θέλουν να τον απομακρύνουν από την εξουσία. Το διπλό μέλλον
Η Ισπανία θα επιλέξει σήμερα εάν θέλει να προχωρήσει ,ακόμη και αν το μέλλον είναι αβέβαιο ή εάν θα ρίξει άγκυρα. Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης μπορεί να θέσει στο τραπέζι το νόμο για την ευθανασία ή την επέμβαση στην Καταλονία. Την αύξηση του κατώτατου μισθού ή την κατάργηση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.
Aν θα δοθούν ενισχύσεις για την εξάλειψη της παιδικής φτώχειας ή επιδοτήσεις για τις ταυρομαχίες. Περισσότερες εβδομάδες γονικής άδειας ή περιορισμοί στην άμβλωση. Μέτρα κατά του μισθολογικού χάσματος ή σχέδια για διευκόλυνση της διαμονής των γυναικών στο σπίτι. Μέτρα για τη χρηματοδότηση των κοινοτήτων ή την κατάργηση της αυτονομίας. Ενίσχυση της δημόσιας υγείας ή κατάργηση της κάρτας υγείας στους παράτυπους μετανάστες. Παροχή περισσότερων κονδυλίων για την καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου ή αμφισβήτηση των καταγγελιών των θυμάτων.
Φαίνονται απλές ερωτήσεις για να απαντηθούν , από τη μια πλευρά ή την άλλη. Οι πολιτικοί επιστήμονες, ωστόσο, θυμούνται ότι την ίδια Κυριακή δύο εκατομμύρια άνθρωποι θα αποφασίσουν αν θα πάνε στις κάλπες ή όχι, και αν το κάνουν, ποιον θα ψηφίσουν. Είναι οι αναποφάσιστοι των οποίων το μέγεθος ήταν αδύνατο να μετρηθεί λόγω της απαγόρευσης των δημοσκοπήσεων εδώ και πέντε ημέρες» γράφει η El Periodico.
Οι δυο άγνωστοι Χ
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχουν δυο άγνωστοι Χ στη σημερινή αναμέτρηση : Ο πρώτος άγνωστος είναι το ποσοστό συμμετοχής. Οι έρευνες το τοποθετούν μεταξύ 67% και 75%. Τα αποτελέσματα θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη συμμετοχή αυτή. Ο δεύτερος άγνωστος είναι: Ποιο κόμμα θα έρθει τρίτο : οι αριστεροί Ποδέμος-Podemos, οι κεντροδεξιοί Θιουδαδάνος-Ciudadanos, ή το ακροδεξιό Vox; Το τρίτο κόμμα θα είναι το πιο σημαντικό από ποτέ γιατί θα καθορίσει , στην πραγματικότητα, ποια πλευρά θα νικήσει: η αριστερά ή η δεξιά. Και όχι μόνο ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά και αν θα υπάρξει για πρώτη φορά κυβερνητικός συνασπισμός.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:κάλπες
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Άννα Κορακάκη στο Πεκίνο
Επόμενο άρθρο “Καλό Πάσχα” με σύμμαχο τον καιρό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έρχονται αναδρομικά για τους συνταξιούχους – Ποιοι θα πάρουν έως 3.751 ευρώ
1 λεπτό ago
Γεραπετρίτης: Η τηλεφωνική συνομιλία με τον ΥΠΕΞ του Κατάρ
20 λεπτά ago
Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά 70.000 συνταξιούχων – Ποσά ως 8.500 ευρώ
1 ώρα ago
Νέος γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας ο Κώστας Σκρέκας – «Είμαστε ένα κόμμα ανοικτό σε νέες ιδέες και νέα πρόσωπα»
1 ώρα ago
Βρεφονηπιακοί σταθμοί ΔΥΠΑ: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων
2 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή "σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

News Room

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»

Καλεσμένος στην εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου ο πρόεδρος του κόμματος «Κίνημα Δημοκρατίας», Στέφανος Κασσελάκης σε…

News Room

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή σχολιάζοντας…

News Room

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Τι απαντά η Αθήνα στους χάρτες της Άγκυρας

News Room
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θρίλερ με την εσπευσμένη επιστροφή Τραμπ στην Ουάσινγκτον: «Δεν γύρισα για εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, είναι κάτι μεγαλύτερο από αυτό»

News Room
ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρή πυραυλική επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο

News Room
ΚΟΣΜΟΣ

Πέμπτη νύχτα τρόμου σε Ιράν και Ισραήλ: Ήχησαν σειρήνες στο Τελ Αβίβ

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?