Πρόεδρος Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Με 261 ψήφους η εκλογή της πρώτης ΠτΔ

Η Βουλή εξέλεξε την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Πρόεδρος Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Σε μια ιστορική ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, εξελέγη την Τετάρτη 22/1 η πρώτη γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα με 261 ψήφους.

Πρόεδρος Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής παρόντες στη ψηφοφορία ήταν 294 βουλευτές ενώ 6 ήταν απόντες. Το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε έτσι μετά την απουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και την απουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνα Αλεξιάδη και Νίκου Συρμαλένιου λόγω προβλημάτων υγείας. Σημειώνεται ότι από τη διαδικασία απουσίαζαν και οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιάννης Αμανατίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ωστόσο συμμετείχαν με επιστολική ψήφο καθώς μετέχουν σε αποστολή της Βουλής. Σε λίγη ώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας συνοδευόμενος από τους αντιπροέδρους του Σώματος μεταβαίνουν στο γραφείο της κ. Σακελλαροπούλου στο ΣτΕ για να της ανακοινώσουν το αποτέλεσμα.

Η ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, θα γίνει την επομένη της λήξης της θητείας του απερχόμενου Προέδρου. Η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει στις 13 Μαρτίου, άρα η ορκωμοσία της κυρίας Σακελλαροπούλου θα γίνει σε ειδική τελετή στην Ολομέλεια της Βουλής στις 14 Μαρτίου.