Προκαλεί ο Κιράν: Λυπηρό που δεν υπάρχει τζαμί στη Θεσσαλονίκη

Προκλητικός εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, στη διάρκεια επιλεκτικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη στην Ξάνθη.

Σύμφωνα με το protothema.gr, αρχικά ο Κιράν μετέφερε τους χαιρετισμούς του Ερντογάν και του Τσαβούσογλου στους «Τούρκους της Δυτικής Θράκης» και στη συνέχεια, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί την παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας: «Το πρόβλημα των ομογενών μας είναι πρόβλημά μας» είπε και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θεωρεί τη μειονότητα γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα παραμείνει σιωπηλή απέναντι «στην παραβίαση και τη διάβρωση των δικαιωμάτων της ‘Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης’».

Ο ίδιος κατηγόρησε την Ελλάδα για «άρνηση της εθνικής ταυτότητας και περιορισμό των ελευθεριών» της μειονότητας «με διάφορα προσχήματα που επηρεάζουν αρνητικά τις διμερείς σχέσεις» τονίζοντας πως βρέθηκε στην Κομοτηνή «για να ακούσει τα προβλήματα των ‘Τούρκων της Δυτικής Θράκης’ και τις απόψεις των εκπροσώπων της μειονότητας», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση των μειονοτικών σχολείων, που κλείνουν λόγω έλλειψης μαθητών, και στην εκλογή σχολικών επιτροπών που όμως έχουν μπει στον πάγο λόγω της πανδημίας.

Συνέχισε λέγοντας πως «η Τουρκία έχει ικανοποιήσει πολλές απαιτήσεις της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης» καλώντας τη χώρα μας να πράξει το ίδιο.

Θέλει τζαμί στην Θεσσαλονίκη

Οι προκλητικές δηλώσεις και αναρτήσεις στα social media, ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή της άφιξης του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν στη Θεσσαλονίκη, το μεσημέρι της Τετάρτης.

«Συναντήθηκα με εκπροσώπους της «Τουρκικής» Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Πιέσεις, περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας είναι απαράδεκτες. Είμαστε πάντα κοντά στους δικούς μας ανθρώπους που διατηρούν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους απέναντι σε κάθε αντιξοότητα. Ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας στους δικούς μας ανθρώπους στην Ελλάδα από το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Δημοκρατίας μας. Εργαζόμαστε ώστε να είμαστε πρωτοπόροι στην ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας, υπό το μότο «ειρήνη στο σπίτι μας, ειρήνη στον κόσμο», έγραψε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα της επίσκεψής του στην Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε και στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα αποκλειστικά σε τουρκικά και μειονοτικά ΜΜΕ στην Κομοτηνή. Ο ίδιος χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι δεν υπάρχει τζαμί στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας συστάσεις στη χώρα μας να επιληφθεί του θέματος «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Θεσσαλονίκη, είδα παλιές φωτογραφίες της πόλης. Είδα τους μιναρέδες που κοσμούσαν την πόλη εκείνη την εποχή από τις φωτογραφίες. Δυστυχώς, αυτή η εικόνα δεν υπάρχει σήμερα. Δεν υπάρχει καν τζαμί στη Θεσσαλονίκη σήμερα», ανέφερε.

2 ΣΧΟΛΙΑ