Πώς εξειδικεύονται τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας (video)

[ad_1]

Με θετικό πρόσημο καταγράφονται οι πρώτες εκτιμήσεις κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων, στη δέσμη ελαφρύνσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός χθες από το Ζάππειο με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας. Τα μέτρα ελάφρυνσης είναι μόνιμου χαρακτήρα και διακρίνονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με τον χρόνο εφαρμογής τους. Σε εκείνα που θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοστούν άμεσα και σε εκείνα που θα εφαρμοστούν το 2020. Το δρόμο της Βουλής παίρνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα τρόφιμα από το 24 στο 13%, η μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο από το 13 στο 6%, καθώς και η χορήγηση 13ης σύνταξης μέσα στον Μάιο. Προεκλογική χροιά στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού προσδίδουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. 
Για τον ΦΠΑ, τα μέτρα αφορούν σε μετάταξη όλων των τροφίμων από τον κανονικό συντελεστή 24% στο 13%, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% και μείωση του ΦΠΑ για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο από το 13% στο 6%.
Αυτά τα μέτρα έχουν συνολικό δημοσιονομικό κόστος 1,060 δισ. ευρώ για φέτος (800 εκατ. ευρώ οι συντάξεις και 260 εκατ. ευρώ απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ σε επίπεδο εξαμήνου).
Η μετάταξη όλων των τροφίμων από το 24% στο 13% η οποία θα εφαρμοστεί άμεσα, και εφόσον η μείωση περάσει στην αγορά, θα επηρεάσει τις τιμές μιας σειράς βασικών αγαθών στο αποκαλούμενο «καλάθι της νοικοκυράς».Σήμερα με ΦΠΑ 24% επιβαρύνονται τα εξής προϊόντα: καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι, ζάχαρη, αλάτι, ξύδι, μπαχαρικά, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, παγωτά, κρουασάν, παξιμάδια, κονσέρβες, σνακ, δημητριακά, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, φυτικές λιπαρές ουσίες.
Από τη μετάταξη εξαιρούνται ποτά-ροφήματα-αλκοόλ.
Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση η οποία επίσης θα εφαρμοστεί άμεσα, θα σημάνει μείωση των επιβαρύνσεων από το 24% στο 13% για τα προϊόντα τα οποία πωλούνται από οβελιστήρια, πιτσαρίες, αρτοποιεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, καφετερίες, ζαχαροπλαστεία, σνακ μπαρ, φαστ φουντ, κυλικεία – καντίνες κ.ά. ενώ οι καταναλωτές αναμένεται να δουν στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ρεύματος που θα εκδοθούν από τον Ιούνιο και μετά μείωση επιβαρύνσεων εξαιτίας της μετάταξης από το 13% στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6%.
Το μέτρο μείωσης του ΦΠΑ θα εφαρμοστεί άμεσα, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή το οποίο θα κατατεθεί εντός του Μαΐου.
Κ. Μίχαλος: Θετικά και προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος χαρακτήρισε θετικά τα μέτρα μείωσης του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης που έρχονται να διασώσουν ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος των καταναλωτών, που οι επιχειρήσεις ευελπιστούν ότι θα πέσει στην αγορά δίνοντας μια πρόσθετη αγοραστική κίνηση και τόνωση στον τζίρο τους.

H χορήγηση της 13ης σύνταξης αφορά όλους τους συνταξιούχους της χώρας (ωφελούμενοι 2.523.038 συνταξιούχοι) θα έχει αναδιανεμητική αρχιτεκτονική.
Συγκεκριμένα:Κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ  – Ποσοστό 13ης σύνταξης 100%Κύρια σύνταξη 501 ευρώ-600 ευρώ – Ποσοστό 13ης σύνταξης 70%Κύρια σύνταξη 601 ευρώ-1.000 ευρώ Ποσοστό 13ης σύνταξης 50%Κύρια σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ Ποσοστό 13ης σύνταξης 30%
Όπως διευκρίνισε η υπουργός εργασίας Έφη Αχτσιόγλου η 13η σύνταξη θα καταβληθεί εντός του μηνός και σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα καταβάλλεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή.
Όσον αφορά στα μέτρα που θα εφαρμοστούν από την 1-1-2020 και μετά, από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού προκύπτει πως θα νομοθετηθούν μετά τις εθνικές εκλογές.
Τα μέτρα αυτά των επομένων ετών, μεταξύ άλλων αφορούν σε μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%, μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με λιγότερους από 1.000 κατοίκους, ενίσχυση της επιδότησης θέρμανσης για κατοίκους ορεινών περιοχών (Α και Β ζώνη), έκπτωση από το φόρο εισοδήματος των τόκων στεγαστικών δανείων, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων εργαζόμενων, αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150% για επενδύσεις επιχειρήσεων εντός πενταετίας, ταχύτερη μείωση του συντελεστή φορολογίας κερδών των επιχειρήσεων στο 25% το 2021, μείωση του φόρου για τους συνεταιρισμούς (10% και έκπτωση 10% στο φόρο εισοδήματος των συνεταιρισμένων αγροτών) και βέβαια κατάργηση της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου από το 2020.
Η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, θα σημάνει μηδενικές επιβαρύνσεις για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Πρακτικά η εφαρμογή της νέας κλίμακας μεταφράζεται σε όφελος 66 ευρώ το χρόνο για φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ. Για Για έναν φορολογούμενο που έχει ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ, το όφελος θα ανέλθει σε 326 ευρώ, καθώς πλήρωνε εισφορά αλληλεγγύης 426 ευρώ και τώρα με τη μείωση της θα πληρώνει 100 ευρώ. Για έναν φορολογούμενο με εισόδημα 30.000 ευρώ, η φορολογική ελάφρυνση θα ανέλθει σε 476 ευρώ. Τέλος, για έναν φορολογούμενο με εισόδημα 40.000 ευρώ τον χρόνο το ετήσιο όφελος θα είναι 726 ευρώ. Για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ η εισφορά μειώνεται στο 6% από 7,5%, και για εισοδήματα ως 220.000 ευρώ στο 8% από 9%. Για εισοδήματα από 220.000 ευρώ και άνω ο συντελεστής παραμένει στο 10%.
Στα μέτρα περιλαμβάνεται επίσης μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10% και έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών και περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές ζώνες.
Η υφυπουργός Οικονομίας, Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε σε σχέδιο απαλλαγής της κύριας κατοικίας από τον ΕΝΦΙΑ στα νησιά κάτω των 1000 κατοίκων.

«Δικαίωση όσων έβαλαν πλάτη»
Ήρθε η ώρα να δικαιωθούν οι θυσίες όσων έβαλαν πλάτη τα χρόνια της κρίσης, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας δέσμη ελαφρύνσεων μόνιμου χαρακτήρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε  την πεποίθηση ότι τα μέτρα θα εκτιμηθούν θετικά από τις αγορές και τους επενδυτές, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, υπογράμμισε ότι είναι προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές και όχι για τις εθνικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν στις αρχές Οκτωβρίου.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Ο Αλέξης Τσίπρας επί 4 χρόνια διέλυσε την οικονομία και την μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση και λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου που γνωρίζει ότι θα χάσει, αναγκάζεται να υιοθετήσει μεμονωμένες δεσμεύσεις της ΝΔ, σχολίασε η αξιωματική αντιπολίτευση.
Για ψηφοθηρικά μέτρα έκανε λόγο το ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας ότι οι πολίτες χρειάζονται και το τελευταίο ευρώ που τους επιστρέφει αλλά δεν τρώνε κουτόχορτο.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει στην τακτική «σου κλέβω 10 και σου επιστρέφω 1» με μέτρα άλλοθι για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, σχολίασε το ΚΚΕ.
Ξεζούμισαν το λαό και επιστρέφουν ψιχία, ανέφερε η Ένωση Κεντρώων.
Οι πρώτες αντιδράσεις πολιτών
Πώς όμως υποδέχονται οι ίδιοι οι πολίτες τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Τι λέει ο κόσμος στην κάμερα της ΕΡΤ.

Οι ξενοδόχοι
«Καλώς τα κι ας άργησαν! Η επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, αλλά και η εξαγγελία για μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11% από 1/1/2020, είναι μέτρα που δικαιούμαστε απολύτως ως κλάδος, για να συνεχίσουμε την προσπάθεια να βάζουμε πλάτη για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση». Aυτό επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσσιος με αφορμή τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
«Θα συνεχίσουμε το διάλογο και θα πιέζουμε την κυβέρνηση και τα κόμματα για περαιτέρω ελάφρυνση των βαρών του ελληνικού ξενοδοχείου (μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους εργαζόμενους, κατάργηση φόρου διαμονής, χωροταξικό, ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κ.α.) ώστε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά του, για να εξακολουθήσει να έχει ο κλάδος πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», σημειώνει στην ανακοίνωση του ο πρόεδρος της ΠΟΞ.
Τις θέσεις και τις απόψεις τους για τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασαν, οι πρόεδροι των συνδέσμων Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΒΕ και ΣΕΒΕ) και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), καθώς και ο αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ).
Σύμφωνα με την πλειονότητα των εκπροσώπων των παραπάνω φορέων, τα μέτρα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, παρότι κάποια από αυτά θα μπορούσαν να είναι περισσότερο εξειδικευμένα και πιο ευεργετικά για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ή και να είναι έτσι σχεδιασμένα, ώστε να συμπεριλάβουν μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων.
Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος
«Οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Όμως, θα αναμέναμε την εξαγγελία και ειδικών μέτρων που θα συντελούν στην έμπρακτη υποστήριξη της μεταποιητικής δραστηριότητας και της βιομηχανίας, με στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων των επενδύσεων στο 150% θα βελτιώσει το κλίμα για την υλοποίηση των επενδύσεων, ενώ η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αποτελεί θετικό μέτρο συλλογής ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος από το κράτος, το οποίο μέτρο έχει λειτουργήσει κατά το παρελθόν θετικά. Επιπλέον, η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στο 6%, δίνει μικρή ανάσα ρευστότητας στις μεταποιητικές επιχειρήσεις της χώρας μας, αλλά δεν αρκεί για να ενισχύσει τη χαμένη τους ανταγωνιστικότητα εξαιτίας του υψηλού κόστους ενέργειας.Βεβαίως, το όριο των 100 προσλήψεων ανά έτος που έθεσε η Κυβέρνηση για θετικές ρυθμίσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις, κατά το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος θα έπρεπε να ήταν στο μισό (50), ούτως ώστε να δοθεί πραγματικό κίνητρο για προσλήψεις από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, και ειδικά από τις μεταποιητικές. Ως θετικά μέτρα αξιολογούνται, τέλος, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους έως 29 ετών, καθώς επίσης και τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης για τους κατοίκους των μειονεκτικών περιοχών και τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων».Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος
«Το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις είναι στη σωστή κατεύθυνση και ανακουφίζει μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση… Από την άλλη πλευρά όμως, ως προς τα εξαγγελθέντα μέτρα, το πρώτο σημείο όπου δεν συμφωνούμε είναι αυτό που αφορά το άρθρο 48 για τις πλήρως αιτιολογημένες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ο εργαζόμενος προσφύγει στη δικαιοσύνη και δικαιωθεί σε τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια – όλοι γνωρίζουμε πως η απονομή της δικαιοσύνης στην Ελλάδα καθυστερεί- θα πρέπει ο εργοδότης να πληρώσει και για τα τέσσερα ή τα πέντε χρόνια αυτά. Αυτό τινάζει τις επιχειρήσεις στον αέρα. Δεν μπορεί με τίποτα να σηκώσει τέτοιο βάρος μια μικρή ή μικρομεσαία επιχείρηση.Το δεύτερο σημείο που μας προβληματίζει έχει να κάνει με τις άδειες, πιστεύουμε ότι αυξάνεται η γραφειοκρατία στο θέμα των αδειών. Και τα δύο αυτά σημεία αποτελούν τροχοπέδη για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις… Ως προς τα υπόλοιπα, τα μέτρα που ανακουφίζουν εκατομμύρια συμπολίτες μας, που έχουν πληγεί από την κρίση, είναι στη σωστή κατεύθυνση και πιστεύω πως πρέπει να ψηφιστούν από όλα τα κόμματα της Βουλής».
Μιχάλης Ζορπίδης, πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης
«Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων έχω ήδη δηλώσει ότι τη θεωρώ «δώρο- άδωρο» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ότι δεν θα βοηθήσει τους ανθρώπους που χρωστάνε χρήματα σε ποσοστό πάνω από 5%, ίσως 7%. Με άλλα λόγια, δεν εξυπηρετεί εμάς τους επαγγελματίες, καθώς ουσιαστικά η μόνη διευκόλυνση που παρέχεται για τα νομικά πρόσωπα (εταιρίες) είναι η αύξηση των δόσεων από 12 που είναι σήμερα σε 18, κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ικανοποιητικό. Η μείωση του ΦΠΑ είναι ένα μέτρο καλό για τους επαγγελματίες, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι αυτόν τον ΦΠΑ τον αύξησε κάποια εποχή η ίδια αυτή κυβέρνηση. Βέβαια, ασφαλώς και είναι θετικό μέτρο, οπότε αν εφαρμοστεί δεν με νοιάζει αν είναι προεκλογικό ή ημι-προεκλογικό κτλ. Σε κάθε περίπτωση, όσα μέτρα και να ληφθούν, εμείς έχουμε πρόβλημα με τη φορολογία: το 29% του φόρου είναι κάτι που δεν μπορεί να το στηρίξει ένας επιχειρηματίας.Ως προς τα υπόλοιπα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, θα έλεγα ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση,θετικά, αλλά μάλλον «χλιαρά»».
Μάριος Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης
«Θεωρώ ότι με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα του κλάδου αυτού, δηλαδή των αρτοποιών, των ζαχαροπλαστών και των βιοτεχνιών τροφίμων, που εκπροσωπούμε εμείς ως ΒΕΘ. Βέβαια, να θυμηθούμε ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση ξεκίνησε από το 8% και έφτασε στο 13% και το 24%, όταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χώρες που έχουν αντιμετωπίσει τα ίδια οικονομικά προβλήματα με την Ελλάδα, όπως η Ιρλανδία, το απλό ψωμί το έχουν στο 0%. Στο δε τρόφιμο (ο ΦΠΑ) δεν ξεπερνά το 6%-8% σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια πολύ θετική κίνηση, αλλά η μείωση τιμών από τον ΦΠΑ από μόνη της, δεν είναι αυτό που θα βοηθήσει την επόμενη μέρα να ξαναβγούμε μπροστά ως οικονομία. Το μη μισθολογικό κόστος, η φορολογία κτλ, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την επιχειρηματικότητα την Ελλάδα και πρέπει κάποια στιγμή η Πολιτεία να αντιληφθεί ότι οι ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, όχι η ραχοκοκαλιά της εφορίας. Ωστόσο, (τα μέτρα αυτά) είναι μια μικρή ένδειξη ότι αρχίζει η παρούσα κυβέρνηση να αντιλαμβάνεται τα λάθη τόσων χρόνων, είναι μια αχτίδα μέσα από μια χαραμάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βγήκε ο ήλιος, μην παρουσιάζουμε το μυρμήγκι ως ελέφαντα. Όλα αυτά τα θέματα πρέπει να αποτελέσουν στοιχεία μιας πιο μακροπρόθεσμης και διακομματικής πολιτικής με ορίζοντα δεκαπενταετίας, προκειμένου το τι ισχύει για την επιχειρηματικότητα να μη μεταβάλλεται χρόνο με τον χρόνο κι όταν αλλάζει η κυβέρνηση».
Ρεπορταζ: Κώστας Τσάβαλος
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Σχετικές ειδήσεις: 
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]