Σε μία εβδομάδα η δημοσιοποίηση της έκθεσης Μάλερ – Πούτιν: «Ξέραμε από την αρχή» ότι δεν υπήρχε συμφωνία με τον Τραμπ

[ad_1]

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ δήλωσε ότι σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα, μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας, την πολυαναμενόμενη έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Τη σιγουριά ότι «από την αρχή» δεν υπήρχε συμφωνία με τον Τραμπ, εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια του Διεθνούς φόρουμ για την Αρκτική που πραγματοποιείται στην Αγία Πετρούπολη.
«Μέσα σε μία εβδομάδα θα είμαι σε θέση να δημοσιοποιήσω την έκθεση», είπε ο Μπαρ μιλώντας στο Κογκρέσο, ενώ υποσχέθηκε ότι αμέσως μετά θα συνεργαστεί με τους προέδρους και των δύο Επιτροπών Δικαστικών Θεμάτων, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων «για όποια περαιτέρω αιτήματα έχουν».
Ο Μάλερ υπέβαλε την εμπιστευτική έκθεσή του στον Μπαρ στις 22 Μαρτίου, έπειτα από έρευνες 22 μηνών για το αν το προεκλογικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ συνεργάστηκε με τη Ρωσία πριν από τις εκλογές και αν ο πρόεδρος αργότερα παρεμπόδισε τη δικαιοσύνη. Στις 24 Μαρτίου ο Μπαρ έστειλε στο Κογκρέσο μια τετρασέλιδη επιστολή παρουσιάζοντας τα κυριότερα ευρήματα του Μάλερ.
Οι Δημοκρατικοί έχουν ζητήσει να δημοσιοποιηθεί το πλήρες κείμενο της έκθεσης.
Η επιτροπή του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ δεν θα βρει τίποτα, επειδή η Ρωσία δεν παρενέβη σε οποιεσδήποτε εκλογές, δήλωσε σήμερα από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Από την αρχή λέγαμε ότι η περίφημη επιτροπή του κυρίου Μάλερ δεν θα βρει τίποτα και αυτό το γνωρίζουμε καλύτερα απ’ τον καθένα, η Ρωσία δεν παρενέβη σε οποιεσδήποτε εκλογές. Δεύτερον, δεν υπήρξε καμία συμφωνία μεταξύ του Τραμπ και της Ρωσίας. Δεν γνωρίζαμε τον Τραμπ, ο ίδιος ήρθε στην Μόσχα, αλλά ήρθε σαν επιχειρηματίας και αυτό δεν συνιστούσε γεγονός για εμάς», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου για τις σχέσεις Ρωσίας ΗΠΑ.
Επίσης χαρακτήρισε παραλήρημα τους ισχυρισμούς περί επέμβασης της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές. «Πρόκειται για ένα απόλυτο παραλήρημα, που απευθύνονταν αποκλειστικά στο εσωτερικό ακροατήριο. Ώδυνεν όρος και έτεκεν μυν και αυτό ήταν κάτι που το γνωρίζαμε εκ των προτέρων. Συνεχώς σας μιλούσα γι αυτό» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Παράλληλα τόνισε ότι η κατάσταση που υπάρχει στην Αμερική είναι ενδεικτική της κρίσης του πολιτικού συστήματος.
«Εκείνες οι ομάδες, οι οποίες επιτίθενται νόμιμα στον εκλεγμένο πρόεδρο, δεν συμφωνούν με την επιλογή του αμερικανικού λαού. Αυτή είναι η κρίση του πολιτικού συστήματος, κάτι τέτοιο δεν είχαμε δει προηγουμένως. Πράγματι διεξάγεται έντονη προεκλογική εκστρατεία, αλλά όταν ένας υποψήφιος νικάει, όλοι το αποδέχονται. Πάντα έτσι γινόταν. Και ενώνονται όλοι γύρω από τον αρχηγό του κράτους χάριν του εθνικού σκοπού, κάτι που δε βλέπουμε να γίνεται αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες», επεσήμανε ο Πούτιν.
Πηγή: Ρόιτερς, Ria Novosti, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]