Τετάρτη, 19 Νοέ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Νέα απάτη με παράνομες συνταγογραφήσεις 12 εκατ. ευρώ, στο στόχαστρο 30 γιατροί και 62 φαρμακεία
Καταστήματα: Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ανακοίνωσε το ωράριο των Χριστουγέννων
Η επιστροφή ενοικίου πλησιάζει – πότε θα μπουν τα χρήματα στους δικαιούχους
Τράπεζα της Ελλάδος: Ταμειακό πλεόνασμα 3,92 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο του 2025
e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» πληρωμών έως 21 Νοεμβρίου 
Θεσσαλονίκη: Στήνεται το Χωριό των Χριστουγέννων στην Αριστοτέλους
Θεσσαλονίκη: Ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 30 Νοεμβρίου
Δήμος Παύλου Μελά: Fake news οι φήμες για τη δημιουργία τζαμιού στο ΑΓΝΟ
Πολύγυρος: Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση αναστολής για το αιολικό πάρκο αλλά ζητάει αλλαγή στη ΜΠΕ
Από 1η Δεκεμβρίου υποχρεωτική η αποδοχή πληρωμών μέσω IRIS για συναλλαγές με ιδιώτες
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι γνωστές άγνωστες εστίες έντασης

3 έτη ago
Κοινοποίηση
5 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση

Οι γνωστές άγνωστες εστίες έντασης
Του Π. Αδαμιδη
Η ανθρωπότητα τους τελευταίους μήνες, βιώνει τη διόλου αξιοζήλευτη εμπειρία, μιας συντελούμενης παγκόσμιας αντιπαράθεσης. Η αρχή έγινε με τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι συνέπειες της οποίας είναι ακόμα απροσδιόριστες. Όπως απροσδιόριστο είναι και το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσής της. Η πρόσφατη ιστορία της περιοχής καταδεικνύει αν μη τι άλλο του λόγου του αληθές. Μια αναμέτρηση που συντηρούνταν και σιγόβραζε ήδη από το 2014, μετεξελίχθηκε σε καθολική εισβολή από τρία μέτωπα. Και προκάλεσε οικονομικές κυρώσεις άνευ προηγουμένου. Ταυτόχρονα οδηγεί σε περιδίνηση τη διεθνή και σε κάθε περίπτωση την Ευρωπαική οικονομία.
Και ως να μην ήταν αρκετό το σοκ και οι αλυσιδωτές προεκτάσεις του από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μια νέα γνωστή εστία έντασης, δημιουργεί συνθήκες παγκόσμιας πολιτικής ανάφλεξης. Ο λόγος για την Ταιβάν, που ενώ αποτελεί σημείο διαρκούς γεωπολιτικής αξιολόγησης και επιτήρησης, για τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη, η μόλις ολοκληρωθείσα επίσκεψη της επικεφαλής του Αμερικανικού Κογκρέσου, διαμορφώνει μια νέα δυναμική. Απετέλεσε το πρελούδιο για την κλιμάκωση της Κινεζικής ρητορικής, που ήδη έχει πάρει την μορφή ‘κυκλωτικών΄ στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά. Κατά πως φαίνεται ο τρόπος δημοσιοποίησης της επίσκεψης, προκαλεί δυσανάλογη ένταση σε σχέση με τη σημασία της και μια αφορμή επίδειξης πυγμής από την Κίνα. Μια αντίστοιχη επίσκεψη από τον Νιούτ Γκίνγκριτζ το 1997, που κατείχε ισοδύναμο Πολιτειακό αξίωμα στις ΗΠΑ, δεν προκάλεσε ανάλογες αντιδράσεις.
Εστίες έντασης, όμως που μπορούν να υπονομεύσουν τη διεθνή ασφάλεια και την παγκόσμια ειρήνη, υπάρχουν και στη γειτονιά μας. Πραγματικά ‘γεωπολιτικά ηφαίστεια΄, που στο πρόσφατο παρελθόν έδωσαν δείγματα της γεωπολιτικής γραφής τους. Το πρώτο αφορά το Κοσσυφοπέδιο, που από το 2008 έχει κηρύξει την ανεξαρτησία του. Μια ανεξαρτησία, που δε γίνεται δεκτή από τη Σερβία, καθώς εξακολουθεί να το αντιμετωπίζει ως αποσχισθείσα επαρχία. Τις τελευταίες μέρες, η ένταση κλιμακώθηκε και απειλήθηκε νέα ένοπλη αναμέτρηση, όταν οι Κοσοβάρικες αρχές, έκλεισαν τις διελεύσεις προς τη Σερβία. Αφορμή αποτέλεσε η απόφαση του Κοσόβου να επιβάλει την αλλαγή των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων προκειμένου να μη σχετίζονται πλέον με τη Σερβία, καθώς και αλλαγές των δελτίων ταυτότητας που αφορούν τους Σέρβους του Κοσόβου. Η απειλή της δυναμικής αντίδρασης των Σέρβων, κατόπιν και της παρέμβασης των Ευρωπαικών Υπηρεσιών, είχε ως αποτέλεσμα τη μετάθεση εφαρμογής των ως άνω μέτρων για την 1η Σεπτεμβρίου και τον ορισμό συνάντησης της Σερβικής με την Κοσοβάρικη ηγεσία στις 18 Αυγούστου στις Βρυξέλλες.
Μια άλλη διαρκής πηγή έντασης που αναθερμαίνεται το τελευταίο διάστημα, είναι η Βοσνία Ερζεγοβίνη. Το Ομοσπονδιακό αυτό κράτος δημιουργήθηκε με τη Συνθήκη του Ντέιτον και ενώ είχε προηγηθεί ένας βάρβαρος πόλεμος μεταξύ Σέρβων, Μουσουλμάνων και Κροατών, των τριών δηλαδή συστατικών φυλετικών ομάδων. Ο πόλεμος διήρκησε από το 1992 έως το 1995 και είχε στον θλιβερό απολογισμό του 100.000 νεκρούς, ανείπωτες αγριότητες και 2.000.000 πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους, σε έναν πληθυσμό 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Ο Σέρβος εκπρόσωπος στην τριμερή ηγεσία της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, με ιδιαίτερη επιμονή το τελευταίο χρονικό διάστημα διακηρύσσει την ανάγκη διάλυσης του Ομοσπονδιακού κράτους και αποχώρησης των Σέρβων από αυτό. Κατά πως λέγεται έχει προβεί και συνεχίζει να διενεργεί συστηματικές προμήθειες σε μέσα και εξοπλισμό ασφαλείας.
Τα μηνύματα από τη γειτονιά μας των Δυτικών Βαλκανίων είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Οι συνέπειες μιας νέας διμερούς ή πολυμερούς αναμέτρησης, θα υπονομεύσουν σε πρώτο χρόνο την Ευρωπαική Ασφάλεια. Και ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος από το Σεράγεβο ξεκίνησε. Απέναντι στην κρίση αυτή, υπάρχει και μια ευκαιρία σταθεροποιητικής παρέμβασης και διεθνούς προβολής για τη χώρα μας. Οι σχέσεις μας με τους πρωταγωνιστές, στα Δυτικά Βαλκάνια, είναι μακραίωνες και ισχυρές. Μπορεί η χώρα μας να αποτελέσει το φόρουμ διαρκούς διαβούλευσης των ενδιαφερομένων. Και να διαμορφώσουμε ατζέντα εξελίξεων. Είναι κουραστικό πια απλά να τις παρακολουθούμε.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Αδαμίδης
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Νέα πρόκληση από την «Bild» με τα Σκόπια
Επόμενο άρθρο Δράσεις για τον ελληνισμό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέα απάτη με παράνομες συνταγογραφήσεις 12 εκατ. ευρώ, στο στόχαστρο 30 γιατροί και 62 φαρμακεία
6 ώρες ago
Καταστήματα: Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ανακοίνωσε το ωράριο των Χριστουγέννων
8 ώρες ago
Η επιστροφή ενοικίου πλησιάζει – πότε θα μπουν τα χρήματα στους δικαιούχους
13 ώρες ago
Τράπεζα της Ελλάδος: Ταμειακό πλεόνασμα 3,92 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο του 2025
15 ώρες ago
e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» πληρωμών έως 21 Νοεμβρίου 
16 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Αλεξάνδρα Σδούκου για ΕΛΤΑ –«Έρχεται ο ταχυδρόμος κατ’ οίκον»

Για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το κλείσιμο 46 υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ, μίλησε μεταξύ άλλων…

Αλεξία Χαρακίδα

Θεσσαλονίκη: Κυλιόμενη Σκάλα Εκτός Λειτουργίας στο Μετρό «Πανεπιστήμιο» – Ουρές και Πίεση σε Ώρα Αιχμής

Το θέμα αναδείχθηκε ζωντανά στην εκπομπή «Αυτοδιοικητικό Μέτωπο» με την Ευδοξία Βροχίδου στη Βεργίνα Τηλεόραση, μέσα…

Αλεξία Χαρακίδα

Ο υπουργός υγείας Α. Γεωργιάδης στη Βεργίνα Τηλεόραση και στον Στέργιο Καλόγηρο

Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης έδωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στη Βεργίνα Τηλεόραση και τον…

Newsroom

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στήνεται το Χωριό των Χριστουγέννων στην Αριστοτέλους

Newsroom
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 30 Νοεμβρίου

Newsroom
ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Παύλου Μελά: Fake news οι φήμες για τη δημιουργία τζαμιού στο ΑΓΝΟ

Newsroom
ΕΛΛΑΔΑ

Πολύγυρος: Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση αναστολής για το αιολικό πάρκο αλλά ζητάει αλλαγή στη ΜΠΕ

Newsroom
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?