Πομπέο Τσαβούσογλου: «Να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», ζήτησε ο Αμερικανός

Νέο σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναφορικά τις τουρκικές προκλήσεις. Ειδικότερα, στη συνάντηση που είχαν την Κυριακή 16 Αυγούστου 2020 ο Μάικ Πομπέο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Δομινικανή Δημοκρατία, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, διεμήνυσε ότι πρέπει να μειωθεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο . «Είχαμε μια συζήτηση που έγινε την κατάλληλη στιγμή με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο tweet του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κέιλ Μπράουν, οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ αυτών την επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την συνέντευξη Τύπου, μίλησε σε επιθετικούς τόνους, εξαπολύοντας νέα επίθεση στην Ελλάδα, την οποία κατηγόρησε για «μαύρη προπαγάνδα». «Εξηγήσαμε τα βήματα που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, γιατί η Ελλάδα κάνει μαύρη προπαγάνδα. Ήμασταν πάντα ανοιχτοί σε διάλογο. Επίσης, διαπιστώσαμε ότι (σ.σ. ο Πομπέο) γνώριζε τις τελευταίες εξελίξεις», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, τονίζοντας ότι συζήτησαν εκτενώς για τη Λιβύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη πρόταση διατυπώθηκε για πρώτη φορά με την μορφή νύξης κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν στα τέλη Ιουλίου του 2020 ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βαλντίμιρ Πούτιν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ουσιαστικά, η Μόσχα προσφέρθηκε να αξιοποιήσει την ειδική σχέση που έχουν αναπτύξει Βλαντίμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να βολιδοσκοπήσει τη τουρκική ηγεσία, προκειμένου να αναλάβει η ρωσική διπλωματία δράση. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, από ελληνικής πλευράς δεν υπήρξε συνέχεια.
Άρθρο – κόλαφος από Guardian για Ερντογάν
Η επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι τόσο στους αντιπάλους της όσο και στους συμμάχους της συνιστά απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα, και όμως κανείς δεν είναι έτοιμος να δράσει, γράφει την Κυριακή 16 Αυγούστου 2020 σε άρθρο γνώμης η βρετανική εφημερίδα Guardian, αποκαλώντας τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «νταή» και «απειλή» (τίτλος του άρθρου), με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Η εφημερίδα συγκρίνει τη σκληρή κριτική που ασκεί η Ευρώπη στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο με την απροθυμία της να καταγγείλει ανοιχτά τις πρόσφατες «επιθετικές μηχανορραφίες» στην ανατολική Μεσόγειο μιας άλλης «αιρετής δικτατορίας» –όπως την αποκαλεί – αυτής του Ερντογάν.