Ο Ζόχραν Μαμντάνι, 34 ετών, αναδεικνύεται νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του NBC News και του CNN, μετά από μία από τις πιο εντυπωσιακές και απρόβλεπτες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών. Ο Δημοκρατικός πολιτικός, που αυτοπαρουσιάζεται ως «ο χειρότερος εφιάλτης του Τραμπ», συγκέντρωσε 60,2% των ψήφων, σηματοδοτώντας μια μεγάλη νίκη για την προοδευτική πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος.
Η εκλογή του αποτελεί ιστορικό ορόσημο: θα είναι ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο πρώτος Νοτιοασιάτης που καταλαμβάνει το αξίωμα και νεότερος δήμαρχος εδώ και παραπάνω από έναν αιώνα.
Ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζοχράν Μαμντάνι, απευθύνθηκε ήδη στους κατοίκους της Νέας Υόρκης. «Αν υπάρχει κάποια πόλη που μπορεί να δείξει σε μια χώρα πώς να σταματήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, αυτή είναι η πόλη που τον ανέδειξε», είπε.
Στη συνέχεια, απευθύνθηκε απευθείας στον πρόεδρο: «Ντόναλντ Τραμπ, αφού ξέρω ότι παρακολουθείς, έχω τέσσερις λέξεις για σένα: ανέβασε την ένταση!». Σχεδόν αμέσως πριν ο Μαμντάνι του απευθυνθεί, ο Τραμπ δημοσίευσε στο Truth Social: «… ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΑΜΕ!
