Στα πράσα τέσσερις γερμανικές ΜΚΟ για δουλεμπόριο και κατασκοπεία στη Λέσβο

Από το 2015 τέσσερις γερμανικές ΜΚΟ δρούσαν στη Λέσβο σε αγαστή συνεργασία με Τούρκους δουλεμπόρους, διακινούσαν μετανάστες υπονομεύοντας την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας και εισπράττοντας ευρωπαϊκά κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ.

Με πρόφαση την ανθρωπιστική βοήθεια και χρησιμοποιώντας μεθόδους μυστικών υπηρεσιών, τα μέλη των συγκεκριμένων οργανώσεων χαρτογραφούσαν τις κινήσεις των σκαφών του Λιμενικού, κατέγραφαν τις τηλεπικοινωνίες των ελληνικών υπηρεσιών, ήλεγχαν και χειραγωγούσαν τον τηλεφωνικό αριθμό και την εφαρμογή εκτάκτου ανάγκης που χρησιμοποιούν οι μετανάστες όταν βρίσκονται σε κίνδυνο, παραπλανούσαν ακόμη και τις δυνάμεις της Frontex, με έναν και μοναδικό στόχο: όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εισροή παράτυπων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια.

Το γιατί είναι το μεγάλο ερώτημα, ενώ μένει να απαντηθεί και ποιους σκοπούς εξυπηρετούσαν οι τέσσερις συγκεκριμένες οργανώσεις. Ισως, λένε οι αναλυτές της Αστυνομίας, να προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να διατηρηθούν οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές προκειμένου να έχουν λόγο ύπαρξης και οι συγκεκριμένες οργανώσεις…

Μετά από έρευνες οκτώ μηνών, Αστυνομία και ΕΥΠ κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τις ενέργειες και τον ρόλο των τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, να σχηματίσουν δικογραφία στην οποία κατηγορούνται 26 Γερμανοί, δύο Ελβετοί, μία Γαλλίδα, ένας Ισπανός, μία Βουλγάρα, ένας Νορβηγός, μία Αυστριακή και δύο μετανάστες από το Ιράν και το Αφγανιστάν και να συγκεντρώσουν πειστήρια για τον ύποπτο ρόλο τους.

Ο φάκελος έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης και η ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει κατηγορίες για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, διευκόλυνση διακίνησης παράτυπων μεταναστών, ακόμα και για κατασκοπεία και παραβίαση μυστικών της Πολιτείας.

«Tα αναφερόμενα φυσικά πρόσωπα των ΜΚΟ “Mare Liberum e.V.”, “Sea Watch e.V.”, “FFM e.V.” και “Josoor International Solidarity” λειτουργούσαν κατ’ επίφαση ανθρωπιστικά», αναφέρει το πόρισμα της Αστυνομίας.