Ο Μοσκοβισί στην ΕΡΤ: Χρειαζόμαστε μια Ελλάδα ισχυρή στην καρδιά της ευρωζώνης(video)

[ad_1]

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί μίλησε στην ΕΡΤ για την Ελληνική Οικονομία για την οποία είπε πως βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, ενώ τόνισε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη και τον φόβο του για ενα άτακτο BREXIT.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην ΕΡΤ ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί μιλά για τις προκλήσεις των ευρωεκλογών, το Brexit και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς αξιολογείτε την απόδοση και τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος;
ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: Η Ελλάδα βρίσκεται τώρα ξεκάθαρα σε μια φάση ανάκαμψης. Η ανάπτυξη ήταν στο 2% το 2018. Και αναμένεται επίσης να υπάρχει ανάπτυξη το 2019 και το 2020./ Πιστεύω λοιπόν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα success story για την Ελλάδα όπως κάναμε με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία μετά το πρόγραμμα. Πιστεύω ότι υπάρχει εδώ η δυνατότίητα, διότι υπάρχει τόση πολλή δημιουργικότητα, τόσες δεξιότητες, τόση ευφυία και βεβαίως φυσικοί πόροι που πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως. Είναι μια χώρα ευκαιριών αλλά πρέπει να προχωρήσετε με τις μεταρρυθμίσεις.
Όσον αφορά τις ανησυχίες που διατυπώνονται στην ΄Εκθεση της Κομισιόν σχετικά με τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο κ. Μοσκοβισί θεωρεί ότι οι εκκρεμότητες μπορούν να διευθετηθούν μέχρι το Eurogroup του Μαρτίου ώστε να εκταμιευθούν τα 970 εκ. ευρώ.
ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: «Νομίζω ότι πρέπει να λύσουμε το ζήτημα, νομίζω ότι μπορούμε να το λύσουμε και με καλή θέληση και από τις δύο πλευρές, δεν απέχουμε άλλωστε τόσο πολύ, μπορούμε να τα καταφέρουμε».
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε και υπό ποιες συνθήκες πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πιθανόν να ξαναξεκινήσει μια συζήτηση για την αναπροσαρμογή των πρωτογενών πλεονασμάτων;
ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: «Δε θέλω να παρερμηνευθούν τα λόγια μου. Η Κομισιόν δεν πρότεινε ποτέ πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Αυτό ήταν απαίτηση ορισμένων κρατών-μελών, απαίτηση του ΔΝΤ και πλέον είναι μια δέσμευση που έχει αναληφθεί./ Δε σημαίνει ότι θα ισχύει για πάντα αλλά νομίζω ότι ο σωστός τρόπος να προχωρήσουμε είναι να είμαστε κατ’ αρχάς προσηλωμένοι στις δεσμεύσεις. Να τις σεβόμαστε και σε κάποια στιγμή στο μέλλον, δε γνωρίζω πότε, αυτές μπορεί να επανεξεταστούν».
Ο Επίτροπος Οικονομικών χαρακτηρίζει ιστορικής σημασίας εξέλιξη την αποτροπή του GREXIT ενώ σχολιάζει και το συγκρουσιακό προεκλογικό κλίμα στη χώρα μας.
ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: «Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ελλάδα στην καρδιά της Ευρωζώνης./Αγαπώ αυτή τη χώρα, πιστεύω ότι αυτή η χώρα είναι μια χώρα υψηλών δεξιοτήτων, τεράστιου ταλέντου και μεγάλων ευκαιριών. Και για να αξιοποιηθούν αυτά πρέπει να υπάρχει συνεχής προσπάθεια μεταρρύθμισης./ Γνωρίζω τί σημαίνει εκλογική χρονιά Είναι φυσιολογικό τα κόμματα να μάχονται, να πολεμούν το ένα το άλλο στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν μα πλειοψηφία. Το σέβομαι πλήρως, αυτό είναι η δημοκρατία. Αυτό όμως που θα παρότρυνα τα κόμματα να κάνουν είναι να διατηρήσουν την αίσθηση της ευθύνης».
ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι Ευρωεκλογές απέχουν μόλις 3 μήνες. Πόσο σας ανησυχεί η άνοδος των ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων και πώς πιστεύετε ότι αυτή η άνοδος θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο νέο Ευρωκοινοβούλιο και στους άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς;
ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: «Η άκρα δεξιά θα έχει σίγουρα κάποια άνοδο στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, ίσως και η άκρα εθνικιστική αριστερά, αλλά έχω την πεποίθηση ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει στο Σώμα μια πολύ ισχυρή πλειοψηφία φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Αλλά αυτή η πλειοψηφία θα είναι πιο περίπλοκη από πριν./ Ελπίζω ότι οι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα έχουν μια αρκετά ισχυρή πλειοψηφία ώστε να μην υπάρξει παράλυση του Ευρωκοινοβουλίου.
Όσο για την πρόκληση του BREXIT o Πιερ Μοσκοβισί ξεκαθαρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να κάνει τις επιλογές του, να αναλάβει την ευθύνη των αποφάσεών του και ότι και ότι η Ευρώπη προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια.
ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: «Ας είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια, ας μην προτιμήσουμε κανένα από αυτά, γιατί πλέον εξαρτάται από το Βρετανικό Κοινοβούλιο και τη βρετανική κυβέρνηση να αποφασίσουν για τη δική τους μοίρα, είναι όμως η ώρα να το κάνουν. Δεν έχω λοιπόν καμία πρόβλεψη να κάνω και πάλι θα πω πως ο ρόλος της Κομισιόν είναι να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για έξοδο χωρίς συμφωνία.
Πηγή: ΕΡΤΡεπορτάζ: Λήδα Παπαδοπούλου
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]