Κυριακή, 5 Οκτ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη….»
Δούκας: «Ο μόνος δρόμος είναι η διαγραφή»
Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αμοργό: Δίνουμε μεγάλη σημασία στην περιφερειακή ανάπτυξη και χρειάζεται καλή γνώση των προβλημάτων
ΟΠΕΚΕΠΕ: Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είχε ΚΥΔ από την οποία δηλώνονταν εκτάσεις στη λίμνη Κάρλα επί τέσσερα χρόνια
Piri Reis: Σε επιφυλακή η Αθήνα μετά την έξοδό του πάνω από τη Λέσβο
Ο χάρτης πληρωμών από τον ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ από τις 6 έως τις 10 Οκτωβρίου
Κ. Τσουκαλάς: «Ζητάτε βραβείο επειδή η Ευρωπαία Εισαγγελέας είπε ότι στελέχη σας ήταν μέσα στην εγκληματική οργάνωση;»
ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Νοεμβρίου
Παύλος Μαρινάκης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής
Ηλεκτρική ενέργεια: Κοντά στα προ κρίσης επίπεδα η τιμή του ρεύματος
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΚΟΣΜΟΣ

Ο χαρακτήρας της σημερινής ΕΕ σε πέντε αριθμούς

6 έτη ago
Κοινοποίηση
4 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση



Ο χαρακτήρας και η σημερινή μορφή της ΕΕ, που από τις 23 έως τις 26 Μαΐου καλείται να εκλέξει το νέο Κοινοβούλιό της στις πιο κρίσιμες εκλογές της ιστορίας της, μπορεί να συνοψισθεί σε πέντε κομβικά στοιχεία:
28 χώρες
Κληρονόμος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ), των έξι ιδρυτικών κρατών της του 1958, η ΕΕ του Μάαστριχτ (1993) αριθμεί σήμερα 28 μέλη.Η Βρετανία έχει προβλεφθεί να αποχωρήσει από το ευρωπαϊκό σώμα μετά το Brexit, όμως η ημερομηνία της εξόδου έχει παραταθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2019.
Η μεγαλύτερη διεύρυνση της Ένωσης πραγματοποιήθηκε το 2004 με την είσοδο δέκα χωρών: οκτώ από αυτές ανήκαν στο παλαιό κομμουνιστικό στρατόπεδο και οι δύο ήταν οι νησιωτικές χώρες της Μεσογείου, Μάλτα και Κύπρος.
Δεκαεννέα από τα μέλη της ΕΕ άλλαξαν το εθνικό τους νόμισμα υιοθετώντας το ευρώ το 1999.Όμως η Βρετανία, η Σουηδία και η Δανία επέλεξαν να διατηρήσουν το νόμισμά τους, ενώ οι υπόλοιπες χώρες βρίσκονται σε διαδικασία προσχώρησής τους στο ευρώ.
Μία ενιαία αγορά
Τα μέλη της ΕΕ συγκροτούν μεταξύ τους μία ενιαία αγορά, όπου τα αγαθά, οι άνθρωποι, οι υπηρεσίες και τα κεφάλαια μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς άλλες διατυπώσεις στα εσωτερικά σύνορα των 28.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΑΕΠ της Ένωσης ανερχόταν σε 17,2 τρισεκ. δολάρια (15,2 τρισεκ. ευρώ) το 2017, υπολειπόμενο αυτού των ΗΠΑ (19,3 τρισεκ. δολάρια), αλλά υψηλότερο αυτού της Κίνας (12,2 τρισεκ. δολάρια).
513 εκατ. κάτοικοι
Με 513 κατοίκους, η ΕΕ είναι η τρίτη πολυπληθέστερη ζώνη του πλανήτη, μπροστά από τις ΗΠΑ, αλλά πίσω από την Κίνα και την Ινδία, που η καθεμιά της απαριθμεί πάνω από ένα δισεκ. κατοίκους.
Η Γερμανία είναι το κράτος με τον μεγαλύτερο πληθυσμό (82 εκατ.) ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Μάλτα (448.000).
Εκτεινόμενη από τον Ατλαντικό Ωκεανό ίσαμε τον Εύξεινο Πόντο και από τον Αρκτικό Κύκλο μέχρι τη Μεσόγειο, η ΕΕ καλύπτει επιφάνεια 4,3 εκατ. χλμ2. Είναι μικρότερη από τη Ρωσία (17 εκατ. χλμ2) και τις ΗΠΑ (9,8 εκατ. χλμ2), αλλά είναι μεγαλύτερη της Ινδίας (3,2 εκατ. χλμ2).
Οι συστηματικοί έλεγχοι έχουν καταργηθεί μεταξύ των 22 μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο της ζώνης Σένγκεν.
24 γλώσσες
Στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ περιλαμβάνονται κάποιες από τις πιο ομιλούμενες στον κόσμο, όπως τα αγγλικά, τα ισπανικά και τα γαλλικά, όπως και άλλες με τη λιγότερη χρήση, όπως τα γαελικά της Ιρλανδίας, τα φιλανδικά και τα βουλγαρικά.
Η γλωσσική επιμειξία της Ένωσης φθάνει τους 552 συνδυασμούς μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, δημιουργώντας την ανάγκη για πλήθος μεταφραστών, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψη και οι περιφερειακές γλώσσες κάθε χώρας, όπως τα γαλικιανά, ή τα καταλανικά.
1% στον προϋπολογισμό
Τα κράτη μέλη συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό της Ένωσης το 1% του ΑΕΠ τους και επωφελούνται επιδοτήσεων για την γεωργία, για την δημιουργία θέσεων εργασίας, για την ανάπτυξη των υποβαθμισμένων περιοχών, των αστικών κέντρων και της αλιείας.
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ, που ανέρχεται στο 1 τρισεκ. ευρώ για την περίοδο 2014-20, θα επαναξιολογηθεί και αναθεωρηθεί μετά τις Ευρωεκλογές της 23-26ης Μαΐου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

- Advertisement -
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΕΕ
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Αφγανιστάν: 3 νεκροί, 32 τραυματίες από βομβιστική επίθεση σε τέμενος
Επόμενο άρθρο Ψηφίζουν σήμερα για την ΕΕ σε Λετονία, Μάλτα και Σλοβακία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη….»
9 ώρες ago
Δούκας: «Ο μόνος δρόμος είναι η διαγραφή»
10 ώρες ago
Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αμοργό: Δίνουμε μεγάλη σημασία στην περιφερειακή ανάπτυξη και χρειάζεται καλή γνώση των προβλημάτων
11 ώρες ago
ΟΠΕΚΕΠΕ: Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είχε ΚΥΔ από την οποία δηλώνονταν εκτάσεις στη λίμνη Κάρλα επί τέσσερα χρόνια
12 ώρες ago
Piri Reis: Σε επιφυλακή η Αθήνα μετά την έξοδό του πάνω από τη Λέσβο
13 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Χρ. Αποστολόπουλος προειδοποιεί για απώλεια 20% στις εξαγωγές φέτας λόγω ευλογιάς αιγοπροβάτων

Αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας προτείνει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γάλακτος Χρήστος Αποστολόπουλος. «Δυστυχώς οι…

Αλεξία Χαρακίδα

Πού θα κυμανθούν οι τιμές ρεύματος τον Οκτώβριο

Τη δεδομένη στιγμή η αύξηση στην τιμή της χονδρικής ρεύματος ανέρχεται στο 20%. Η μέση…

News Room

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Συναγερμός για την αύξηση κρουσμάτων AIDS στους νέους – Προειδοποίηση από τον λοιμωξιολόγο Π. Κολλάρα

Το κουδούνι του κινδύνου για τα αυξημένα περιστατικά ανθρώπων-κυρίως νέων- που μολύνονται με AIDS κρούει…

Αλεξία Χαρακίδα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Έκλεισε για ώρες το αεροδρόμιο του Μονάχου λόγω ύποπτων drones

News Room
ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠΕΞ: Καλά στην υγεία τους οι 27 Έλληνες του Global Sumud Flotilla

News Room
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοπεγχάγη: Διαφωνίες για το «drone wall» – Όχι σε ευρωπαϊκή άμυνα με διαχωρισμούς, λέει ο Μητσοτάκης

News Room
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Ισραηλινοί αναχαίτισαν 19 σκάφη του στολίσκου προς τη Γάζα – Ανάμεσά τους και το ελληνικό «Οξυγόνο»

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?