Πέμπτη, 26 Ιούν 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Βορίδης: «Αν δεν δούμε αποτελεσματική μείωση των ροών μπορεί να εξετάσουμε την αναστολή του ασύλου»
«Δεν τον είπα μπαμπάκα»: Σάλος στη Χάγη μετά την αδιανόητη ατάκα του Ρούτε προς τον Τραμπ
Φωτιά στο Ηράκλειο: Καίγεται δάσος στην Τσίγκουνα
Ασανσέρ: Μέχρι πότε η προθεσμία για την υποχρεωτική αλλαγή 
Προσωπικός αριθμός: Πάνω από 400.000 πολίτες τον έχουν εκδώσει
Νίκος Παπαθανάσης: Στο Πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση η αναμόρφωση της Μαυρακείου Σχολής, ύψους 6 εκατ. ευρώ
Γιώργος Κώτσηρας: Προς όφελος του πολίτη η ψηφιοποίηση της οικονομίας και της φορολογικής διοίκησης
Διπλωματικός μαραθώνιος Μητσοτάκη εν μέσω τουρκολιβυκών προκλήσεων 
«Βαθύ λαβύρινθο» διαφθοράς ερευνούν οι Αρχές – Επιχείρηση σε 6 χώρες με επίκεντρο το Γ’ Τελωνείο Πειραιά
Σε «τεντωμένο σχοινί» οι σχέσεις Ελλάδας- Λιβύης: Προκλητικό «πυροτέχνημα» βλέπει η Αθήνα
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε «τεντωμένο σχοινί» οι σχέσεις Ελλάδας- Λιβύης: Προκλητικό «πυροτέχνημα» βλέπει η Αθήνα

3 ώρες ago
Κοινοποίηση
4 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση


Η εξέλιξη αυτή με τις υπογραφές που έπεσαν την Τετάρτη 25 Ιουνίου μεταξύ της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) και της τουρκικής κρατικής εταιρείας (TPAO) ήρθε έπειτα από μία εβδομάδα έντασης με την Αθήνα, την οποία προκάλεσαν διαβήματα τόσο της Τρίπολης όσο και της Βεγγάζης με τον ισχυρισμό ότι «τα ελληνικά οικόπεδα νότια της Κρήτης παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λιβύης».

Η είδηση, αργά χθες το απόγευμα, πως η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την αντίστοιχη Τουρκική, συμφωνία η οποία προβλέπει τη διεξαγωγή γεωλογικών και γεωφυσικών μελετών σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για αυτή την εξέλιξη την ώρα που μετέβαινε από τη Χάγη και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες για τη σημερινή σύνοδο Κορυφής των 27.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Υπ. Εξωτερικών πηγές του οποίου τόνιζαν πως ο χάρτης που διακινείται από την Λιβυκή Εταιρεία Πετρελαίου εκ πρώτης όψεως φαίνεται να κινείται νοτίως της μέσης γραμμής και πως σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν θα δεχθεί σε καμία περίπτωση παραβίαση κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ορισμένοι κάνουν λόγο για ένα «πυροτέχνημα» από την Λιβύη προκειμένου να μην βάλει σε κίνδυνο τη συνεργασία της με τουρκικές ενεργειακές επιχειρήσεις ,καθώς πρόκειται ξεκάθαρα για διγλωσσία της Λιβύης, καθώς στο βίντεο της συνάντησης Λίβυων – Τούρκων φαίνονται δύο χάρτες ένας που σέβεται τα ελληνικά οικόπεδα και ένας άλλο που προωθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα της Λιβύης και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα δώσει το παρών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ένα στίγμα ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής στη Χάγη, καθώς όπως είπε θα θέσει επί τάπητος στους Ευρωπαίους ομολόγους του, το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο και τις μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη.

Στόχος της Αθήνας είναι να περάσουν στα συμπεράσματα όσα ακριβώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφεραν τον Δεκέμβριο του 2019. Τότε οι ηγέτες είχαν αναφέρει ότι το μνημόνιο αυτό είναι παράνομο, δεν αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά συνέπεια δεν μπορεί να παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα.

«Θα συζητήσουμε το θέμα της Λιβύης, το οποίο ως προς την Ελλάδα έχει δύο πτυχές. Η πρώτη είναι το απαράδεκτο, παράνομο, ανυπόστατο, τουρκολιβυκό μνημόνιο και θα ζητήσει η Ελλάδα και πιστεύω ότι θα το καταφέρει, να συμπεριληφθούν και πάλι στα συμπεράσματα αυτούσια όσα είχαμε πει τον Δεκέμβριο του 2019, Ότι το μνημόνιο αυτό είναι παράνομο, δεν αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά συνέπεια δεν μπορεί να παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Θεωρώ σημαντικό αυτή η επανάληψη να γίνει με τρόπο απολύτως σαφή προς την Λιβύη σε αυτή τη χρονική συγκυρία», ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιπρόσθετα, ο πρωθυπουργός θα θέσει στη Σύνοδο και το θέμα της έντασης των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη, ενώ είχε και σχετική επικοινωνία με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.Ήδη η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την αποστολή δύο φρεγατών ανοιχτά της Λιβύης, εν είδει αποτροπής των ροών, ενώ ο Γιώργος Γεραπετρίτης επιχειρεί να «κλειδώσει» ένα ραντεβού μετάβασης στη χώρα για τις αρχές Ιουλίου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Κυριάκος ΜητσοτάκηςΛιβύηΠρωτοσέλιδο
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Τσοπούρογλου διετίας και επίσημα στον ΠΑΟΚ
Επόμενο άρθρο «Βαθύ λαβύρινθο» διαφθοράς ερευνούν οι Αρχές – Επιχείρηση σε 6 χώρες με επίκεντρο το Γ’ Τελωνείο Πειραιά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βορίδης: «Αν δεν δούμε αποτελεσματική μείωση των ροών μπορεί να εξετάσουμε την αναστολή του ασύλου»
6 λεπτά ago
«Δεν τον είπα μπαμπάκα»: Σάλος στη Χάγη μετά την αδιανόητη ατάκα του Ρούτε προς τον Τραμπ
32 λεπτά ago
Φωτιά στο Ηράκλειο: Καίγεται δάσος στην Τσίγκουνα
40 λεπτά ago
Ασανσέρ: Μέχρι πότε η προθεσμία για την υποχρεωτική αλλαγή 
50 λεπτά ago
Προσωπικός αριθμός: Πάνω από 400.000 πολίτες τον έχουν εκδώσει
1 ώρα ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή "σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

News Room

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»

Καλεσμένος στην εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου ο πρόεδρος του κόμματος «Κίνημα Δημοκρατίας», Στέφανος Κασσελάκης σε…

News Room

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή σχολιάζοντας…

News Room

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Κώτσηρας: Προς όφελος του πολίτη η ψηφιοποίηση της οικονομίας και της φορολογικής διοίκησης

News Room
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικός μαραθώνιος Μητσοτάκη εν μέσω τουρκολιβυκών προκλήσεων 

News Room
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τραμπ εναντίον όλων για τα πυρηνικά του Ιράν: Δεν μετέφεραν το ουράνιο – Καταστρέψαμε ολοσχερώς τις εγκαταστάσεις

News Room
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη 26/6

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?