ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ… ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η προκήρυξη διαγωνισμού στην Τουρκία για την κατασκευή τουαλετών μέσα στην Αγία Σοφία, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των μουσουλμάνων προσκυνητών.

Το θέμα απασχολεί τις τελευταίες ημέρες μερίδα του τουρκικού Τύπου, ο οποίος υπενθυμίζει την ύπαρξη μελετών σύμφωνα με τις οποίες οι ειδικοί επισείουν τον κίνδυνο για την δομή του κτηρίου με μία τέτοια παρέμβαση.Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του ιστότοπου abcgazetesi.com με τίτλο: “Δεν άκουσαν τον Ιλμπέρ Ορταϊλί. Ο μεγάλος κίνδυνος που περιμένει η Αγία Σοφία!”.

Τον διαγωνισμό προκήρυξε η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων που υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας. Μεταξύ των ανθρώπων που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις είναι και διάσημος Τούρκος καθηγητής Ιστορίας, Ιλμπέρ Ορταϊλί, ο οποίος έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους που ενέχει μία τέτοια κίνηση, υπογραμμίζοντας ότι κάτω από την Αγία Σοφία δεν μπορούν να δημιουργηθούν κανάλια αποχέτευσης.

«Δεν μπορείτε να τοποθετείτε μια τουαλέτα παντού. Κάντε τη στο σπίτι σας. Εδώ και 1.500 χρόνια, η Αγία Σοφία δεν αποτελεί δημόσια τουαλέτα. Εδώ και 1500 χρόνια οι άνθρωποι δεν έρχονται στην Αγία Σοφία για να κάνουν την τουαλέτα τους», είχε πει χαρακτηριστικά.

Παρά τις αντιδράσεις το έργο ανατέθηκε στην Iras Yapı Organizasyon A.Ş και η κατασκευή των τουαλετών προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 11 Αυγούστου 2021.