Mε εκδηλώσεις μνήμης η ανθρωπότητα τιμά τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας,σήμερα παγκόσμια Ημέρα Ολοκαυτώματος.Επίκεντρο το Άουσβιτς, και «η πορεία των ζώντων», αφιερωμένη στα 6 εκατομμύρια Εβραίους που εξοντώθηκαν στα χιτλερικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Παρούσα στις εκδηλώσεις μνήμης ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου.Ο Νίκος Βούτσης εγκαινίασε σε ειδική τελετή τη συλλογή με τα εκθέματα που θα κοσμήσουν στη συνέχεια τη Μόνιμη Ελληνική Έκθεση στο Κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς. Υπολογίζεται ότι περίπου 1,5 εκατομμύρια κρατούμενοι μαρτύρησαν και δολοφονήθηκαν στο κολαστήριο του Αουσβιτς. Το στρατόπεδο μαζί με το γειτονικό Μπιρκενάου, λειτούργησε απο το 1940 μέχρι τον Ιανουάριο του 1945 που απελευθερώθηκε απο το σοβιετικό στρατό.
Οι εκδηλώσεις
Από το Γιαντ Βασέμ, το Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ έως το Άουσβιτς και το Μπίρκεναου στην Πολωνία, επιζώντες, απόγονοί τους και νέοι τίμησαν τη μνήμη των 6 εκατομμυρίων Εβραίων θυμάτων της θηριωδίας των Ναζί… (REUTERS)Με τραγούδια, ύμνους και τελετές και με το σύνθημα τέλος στον αντισημιτισμό.
10.000 άνθρωποι πήραν μέρος στην ετήσια Πορεία των Ζώντων από την πύλη του Άουσβιτς και για 3 χιλιόμετρα ως την άλλη άκρη στο Μπίρκεναου.
Νέοι Εβραίοι, απόγονοι θυμάτων, αλλά και 60 επιζώντες είπαν «όχι» στο μίσος κρατώντας σημαίες του Ισραήλ.
Παρών και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην κορυφή της πορείας που τονίζει: «Θα πρέπει να κάνουμε το παν για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η τραγωδία δεν θα συμβεί ποτέ ξανά. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε είναι να σταθούμε ενάντια στο σύγχρονο κακό και την απανθρωπιά. Ποτέ ξανά».
Στο Μπίρκεναου, όπου οδηγούνταν οι Εβραίοι από τους Ναζί για να εκτελεστούν στους θαλάμους αερίων, συγγενείς των θυμάτων τοποθέτησαν ξύλινες πλακέτες στις ράγες του τρένου με τα ονόματά τους.
Η τελετή άρχισε με τον ήχο της σειρήνας και το άναμμα του βωμού της μνήμης από απογόνους επιζώντων του Ολοκαυτώματος.
Οι σειρήνες ηχούν για δύο λεπτά και οι Ισραηλινοί στέκουν παγωμένοι σε ένα βουβό θρήνο.
Σε όποιο μέρος του Τελ Αβίβ και άλλων πόλεων να βρίσκονταν όλοι σίγησαν, κάποιοι δάκρυσαν τιμώντας με αυτό τον τρόπο τα θύματα του Ολοκαυτώματος.
Λίγη ώρα αργότερα, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρέιβεν Ρίβλιν και ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατέθεσαν στεφάνια έξω από το μουσείο Γιαντ Βασέμ στην Ιερουσαλήμ.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δηλώνει: Σήμερα, ζούμε ένα παράδοξο. Ο παγκόσμιος θαυμασμός για το Εβραϊκό κράτος, συνοδεύεται σε κάποιους κύκλους από την άνοδο του μίσους για τους Εβραίους. Η άκρα δεξιά, η άκρα αριστερά και οι ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις έχουν ένα κοινό. Το μίσος για τους Εβραίους.
Η έναρξη των εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, με τελετή στο εσωτερικό του Μουσείου.
Επιζώντες του Ολοκαυτώματος άναψαν βωμούς στη μνήμη των θυμάτων.
Μετά από 70 χρόνια Ελληνική έκθεση στο Άουσβιτς
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε μια κίνηση μεγάλης ιστορικής σημασίας εγκαινιάζει την Ελληνική Έκθεση στο κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς. Τον τόπο όπου κορυφώθηκε η ναζιστική κτηνωδία και βρήκαν μαρτυρικό θάνατο εκατομμύρια εβραίοι και χιλιάδες έλληνες εβραϊκής καταγωγής.
Με αυτή την κίνηση ο Νίκος Βούτσης εκπληρώνει ένα ιστορικό χρέος καθώς μετά από 70 ολόκληρα χρόνια με εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση της Ελληνικής Βουλής, δημιουργήθηκε μόνιμη έκθεση με την καθοριστική συμβολή του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, στον τόπο όπου μαρτύρησαν και βρήκαν τραγικό θάνατο εκατομμύρια Εβραίων.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμμετείχαν στην πορεία ων ζώντων. Μια πορεία που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στο Άουσβιτς με την συμμετοχή δεκάρων χιλιάδων ανθρώπων, στη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος και της ναζιστικής θηριωδίας.
Το πρωί ο πρόεδρος της Βουλής επισκέφτηκε την περιοχή Κάζιμιερτζ. Μια περιοχή που αποτέλεσε τον τόπο συγκέντρωσης των Εβραίων από τους Ναζί, πριν οδηγηθούν στο κολαστήριο του Άουσβιτς.
Στην ελληνική αντιπροσωπεία εκτός από τον Νίκο Βούτση μετείχαν οι αντιπρόεδροι του Κοινοβουλίου, Γιώργος Βαρεμένος, Αναστασία Χριστοδουλοπούλου και Μάριος Γεωργιάδης, οι Βουλευτές Θεόδωρος Δρίτσας, Γιάννης Αμανατίδης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο γενικός και ο ειδικός γραμματέας της Βουλής, καθώς και ο διπλωματικός σύμβουλος της Βουλής.
Το ιστορικό
Στις 27 Ιανουαρίου του 1945 η 60ή Στρατιά του σοβιετικού στρατού με επικεφαλής το συνταγματάρχη Πάβελ Κουρότσκιν άνοιξε την πύλη του Auschwitz ..το στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί όπου γράφτηκαν κάποιες από τις πιο σκοτεινές σελίδες της Παγκόσμιας Ιστορίας. Οι στρατιώτες των Ναζί είχαν αποχωρήσει λίγες ημέρες πριν, αφού πριν κατέστρεψαν ότι μπορούσαν, πήραν μαζί τους 60.000 ανθρώπους.
Τα κρεματόρια ανατινάχθηκαν, οι θάλαμοι αερίων γκρεμίστηκαν οι αποτεφρωτήρες αποσυναρμολογήθηκαν. Το στρατόπεδο εκκενώθηκε σε μια ύστατη προσπάθεια να κρύψουν τα ίχνη των πράξεων τους από τους Σοβιετικούς.
Τίποτα όμως δεν έμεινε κρυφό. Το Άουσβιτς έμεινε στην ιστορία ως το πιο απεχθές και απάνθρωπο έργο της ναζιστικής θηριωδίας.
Οι Σοβιετικοί αντίκρυσαν συγκλονισμένοι 7500 κρατουμένους πεινασμένους και άρρωστους, ρουχισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών γυναικών και παιδιών αλλά και 6.5 χιλιάδες κιλα τρίχες απο ανθρώπους.
Το Αουσβιτς ήταν το μέρος όπου ο διαβόητος Τζόζεφ Μεγκελε ο γνωστός και ως Άγγελος του θανάτου έκανε τα πειράματά του. Οι κρατούμενοι αντιμετωπίστηκαν ως πειραματόζωα και στο πλαίσιο αυτό στειρώθηκαν ευνουχίστηκαν και βασανίστηκαν μέχρι θανάτου.
Περισσότεροι από 7000 Ναζί υπηρέτησαν στο Αουσβιτς, μόλις διακόσιοι δικάστηκαν για τα εγκλήματα τους.
Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή, Κώστας Κωνσταντόπουλος, Μαρία Κονταξή
Μοιράσου το άρθρο: