Ο Γρ. Ζαριφόπουλος στη Βεργίνα τηλεόραση : “Στόχος μας να έχουμε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες στο κινητό μας μέσω του gov.gr”

Για τις νέες υπηρεσίες του gov.gr που μειώνουν την γραφειοκρατία και επιτρέπουν στον πολίτη να εξυπηρετείται ηλεκτρονικά στις συναλλαγές του με το κράτος μίλησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος στην εκπομπή “σχολιάζοντας την επικαιρότητα”,με τον Στέργιο Καλόγηρο στη Βεργίνα τηλεόραση.
“Στόχος είναι να μπορεί ο πολίτης να εξυπηρετείται εξ αποστάσεως με όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες» τόνισε.
Εγκαινιάζεται νέα διαδικασία επικοινωνίας του πολίτη με το Δημόσιο, το «ψηφιακό γκισέ». Ο πολίτης θα μπαίνει στο gov.gr, θα κλείνει ραντεβού με την υπηρεσία που θέλει και θα κάνει διάσκεψη με τον υπάλληλο σε ώρα που θα συμφωνείται. Εφόσον ζητά κάποιο πιστοποιητικό, ο υπάλληλος θα το εκδίδει ψηφιακά και θα το στέλνει με email. Σε πρώτη φάση, οι υπηρεσίες που θα διαθέτουν «ψηφιακό γκισέ» είναι τα ΚΕΠ, οι ΔΟΥ και ο e-ΕΦΚΑ.
«Το gov.gr είναι μια ενιαία ψηφιακή πύλη, με ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που μέσω αυτών, οι πολίτες διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο. Στόχος μας είναι να φέρουμε το κράτος στο κινητό και στον υπολογιστή μας» σημείωσε, ο υπουργός.
“Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε πρόσφατα την Ψηφιακή Ακαδημία πολιτών, μια πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να λάβουν ή να εμπλουτίσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες.Ψηφιακές υπογραφές, ψηφιακές σφραγίδες, ψηφιακά έγγραφα και σειρά κινήσεων που για πρώτη φορά θα εφαρμοστούν στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση”, διευκρίνισε.
Το «επόμενο κύμα ψηφιακών υπηρεσιών» περιλαμβάνει την παροχή νέων προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών και πλατφορμών προς τον Έλληνα Πολίτη. Μεταξύ αυτών , η «ψηφιακή Βίβλος», η οποία θα περιέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου, ο Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο οποίος θα επιταχύνει πλήθος διαδικασιών, λύσεις τηλειατρικής και λύσεις στον τραπεζικό τομέα καθώς και ψηφιακές υπογραφές, ψηφιακές σφραγίδες, ψηφιακά έγγραφα και σειρά κινήσεων που για πρώτη φορά θα εφαρμοστούν στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση.
Ο κ. Ζαριφόπουλος σημείωσε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δε θα μπορούσε να είναι τόσο αποτελεσματικό εάν δεν είχε προηγηθεί προετοιμασία από το καλοκαίρι του 2019.
“Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε όλους τους πολίτες της χώρας και εκείνους που δεν έχουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες. Για τον λόγο αυτόν, το gov.gr έχει εμπλουτιστεί με εκπαιδευτικό υλικό που μαθαίνει στους πολίτες, βήμα προς βήμα, πώς να περιηγούνται στις διαθέσιμες υπηρεσίες, αλλά και πώς να ολοκληρώνουν τις επιμέρους συναλλαγές τους με το Δημόσιο”,κατέληξε.

Επιπλέον, όπως προανήγγειλε, στο τέλος της επόμενης χρονιάς οι πολίτες θα έχουν τις νέες ταυτότητές τους, οι οποίες θα περιέχουν και την ψηφιακή υπογραφή τους.