Σάββατο, 2 Αυγ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Τορίνο: Ξύπνησε από την καταστολή ο 15χρονος μετά τη μεταμόσχευση ήπατος
Ξεκινά η έξοδος των αδειούχων του Αυγούστου από την Αττική – Πληρότητα 100% σε πλοία και λεωφορεία
Παλαιό Φάληρο: Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα η 32χρονη μητέρα του νεκρού κοριτσιού
Ασφαλτοστρώνεται σήμερα η Εγνατία
TisimΒενη στην Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας
Μ. Θεμιστοκλέους στο ΕΡΤNews: 10.000 αεροδιακομιδές από το 2021 – Βελτίωση της κατάστασης στα επείγοντα, αρκετά καλά τα αποτελέσματα από τις αξιολογήσεις των νοσοκομείων
Δήμος Ηλιούπολης: Πλησιάζει η ώρα του μεγάλου φεστιβάλ αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη
ΟΠΕΚΕΠΕ: Υψηλόβαθμα στελέχη της ΑΑΔΕ επισκέφτηκαν τα γραφεία ζητώντας πλήθος στοιχείων
Αλέξης Τσίπρας: Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο της Ιεράς Μονής του όρους Σινά
ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε το επίδομα θέρμανσης σε περισσότερους από 98.000 δικαιούχους
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
FEATUREDΕΛΛΑΔΑ

Ο κρίσιμος ρόλος των ορυκτών και μετάλλων στην πράσινη μετάβαση

3 έτη ago
Κοινοποίηση
5 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση

Σε μια εποχή που η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί έχουν διαταράξει τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, τα μέταλλα και τα ορυκτά αναδεικνύονται σε πηγές ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Πολύ χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο χαλκός τον οποίο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας χαρακτηρίζει ακρογωνιαίο λίθο της ηλεκτροκίνησης, προβλέποντας ότι η ζήτηση για το μέταλλο θα σημειώσει αύξηση τις επόμενες δύο δεκαετίες που θα ξεπεράσει του 40%.

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει για την Ελλάδα, με το πλούσιο σε ορυκτούς πόρους υπέδαφός της, μια ιστορική ευκαιρία να αναπτύξει μια νέα πηγή ανάπτυξης με μακροπρόθεσμες προοπτικές και υψηλά πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Ιστορικά, η Ελλάδα έχει αποτελέσει σημαντικό μεταλλευτικό κέντρο διεθνώς, ιδίως με τη βορειοανατολική Χαλκιδική που αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες παραγωγής χρυσού σε παγκόσμια κλίμακα και σημείο αναφοράς στην αναπτυξιακή δυναμική της Β. Ελλάδας. Η περιοχή διατηρεί ένα ισχυρό μεταλλευτικό δυναμικό με πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους σε αποθέματα χαλκού, μαζί  με τα πλούσια κοιτάσματα χρυσού, αργύρου και βασικών μετάλλων όπως ο μόλυβδος και ο ψευδάργυρος.

Παρά την ορατή στροφή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας μας προς τις υπηρεσίες και ιδιαίτερα τον τουρισμό, η βιομηχανία, και η μεταλλευτική δραστηριότητα ως βασικός πυλώνας της, εξακολουθούν να δίνουν ισχυρή ώθηση στην ελληνική οικονομία, κάτι που περίτρανα επιβεβαιώθηκε την διετία της πανδημίας. Σε αυτό το περιβάλλον, η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός έχει τη δυναμική να μετατρέψει και πάλι την περιοχή σε έναν από τους πρωταγωνιστές σε διεθνές επίπεδο.

Στην πλήρη της ανάπτυξη, θα επιτρέψει στα Μεταλλεία Κασσάνδρας να αναδείξουν το δυναμικό της περιοχής και να καταστήσουν την Ελλάδα την 3η παραγωγό χώρα χρυσού στην Ευρώπη με ετήσια παραγωγή 215.000 ουγκιές χρυσού μαζί με τη Σουηδία (260.421 ουγκιές) και τη Φινλανδία (247.560 ουγκιές).

Η ολοκλήρωση της επένδυσης θα αναπτύξει μια εξωστρεφή παραγωγική δραστηριότητα που θα ξεπεράσει σε αξία τα 11 δισ. ευρώ, δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.   Με την κινητοποίηση πρόσθετων κεφαλαιουχικών επενδύσεων 1,9 δισ. δολαρίων και τη δημιουργία 3.000 μόνιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, η απόδοση στα κρατικά έσοδα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ έσοδα μέσω φόρων και τελών, ενώ η απόδοση στην τοπική κοινωνία θα ξεπεράσει τα  191 εκ. ευρώ σε μεταλλευτικά τέλη προς την τοπική κοινωνία κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των μεταλλείων.

Πριν από λίγες μέρες, ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό βήμα που φέρνει πιο κοντά την υλοποίηση των παραπάνω, με την υπογραφή της εντολής ανάθεσης σε σχήμα ελληνικών τραπεζών, για χρηματοδότηση ύψους 680 εκ. ευρώ. Πρόκειται για μια κομβικής σημασίας εξέλιξη που φέρνει πιο κοντά τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης για την έναρξη των κατασκευών του υπερσύγχρονου μεταλλείου των Σκουριών και την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Εκτός όμως από το ύψος των ωφελειών της συγκεκριμένης επένδυσης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, αξίζει να αναδειχθεί ακόμα μια παράμετρος, η σταθερότητα και η διατηρησιμότητα στην απόδοσή τους. Όπως αναδείχθηκε και παραπάνω, η βιομηχανική ανάπτυξη των επόμενων δεκαετιών θα συνοδευτεί από αυξημένες ανάγκες σε ορυκτές πρώτες ύλες, γεγονός που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το πλούσιο υπέδαφος της Ελλάδας -και ιδιαίτερα της ΒΑ Χαλκιδικής- μπορεί να αποτελέσει μια πηγή εσόδων για την εθνική και την τοπική κοινωνία πάνω στην οποία θα μπορεί να βασιστεί για δεκαετίες και να υλοποιήσει πολιτικές με μεγαλύτερη ασφάλεια. Επιπρόσθετα, η σταθερότητα της απόδοσης των μεταλλευτικών εσόδων, μπορεί να αποτελέσει και αντίβαρο στις κυκλικές διακυμάνσεις άλλων κλάδων (πχ τουρισμός) οι οποίοι εμφανίζουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα και είναι εκτεθειμένοι στις γεωπολιτικές συνθήκες.

Υπό αυτό το πρίσμα, το επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός, αποτελεί εκτός από μια από τις ιστορικά μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην χώρα, μια ανθεκτική και αξιόπιστη πηγή δημιουργίας αξίας για τουλάχιστον τις επόμενες δυο δεκαετίες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ελληνικός χρυσός
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Νέο παραλήρημα από Μπαχτσελί: «Αν οι Έλληνες θέλουν να πέσουν ξανά στη θάλασσα, ας μας το πουν»
Επόμενο άρθρο Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τορίνο: Ξύπνησε από την καταστολή ο 15χρονος μετά τη μεταμόσχευση ήπατος
1 ώρα ago
Ξεκινά η έξοδος των αδειούχων του Αυγούστου από την Αττική – Πληρότητα 100% σε πλοία και λεωφορεία
1 ώρα ago
Παλαιό Φάληρο: Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα η 32χρονη μητέρα του νεκρού κοριτσιού
1 ώρα ago
Ασφαλτοστρώνεται σήμερα η Εγνατία
2 ώρες ago
TisimΒενη στην Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας
2 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Σημαντική μείωση του κόστους ρεύματος για τα ελληνικά πανεπιστήμια

Για τη σημαντική οικονομική ωφέλεια που θα έχουν τα ελληνικά ΑΕΙ από τη μείωση στο…

Ελένη Ευσταθίου

Π. Λαφαζάνης: “Μέγας Αρχιπραξικοπηματίας και μέγας μυθομανής ο Παυλόπουλος”-Α. Μητρόπουλος: “Κατέστρεψε το Κοινωνικό Κράτος ο Τσίπρας, έχει ρόλο να παίξει”

Π. Λαφαζάνης: «Μέγας Αρχιπραξικοπηματίας» ο Παυλόπουλος και «μέγας μυθομανής» Α. Μητρόπουλος: Έχει ρόλο ο Τσίπρας να…

News Room

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή "σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

News Room

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΛΛΑΔΑ

Στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ οι αγρότες της Θεσσαλονίκης

News Room
ΕΛΛΑΔΑ

Η γυναίκα που συνελήφθη είναι η μητέρα του νεκρού κοριτσιού στο Παλαιό Φάληρο – «Το παιδί χτύπησε στο κεφάλι στο μπάνιο»

News Room
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλειδώνουν φοροελαφρύνσεις 1,5 δισ. ευρώ για μεσαία εισοδήματα και οικογένειες

News Room
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα εποχή για την οδική ασφάλεια: Λειτουργεί από σήμερα ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?