Κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη, που βασίζεται σε σχετική πρόταση του Συλλόγου «Τέμπη 28-2-2023» και της προέδρου του, Μαρίας Καρυστιανού.
Η πρόταση υπογράφεται από 32 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, της ΚΟ Νίκη, της Πλεύσης Ελευθερίας και του Κινήματος Δημοκρατίας και στρέφεται κατά 11 πολιτικών προσώπων, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πρώην υπουργοί Υποδομών & Μεταφορών Κ. Αχ. Καραμανλής και Χρ. Σπίρτζης, για αδικήματα που περιλαμβάνουν την ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή, τη σωματική βλάβη από ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή, την κακουργηματική πράξη των επικίνδυνων παρεμβάσεων στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς με αποτέλεσμα τον θάνατο μεγάλου αριθμού προσώπων, την εσχάτη προδοσία κά.
Σημειώνεται ότι οι 6 ανεξάρτητοι βουλευτές – μέλη του Κινήματος Δημοκρατίας απέσυραν τις υπογραφές τους από παρόμοια πρόταση που είχε καταθέσει προχθές Τετάρτη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς «δεν πρέπει να υπάρχει αντιπαραθετική πρόταση απέναντι στους συγγενείς». Η πρόταση αυτή δεν διαθέτει πλέον τις αναγκαίες 30 υπογραφές για να συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής. Σε ισχύ παραμένουν η πρόταση της ΝΔ για τον Κ. Αχ. Καραμανλή και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τους Κ. Αχ. Καραμανλή και Χρ. Σπίρτζη καθώς και των υφυπουργών τους.
Πυρά από την Κυβέρνηση
Με βραδινή του ανακοίνωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για εξέλιξη που «συνιστά μια μαύρη σελίδα στην πολιτική ιστορία της χώρας» και προσέθεσε ότι πρόκειται «για μια κατηγορία χωρίς το παραμικρό νομικό, λογικό και ηθικό έρεισμα και ξεπερνά κάθε όριο παραλογισμού». Σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποδίδει στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης και προσωπικά στους 32 υπογράφοντες βουλευτές χυδαία απόπειρα εκμετάλλευσης της τραγωδίας των Τεμπών και τονίζει ότι επιδιώκουν «με τον πιο αποκρουστικό τρόπο να μαζέψουν ψήφους».
Η ανακοίνωση του κ. Μαρινάκη συνιστά, βεβαίως, και μια πολιτική τομή. Μπορεί η κυβέρνηση να επιμένει σε όλους τους τόνους ότι δεν θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με τους συγγενείς των θυμάτων, το επίμαχο κείμενο, όμως, προέρχεται από τον σύλλογο, πρόεδρος του οποίου είναι η κυρία Καρυστιανού. Και μπορεί στην πολιτική πιάτσα να ακούγονται πλείστα όσα σενάρια για τους συνδιαμορφωτές της πρότασης από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, εντούτοις το κείμενο φέρει τη σφραγίδα του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε περίπτωση μένει σε απόσταση από τα τεκταινόμενα γύρω από την Προανακριτική. Δεν αναμένεται να μιλήσει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και το βάρος θα σηκώσουν υπουργοί και κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός εστιάζει περισσότερο στην κοινωνική ατζέντα και σε πρωτοβουλίες που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.