Σάββατο, 2 Αυγ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Νετανιάχου: Αναβάλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα για μία εβδομάδα
Τουρκία: Δημοσίευσε χάρτη με θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Τορίνο: Ξύπνησε από την καταστολή ο 15χρονος μετά τη μεταμόσχευση ήπατος
Ξεκινά η έξοδος των αδειούχων του Αυγούστου από την Αττική – Πληρότητα 100% σε πλοία και λεωφορεία
Παλαιό Φάληρο: Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα η 32χρονη μητέρα του νεκρού κοριτσιού
Ασφαλτοστρώνεται σήμερα η Εγνατία
TisimΒενη στην Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας
Μ. Θεμιστοκλέους στο ΕΡΤNews: 10.000 αεροδιακομιδές από το 2021 – Βελτίωση της κατάστασης στα επείγοντα, αρκετά καλά τα αποτελέσματα από τις αξιολογήσεις των νοσοκομείων
Δήμος Ηλιούπολης: Πλησιάζει η ώρα του μεγάλου φεστιβάλ αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη
ΟΠΕΚΕΠΕ: Υψηλόβαθμα στελέχη της ΑΑΔΕ επισκέφτηκαν τα γραφεία ζητώντας πλήθος στοιχείων
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τροχιά υποχώρησης το πετρέλαιο: Τα 3 σενάρια αν μειωθεί η προσφορά – Καλπάζει το αέριο

2 έτη ago
Κοινοποίηση
5 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η εντεινόμενη ισραηλινή διείσδυση στη Γάζα, δεν είχε ακόμη προκαλέσει σημαντικά αντίποινα από το Ιράν ή τους συμμάχους του, μειώνοντας την ανησυχία ότι ο περιφερειακός εφοδιασμός με αργό μπορεί να διακοπεί.

Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI, συμβολαίου παραδόσεως Δεκεμβρίου, υποχωρεί κατά 1,3% στα 84,6 δολάρια το βαρέλι ενώ το Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου σημειώνει πτώση 1% στα 89,5 δολάρια το βαρέλι, επιστρέφοντας κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου, την περασμένη Παρασκευή, σημείωσαν άνοδο σχεδόν 3%, αν και κατέγραψαν απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας.

Το πετρέλαιο υποχωρεί, καθώς το Ισραήλ «φαίνεται να προσεγγίζει την κατάσταση με σύνεση, κάτι που έφερε μια αίσθηση ανακούφισης ότι τα χειρότερα σενάρια μπορεί να μην υλοποιηθούν» δήλωσε ο Stephen Innes, διευθύνων σύμβουλος της SPI Asset Management.Σύμφωνα με τις βασικές προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι τιμές του πετρελαίου θα είναι κατά μέσο όρο 90 δολάρια το βαρέλι το τρέχον τρίμηνο πριν υποχωρήσουν κατά μέσο όρο στα 81 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος, καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται.

Ωστόσο σκιαγράφησε επίσης τρεις εναλλακτικούς δρόμους για τις τιμές του πετρελαίου:

Ένα σενάριο «μικρής διακοπής», στο οποίο η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα μειωνόταν κατά 500.000 έως 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα – περίπου ισοδύναμη με τη μείωση που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη το 2011. Η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί από 93 έως 102 δολάρια ένα βαρέλι.

Ένα σενάριο «μέτριας διακοπής» –όπως είχε συμβεί με τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, όπου η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα μειωνόταν κατά 3 έως 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν κατά 21% έως 35% αρχικά, ανεβάζοντάς τες μεταξύ 109 και 121 δολαρίων το βαρέλι.

Και τέλος ένα σενάριο «μεγάλης διακοπής» – συγκρίσιμο με τη δράση που ελήφθη κατά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ του 1973 – κατά τον οποίο η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα συρρικνωθεί κατά 6 έως 8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, με αποτέλεσμα 56% έως 75% αύξηση των τιμών από 140 έως και 157 δολάρια το βαρέλι.Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν αφού η διακοπή των αιγυπτιακών εισαγωγών διέψευσε τις ελπίδες για επανέναρξη των παραδόσεων στην Ευρώπη, αυξάνοντας τους κινδύνους εφοδιασμού την ώρα που το Ισραήλ διεύρυνε την επίγεια επίθεσή του στη Γάζα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του Δεκεμβρίου σημείωσαν άλμα έως και 4,5% τη Δευτέρα. Οι τιμές είναι περίπου 30% υψηλότερες από ό,τι πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή πριν από τρεις εβδομάδες, αναδεικνύοντας την ευπάθεια της ευρωπαϊκής αγοράς στους γεωπολιτικούς κινδύνους μετά την περσινή ενεργειακή κρίση.

Μάλιστα, ενώ οι ροές προς την Ευρώπη αποτελούν συνήθως ένα μικρό μερίδιο, μια βασική απειλή για τις ενεργειακές αγορές θα ήταν η εμπλοκή άλλων περιφερειακών δυνάμεων και οι διαταραχές στο Στενό του Ορμούζ, μια ζωτικής σημασίας υδάτινη οδό για το αργό πετρέλαιο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Η Ευρώπη χρειάζεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από οποιαδήποτε πηγή μπορεί να βρει για να διατηρήσει την ισορροπία της, αφού οι περισσότερες ροές ρωσικού φυσικού αερίου από αγωγούς σταμάτησαν λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Ποιος να τον σταματήσει; Έφτασε τις 8 Χρυσές Μπάλες ο Λιονέλ Μέσι!
Επόμενο άρθρο ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νετανιάχου: Αναβάλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα για μία εβδομάδα
5 ώρες ago
Τουρκία: Δημοσίευσε χάρτη με θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
5 ώρες ago
Τορίνο: Ξύπνησε από την καταστολή ο 15χρονος μετά τη μεταμόσχευση ήπατος
7 ώρες ago
Ξεκινά η έξοδος των αδειούχων του Αυγούστου από την Αττική – Πληρότητα 100% σε πλοία και λεωφορεία
7 ώρες ago
Παλαιό Φάληρο: Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα η 32χρονη μητέρα του νεκρού κοριτσιού
7 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Σημαντική μείωση του κόστους ρεύματος για τα ελληνικά πανεπιστήμια

Για τη σημαντική οικονομική ωφέλεια που θα έχουν τα ελληνικά ΑΕΙ από τη μείωση στο…

Ελένη Ευσταθίου

Π. Λαφαζάνης: “Μέγας Αρχιπραξικοπηματίας και μέγας μυθομανής ο Παυλόπουλος”-Α. Μητρόπουλος: “Κατέστρεψε το Κοινωνικό Κράτος ο Τσίπρας, έχει ρόλο να παίξει”

Π. Λαφαζάνης: «Μέγας Αρχιπραξικοπηματίας» ο Παυλόπουλος και «μέγας μυθομανής» Α. Μητρόπουλος: Έχει ρόλο ο Τσίπρας να…

News Room

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή "σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

News Room

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Υψηλόβαθμα στελέχη της ΑΑΔΕ επισκέφτηκαν τα γραφεία ζητώντας πλήθος στοιχείων

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε το επίδομα θέρμανσης σε περισσότερους από 98.000 δικαιούχους

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι πίνακες ωφελούμενων του προγράμματος απασχόλησης 100 ανέργων κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών Αττικής

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά: Μειωμένη η κίνηση στα φυσικά καταστήματα – Ανάγκη ουσιαστικής στήριξης

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?