Πέμπτη, 11 Σεπ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Θεοδωρικάκος: «Στηρίζουμε την ελληνική οικογένεια με δίκαιο τρόπο»
ΟΠΕΚΑ: Έως 600 ευρώ ετησίως σε οικογένειες που διαμένουν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές
Μητσοτάκης: Δικαίωση των προσπαθειών της κυβέρνησης η επιστροφή του Final 4 στην Αθήνα
Στήριξη στα ακριτικά νησιά με μείωση ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ
Ο Μητσοτάκης θα υποδεχθεί αύριο τον υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ 
Βεργίνα TV: Αφιέρωμα στην 89η ΔΕΘ – Μάκης Βορίδης
Μητσοτάκης για Chevron – Helleniq Energy: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε σημαντικό ενεργειακό παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο
Βεργίνα TV: Αφιέρωμα στην 89η ΔΕΘ –Θάνος Πλεύρης
Συντάξεις Οκτωβρίου 2025: Οι ημερομηνίες πληρωμής
Παπασταύρου: Η Ελλάδα βάζει γερά θεμέλια για την ενεργειακή της αυτάρκεια και αξιοποιεί τη γεωπολιτική της θέση στην Ανατολική Μεσόγειο
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πληθωρισμός δεν αφήνει σε ησυχία την ΕΚΤ – Νέα εστία πιέσεων οι αυξήσεις στον τομέα των υπηρεσιών

1 έτος ago
Κοινοποίηση
3 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να απασχολεί έντονα την ΕΚΤ, καθώς παρά το γεγονός ότι έχει υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με την περυσινή χρονιά, εντούτοις παραμένει μακριά από τα διεθνώς αποδεκτά επίπεδα, που είναι στην περιοχή του 2% και χαμηλότερα. Στην Ελλάδα, ο μεγάλος προβληματισμός έρχεται από το μέτωπο των υπηρεσιών, όπου ο σχετικός δείκτης έχει υπερβεί το 4%. Σε αυτόν τον δείκτη περιλαμβάνονται αμοιβές, κομμωτήρια, ασφάλειες, ενοικιαζόμενες κατοικίες κ.ά., με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η καθημερινότητα των πολιτών.

- Advertisement -

Από την άλλη πλευρά, οι τιμές στα τρόφιμα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αλλά το ελπιδοφόρο στοιχείο είναι ότι έχει μπει φρένο στην άνοδο. Αυτό βέβαια δεν κάνει πιο εύκολη τη ζωή των καταναλωτών, αλλά αν μη τι άλλο, τους επιτρέπει να κάνουν έναν καλύτερο προγραμματισμό.
Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ παρακολουθεί την εξέλιξη του πληθωρισμού, όπως αυτή αποτυπώνεται στα στοιχεία της Eurostat, και αν μη τι άλλο δείχνει να προβληματίζεται. Και αυτό διότι από τη μία υπάρχει στο προσκήνιο μία νέα εστία πιέσεων (υπηρεσίες) και από την άλλη ο δομικός πληθωρισμός δείχνει να μην κάμπτεται.
Να σημειωθεί ότι ο δομικός πληθωρισμός είναι η «καρδιά» της ακρίβειας, και αυτό διότι δεν επηρεάζεται από εποχικές διορθώσεις και για τον λόγο αυτό δεν συμμετέχουν ενέργεια και τρόφιμα.
Υπό τα νέα αυτά στοιχεία, μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί και η μικρή πιθανότητα που υπήρχε για μία νέα μείωση επιτοκίων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 18 Ιουλίου, η τελευταία πριν τις θερινές διακοπές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικεφαλής της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, από την Πορτογαλία, δεν έκρυψε τον προβληματισμό της και στάθηκε στον πληθωρισμό των υπηρεσιών, την επιμονή του οποίου απέδωσε κυρίως στην εξέλιξη των αμοιβών.

Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα στην Ευρώπη, οι διαπραγματεύσεις για την εξέλιξη των μισθών σε κάποιες χώρες γίνονται κάθε 3 χρόνια. Έτσι λοιπόν, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, οι αμοιβές παρέμειναν καθηλωμένες, οπότε ήταν απόλυτα λογικό μέσα από αυτή τη διαπραγμάτευση να προκύψουν σημαντικές αυξήσεις στις αμοιβές που συνεχίζουν να επηρεάζουν τον κλάδο των υπηρεσιών.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Εκλογές στη Βρετανία: «Ώρα για αλλαγή», οι εφημερίδες εγκαταλείπουν τους Συντηρητικούς – Ο Σούνακ «φοβάται ότι δεν θα εκλεγεί βουλευτής»
Επόμενο άρθρο Πώς έγινε η τραγωδία στο Λασίθι με νεκρό άνδρα από τη μπαλοθιά του μπατζανάκη του σε γλέντι για την κουρά των προβάτων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεοδωρικάκος: «Στηρίζουμε την ελληνική οικογένεια με δίκαιο τρόπο»
7 ώρες ago
ΟΠΕΚΑ: Έως 600 ευρώ ετησίως σε οικογένειες που διαμένουν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές
8 ώρες ago
Μητσοτάκης: Δικαίωση των προσπαθειών της κυβέρνησης η επιστροφή του Final 4 στην Αθήνα
8 ώρες ago
Στήριξη στα ακριτικά νησιά με μείωση ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ
9 ώρες ago
Ο Μητσοτάκης θα υποδεχθεί αύριο τον υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ 
9 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Κώστας Γιουτίκας στο ΒΕΡΓΙΝΑ TV: «Τα τέλη κυκλοφορίας να πηγαίνουν στις περιφέρειες και τους δήμους»

«Εάν τα 2 δις κάθε χρόνο από τα έσοδα των τελών κυκλοφορίας κατευθύνονταν στην Τοπική…

Ελένη Ευσταθίου

Ιγνάτιος Καϊτεζίδης στο ΒΕΡΓΙΝΑ TV: «Η Αυτοδιοίκηση δεν συμφωνεί με την αφαίρεση των πολεοδομιών από τις αρμοδιότητές της»

Η πρώτη μεγάλη αδειοδοτημένη μαρίνα σκαφών σε όλο τον Θερμαϊκό πρόκειται να δημιουργηθεί στο ανατολικό…

Ελένη Ευσταθίου

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: O Στράτος Σιμόπουλος μιλά για τη ΔΕΘ και την ανάπλαση Θεσσαλονίκης

Για τα Μεγάλα Έργα της Θεσσαλονίκης, όσα είπε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη επίσκεψή του στην…

Ελένη Ευσταθίου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις Οκτωβρίου 2025: Οι ημερομηνίες πληρωμής

News Room
απε-μπε
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Θα υπερασπιστούμε τα εδάφη του ΝΑΤΟ

Ελένη Ευσταθίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Επιστρέφουμε 3,9 δισ. ευρώ στους πολίτες από την πάταξη της φοροδιαφυγής

News Room
απε-μπε
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Ομοσπονδιακή δικαστής απαγόρευσε την απομάκρυνση μέλους της FED

Ελένη Ευσταθίου
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?