Σάββατο, 4 Οκτ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Piri Reis: Σε επιφυλακή η Αθήνα μετά την έξοδό του πάνω από τη Λέσβο
Ο χάρτης πληρωμών από τον ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ από τις 6 έως τις 10 Οκτωβρίου
Κ. Τσουκαλάς: «Ζητάτε βραβείο επειδή η Ευρωπαία Εισαγγελέας είπε ότι στελέχη σας ήταν μέσα στην εγκληματική οργάνωση;»
ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Νοεμβρίου
Παύλος Μαρινάκης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής
Ηλεκτρική ενέργεια: Κοντά στα προ κρίσης επίπεδα η τιμή του ρεύματος
Νέα Δημοκρατία: Το βίντεο για την 51η επέτειο από την ίδρυση του κόμματος
Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Δασμοί-σοκ και συμμετρικά αντίμετρα αναστατώνουν τη ναυτιλία
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η δήλωση της Χαμάς αποτελεί σημαντικό βήμα μπροστά»
Μητσοτάκης: Διήμερη επίσκεψη στην Αμοργό – «Η ελληνική κυβέρνηση αφοσιωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος»
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς «διαβάζει» η Νέα Δημοκρατία τα αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογών – Ο στόχος για 13+3 και το τελικό 7+1+1

2 έτη ago
Κοινοποίηση
6 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση

Με αυτοσυγκράτηση αλλά και προβληματισμό υποδέχθηκαν αργά χθες το απόγευμα στην κομματική έδρα της ΝΔ τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, τα οποία ήταν χειρότερα από τις γαλάζιες εκτιμήσεις αλλά και υπολείπονταν πολύ από το στόχο που είχε θέσει η γαλάζια παράταξη για επικράτηση στις 6 περιφέρειες και στους δύο μεγάλους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Και ενώ μέχρι αργά το μεσημέρι η εικόνα που είχαν τα ανώτατα κομματικά στελέχη της Πειραιώς ήταν ότι η ΝΔ θα «έχανε» την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τη Δυτική Μακεδονία και τη συμπρωτεύουσα, τελικά η ΝΔ επικράτησε μόνο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με την υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού και ηττήθηκε στις εκλογικές αναμετρήσεις για τις πέντε Περιφέρειες και το Δήμο Αθηναίων με την ανατροπή του Κώστα Μπακογιάννη από τον Χάρη Δούκα.

- Advertisement -

Η εικόνα αυτή προκάλεσε μούδιασμα και ανασκούμπωμα και αυτό γιατί εξέπεμπε ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα που «γρατζούνιζε» την εικόνα της πρωτοκαθεδρίας που έχει η ΝΔ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις (διπλές εθνικές κάλπες και πρώτος γύρος αυτοδιοικητικών εκλογών). Το γεγονός ότι ο εκλογικός χάρτης δεν βάφτηκε όλος γαλάζιος προβλημάτισε και γι’ αυτό στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως στο εσωτερικό του κόμματός του ότι «η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη». Δεν ήταν λίγοι όσοι εξέλαβαν την πρόταση αυτή ως «καμπανάκι» που ηχούσε δυνατά για ορισμένα γαλάζια στελέχη που βγαίνουν εκτός του πλαισίου που έχει ορίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλαδή προσήλωση στο δύσκολο έργο της κυβέρνησης και απουσία αλαζονείας. Πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να υπογραμμίσει ότι τα πολιτικά συμπεράσματα ουσιαστικά εξήχθησαν από την πρώτη Κυριακή, οι πολιτικές ισορροπίες και συσχετισμοί προκύπτουν από τη νωπή λαϊκή εντολή του Ιουνίου, εστίασε ωστόσο στις δυνάμεις αποσυσπείρωσης και στην υψηλή αποχή του δεύτερου γύρου, που θα πρέπει – όπως είπε- να προβληματίσει τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.Ο πολιτικός στόχος της ΝΔ για 13+ 3, δηλαδή γαλάζια επικράτηση στις 13 περιφέρειες και τους τρείς μεγάλους δήμους, τελικά μετατράπηκε σε 7+1+1, που σημαίνει κυριαρχία των «εκλεκτών» της γαλάζιας παράταξης στις Περιφέρειες Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάαρκος, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ που είχε και τη στήριξη της ΝΔ και από την πρώτη Κυριακή ο Γιάννης Μώραλης στο Δήμο Πειραιά.

Κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν στο Newsbeast πως κάθε περιφέρεια που χάθηκε έχει το δικό της πολιτικό μήνυμα εάν εμβαθύνει κάποιος στα εκλογικά αποτελέσματα, δεδομένου ότι στις 4 περιφέρειες που έχασε η ΝΔ επικράτησαν τελικά οι «αντάρτες» της κεντροδεξιάς παράταξης. «Δεύτερο κόμμα είναι οι αντάρτες της ΝΔ» έλεγαν χαρακτηριστικά, θέλοντας να καταδείξουν ότι τελικά η έντονη πολιτικοποίηση στις περιφέρειες μπορεί στον πρώτο γύρο να λειτούργησε, στον δεύτερο όμως αφενός προκάλεσε μεγάλες αντισυσπειρώσεις και αφετέρου απείχαν από την κάλπη πολλοί νεοδημοκράτες. Συγκεκριμένα, στα Ιόνια Νησιά, επικράτησε ο Γιάννης Τρεπεκλής έναντι της Ρόδης Κράτσα, στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης έναντι του Χρήστου Μέτιου, στο Βόρειο Αιγαίο ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Μουντζούρης, παρότι ο Αλκιβιάδης Στεφανής είχε κερδίσει καθαρά στον πρώτο γύρο. Στη Δυτική Μακεδονία, ο Γιώργος Κασαπίδης έχασε μεταξύ των δύο Κυριακών 10.000 ψήφους, την ώρα που ο ανθυποψήφιός του, πρώην βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αμανατίδης διατήρησε τις δυνάμεις του + 2.500 ψήφους επιπλέον.Τα βασικότερα πολιτικά μηνύματα για τη ΝΔ τα οποία και χρήζουν ανάλυσης από τους γαλάζιους επιτελείς ήρθαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την ανατροπή του Κώστα Αγοραστού από τον Δημήτρη Κουρέτα που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, το Δήμο Αθηναίων και την επικράτηση του Χάρη Δούκα επίσης υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ που στηρίχθηκε και από την αξιωματική αντιπολίτευση και στο Δήμο Θεσσαλονίκης την κυριαρχία του «βενιζελικού» Στέλιου Αγγελούδη, έναντι του νυν δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα ο οποίος είχε εισπράξει μεγάλη δυσαρέσκεια από τους δημότες για απουσία σημαντικών έργων επί των ημερών του.

Και στις 3 αυτές περιπτώσεις η Χαριλάου Τρικούπη καρπώνεται τη νίκη, γεγονός που συνεκτιμάται από τη γαλάζια παράταξη, ωστόσο στη Θεσσαλία τα κριτήρια επιλογής των ψηφοφόρων άλλαξαν άρδην μετά τις φυσικές καταστροφές και στο Δήμο Αθηναίων ο «μεγάλος περίπατος» και η τηλεμαχία εκτιμάται ότι ευνόησαν την υποψηφιότητα του όχι και ιδιαίτερα γνωστού στο κοινό Χάρη Δούκα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο «Τελικός» Ελλάδα – Ολλανδία στην «OPAP Arena» με το βλέμμα στο EURO 2024
Επόμενο άρθρο Θεσσαλονίκη: Δόθηκε στην κυκλοφορία η οδός Βενιζέλου σε όλο της το μήκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Piri Reis: Σε επιφυλακή η Αθήνα μετά την έξοδό του πάνω από τη Λέσβο
8 λεπτά ago
Ο χάρτης πληρωμών από τον ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ από τις 6 έως τις 10 Οκτωβρίου
1 ώρα ago
Κ. Τσουκαλάς: «Ζητάτε βραβείο επειδή η Ευρωπαία Εισαγγελέας είπε ότι στελέχη σας ήταν μέσα στην εγκληματική οργάνωση;»
1 ώρα ago
ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Νοεμβρίου
2 ώρες ago
Παύλος Μαρινάκης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής
2 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Χρ. Αποστολόπουλος προειδοποιεί για απώλεια 20% στις εξαγωγές φέτας λόγω ευλογιάς αιγοπροβάτων

Αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας προτείνει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γάλακτος Χρήστος Αποστολόπουλος. «Δυστυχώς οι…

Αλεξία Χαρακίδα

Πού θα κυμανθούν οι τιμές ρεύματος τον Οκτώβριο

Τη δεδομένη στιγμή η αύξηση στην τιμή της χονδρικής ρεύματος ανέρχεται στο 20%. Η μέση…

News Room

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Συναγερμός για την αύξηση κρουσμάτων AIDS στους νέους – Προειδοποίηση από τον λοιμωξιολόγο Π. Κολλάρα

Το κουδούνι του κινδύνου για τα αυξημένα περιστατικά ανθρώπων-κυρίως νέων- που μολύνονται με AIDS κρούει…

Αλεξία Χαρακίδα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Δημοκρατία: Το βίντεο για την 51η επέτειο από την ίδρυση του κόμματος

News Room
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η δήλωση της Χαμάς αποτελεί σημαντικό βήμα μπροστά»

News Room
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Διήμερη επίσκεψη στην Αμοργό – «Η ελληνική κυβέρνηση αφοσιωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος»

News Room
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 90 κλειστά μαγαζιά στην Εγνατία

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?