Παρασκευή, 1 Αυγ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
 Κυριάκος Πιερρακάκης: «Αυστηροποίηση των ποινών για την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου»
Με πλειοψηφία η έγκριση του διορισμού του Α. Βαρθολομαίου στην Ε.Ε.Ε.Π 
Ανδρουλάκης: «Οι βουλευτές της ΝΔ είναι αυτοφωράκηδες, ημι-ελεγχόμενοι και επίφοβοι»
Έβρος: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης οικογενειών αξίας 10 εκατ.
Φάμελλος: Ο πρωθυπουργός προτίμησε μία αντιδημοκρατική εκτροπή από μία κοινοβουλευτική ήττα
Κακλαμάνης: Παρέλκει η έκτακτη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων – Έγκυρη η χθεσινή διαδικασία
LIVE: Σε εξέλιξη η τελετή παράδοσης του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Βενιζέλος: Η ανάρτηση-σχόλιο για τα γεγονότα της Βουλής και η απάντηση των κυβερνητικών πηγών
ΣΥΡΙΖΑ: Ζητούν έκτακτη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων λόγω των γεγονότων στη Βουλή
Λήγει σήμερα η προθεσμία για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαχελάς για Ένοπλες Δυνάμεις: «Ουσιαστικές οι αλλαγές από τον Νίκο Δένδια»

2 μήνες ago
Κοινοποίηση
5 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση


Με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο δημοσιογράφος, Αλέξης Παπαχελάς, σχολιάζει τις αλλαγές στις δομές των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως επισημαίνει, οι αλλαγές που γίνονται στις Ένοπλες Δυνάμεις «είναι σημαντικές, όμως πρέπει να γίνουν ακόμα πιο γρήγορα και πιο βαθιές» και στέκεται στα ζητήματα που ανέκυψαν στο πεδίο της Ουκρανίας.

Αναλυτικά το άρθρο του Αλέξη Παπαχελά:

«Οι αλλαγές που γίνονται στις δομές των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ουσιαστικές και πρέπει να πάνε ακόμη πιο βαθιά. Δεν έχουμε περιθώρια για άλλες φαυλότητες ή καθυστερήσεις. Ο λήθαργός μας κράτησε πάρα πολύ.

Μία από τις σημαντικότερες, αλλά και δραματικότερες αλλαγές που συντελούνται στην εποχή μας είναι το πώς αλλάζει ο πόλεμος. Οι Χούθι, ναι, οι Χούθι, προκάλεσαν απίστευτα επιχειρησιακά προβλήματα στο αμερικανικό ναυτικό. Πολλοί σοβαροί αναλυτές μιλούν είτε για ήττα είτε για ισοπαλία — στην καλύτερη περίπτωση — ανάμεσα στη μεγαλύτερη ναυτική δύναμη και στους «ξυπόλυτους» Χούθι.

Είναι σοκαριστικό για τους υπευθύνους του Πενταγώνου να διαπιστώνουν πόσο ευάλωτα μπορεί να είναι τα αεροπλανοφόρα τους ή τα F-35, τα οποία τώρα σχεδιάζονται για την επόμενη φάση τους… χωρίς πιλότους.

Το ίδιο συνέβη και με την Ουκρανία. Ειδικά μετά την τελευταία ευρηματική επίθεση των Ουκρανών στη Ρωσία, τα καλύτερα μυαλά των ισχυρών κρατών προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα συμπεράσματα για το τι πρέπει να αλλάξει στον τρόπο που λειτουργούν και σκέπτονται.

Αυτά που αλλάζουν δεν είναι αλλαγές ρουτίνας. Δεν είναι κάτι δευτερεύον. Η τεχνολογία μπορεί να εξασφαλίσει στον ανίσχυρο σημαντικά προτερήματα. Οι γραφειοκρατίες, οι περίπλοκοι μηχανισμοί και τα σκουριασμένα μυαλά δεν μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Ο κύκλος της καινοτομίας είναι πολύ πιο σύντομος σε σχέση με το παρελθόν. Όλα αλλάζουν πολύ γρήγορα και τα περιθώρια προσαρμογής είναι ελάχιστα.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έχουμε και καλά και κακά νέα.

Τα κακά νέα είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας και οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας είχαν μείνει στην εποχή πριν από το τέλος του 20ού αιώνα. Η καινοτομία που σχετιζόταν με την άμυνα ήταν ανάθεμα. Οι καθηγητές απαγορευόταν να ετοιμάσουν μελέτες που θα μπορούσαν να έχουν πρακτική, εμπορική εφαρμογή στον τομέα αυτό. Αμυντική βιομηχανία δεν είχαμε ή την αφήναμε στα χέρια άθλιων πολιτικών, που διόριζαν απλώς συντοπίτες τους στα εργοστάσια.

Τα καλά νέα είναι ότι αρχίσαμε να ξυπνάμε από τον λήθαργό μας. Αργά, αλλά ξυπνάμε.

Οι αλλαγές που πραγματοποιούνται στις δομές των Ενόπλων Δυνάμεων από τον αρμόδιο υπουργό είναι ουσιαστικές και πρέπει να πάνε ακόμη πιο βαθιά. Η έμφαση στις νέες τεχνολογίες, η ίδρυση κέντρου καινοτομίας, η συνεργασία με το Ισραήλ, η προτεραιότητα στην αμυντική βιομηχανία, οι προσπάθειες της ΕΑΒ είναι πάρα πολύ θετικές εξελίξεις.

Ακόμη και το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ασχολείται με αυτό το εθνικό project είναι σημαντικό, γιατί καθιστά τις προθεσμίες που επιβάλλονται πιο πιεστικές.

Δεν έχουμε, όμως, πολλά περιθώρια για άλλες φαυλότητες ή και καθυστερήσεις, επειδή ένας υπουργός δεν υπογράφει κάποια ΚΥΑ που δεν τον ενδιαφέρει. Χρειαζόμαστε, βέβαια, και καλύτερους μισθούς για να προσελκύσουμε στελέχη που θα μπορούν να τελειώσουν το Πολυτεχνείο ή ένα MBA με άριστα.

Ο λήθαργός μας κράτησε πάρα πολύ και μας άφησε πολύ πίσω, με ευθύνη και των πολιτικών αλλά και των στρατιωτικών μας, που δεν είχαν τη θεσμική αυτοπεποίθηση που απαιτείται.

Το «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» δεν είναι εντελώς αλληγορικό στην εποχή μας — το βιώνουν Αμερικανοί, Ρώσοι, όλοι».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Trending NewsΝίκος Δένδιας
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Φωτιά κοντά στο Ωραιόκαστρο στη Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθρο Ακρίβεια: Στα ύψη οι τιμές σε παγωτά και φρούτα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 Κυριάκος Πιερρακάκης: «Αυστηροποίηση των ποινών για την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου»
1 ώρα ago
Με πλειοψηφία η έγκριση του διορισμού του Α. Βαρθολομαίου στην Ε.Ε.Ε.Π 
2 ώρες ago
Ανδρουλάκης: «Οι βουλευτές της ΝΔ είναι αυτοφωράκηδες, ημι-ελεγχόμενοι και επίφοβοι»
3 ώρες ago
Έβρος: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης οικογενειών αξίας 10 εκατ.
4 ώρες ago
Φάμελλος: Ο πρωθυπουργός προτίμησε μία αντιδημοκρατική εκτροπή από μία κοινοβουλευτική ήττα
4 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Σημαντική μείωση του κόστους ρεύματος για τα ελληνικά πανεπιστήμια

Για τη σημαντική οικονομική ωφέλεια που θα έχουν τα ελληνικά ΑΕΙ από τη μείωση στο…

Ελένη Ευσταθίου

Π. Λαφαζάνης: “Μέγας Αρχιπραξικοπηματίας και μέγας μυθομανής ο Παυλόπουλος”-Α. Μητρόπουλος: “Κατέστρεψε το Κοινωνικό Κράτος ο Τσίπρας, έχει ρόλο να παίξει”

Π. Λαφαζάνης: «Μέγας Αρχιπραξικοπηματίας» ο Παυλόπουλος και «μέγας μυθομανής» Α. Μητρόπουλος: Έχει ρόλο ο Τσίπρας να…

News Room

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή "σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

News Room

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κακλαμάνης: Παρέλκει η έκτακτη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων – Έγκυρη η χθεσινή διαδικασία

News Room
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

LIVE: Σε εξέλιξη η τελετή παράδοσης του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

News Room
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Η ανάρτηση-σχόλιο για τα γεγονότα της Βουλής και η απάντηση των κυβερνητικών πηγών

News Room
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητούν έκτακτη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων λόγω των γεγονότων στη Βουλή

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?