Πόλεμος στην Ουκρανία: Το πρώτο διάγγελμα Μπάιντεν μετά την επίθεση της Ρωσίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το πρώτο διάγγελμα Μπάιντεν μετά την επίθεση της Ρωσίας

«Ο ρωσικός στρατός κάνει μια σκληρή επίθεση στον λαό της Ουκρανίας, χωρίς να προκληθεί» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και συνέχισε: «Μετέφερε φιάλες αίματος κι αυτό τα λέει όλα. Η Ρωσία απέρριψε κάθε προσπάθεια των ΗΠΑ και των συμμάχων μας για διάλογο. Προειδοποιήσαμε για εβδομάδες ότι θα συμβεί αυτό και τώρα συμβαίνει σε μεγαλύτερη κλίμακα».Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε και για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας, λέγοντας πως ο Πούτιν επέλεξε τον πόλεμο και πως θα υποστεί τις συνέπειες.Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι σε συμφωνία με τους ηγέτες της G7, ο δυτικός κόσμος θα χτυπήσει το ρούβλι, το οποίο είχε ήδη σημαντικές απώλειες σήμερα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία και ότι θα περιορίσει τις δουλειές της Ρωσίας σε όλα τα νομίσματα.

«Σήμερα ανακοινώνω νέες κυρώσεις και νέους περιορισμούς εναντίον της Ρωσίας», είπε λέγοντας πως θα εμποδίσουν την Ρωσία να αναχρηματοδοτεί την ρωσική οικονομία.

Ο ίδιος μίλησε για κυρώσεις στις ρωσικές τράπεζες με τις ΗΠΑ να «μπλοκάρουν» ακόμη τέσσερις ρωσικές τράπεζες, ενώ έκανε λόγο για κυρώσεις και σε πρόσωπα της ρωσικής «ελίτ» χαρακτηρίζοντας «διεφθαρμένους» τους δισεκατομμυριούχους που διατηρούν σχέσεις με την ρωσική πολιτική σκηνή.

«Οι δυνάμεις μας δεν πρόκειται να συμμετέχουν ούτε τώρα ούτε στο μέλλον στον πόλεμο της Ουκρανίας» επανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος, υπενθυμίζοντας πως οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό ΝΑΤΟϊκού εδάφους.

«Επίθεση εναντίον ενός συμμάχου είναι επίθεση εναντίον όλων» είπε με νόημα και τόνισε πως έχουν αναπτυχθεί στρατεύματα στην Πολωνία και άλλες χώρες.