Ξεκινούν εντατικοί προσεισμικοί έλεγχοι σε 30.000 δημόσια κτίρια

Ξεκινούν εντατικοί προσεισμικοί έλεγχοι σε 30.000 δημόσια κτίρια
Εξασφαλίστηκαν 32 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
Ανοιχτή πλατφόρμα για συμμετοχή πολιτικών μηχανικών

Όλα φαίνεται πως αλλάζουν στο θέμα των προσεισμικών ελέγχων δημοσίων κτιρίων καθώς παίρνει επιτέλους μπρος η κρατική μηχανή. Σύμφωνα με τον Ομότιμο Διευθυντή Ερευνών ΙΤΣΑΚ Βασίλη Λεκίδη ο οποίος μίλησε στη ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και στην εκπομπή ΤΑ ΛΕΜΕ με τη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόρμπα, οι προσεισμικοί έλεγχοι προχωρούσαν με ρυθμούς χελώνας καθώς από το 2001 είχαν ανατεθεί στους δήμους (στις τεχνικές τους υπηρεσίες) πολλοί από τους οποίους λόγω μνημονίων και οικονομικής δυσκολίας δε μπορούσαν να τους «τρέξουν». Μετά όμως από μακροχρόνιες πιέσεις του ΤΕΕ και άλλων φορέων, ξεκινούν πλέον οι έλεγχοι καθώς «εξασφαλίστηκαν κονδύλια ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ μέσα από το ταμείο ανάκαμψης τα οποία εισπράττει το ΤΕΕ που είναι ο κύριος φορέας της προσπάθειας με όλα τα τμήματα και παραρτήματά του».

Αύριο το μεσημέρι στην Αθήνα το πρώτο σεμινάριο
Όπως είπε ο κ. Λεκίδης, έχει δημιουργηθεί στο ΤΕΕ «Μητρώο προσεισμικού ελέγχου» (η πλατφόρμα είναι ανοιχτή) όπου μπορούν να εγγραφούν «όλοι οι συνάδελφοι πολιτικοί μηχανικοί» επισυνάπτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ακολουθεί η εκπαίδευσή τους, με το πρώτο σεμινάριο να γίνεται αύριο στην Αθήνα και πιθανόν στις 30 του μήνα στη Θεσσαλονίκη. Εφόσον πιστοποιηθούν οι μηχανικοί, θα αναλάβουν με κλήρωση κάποια δημόσια κτίρια στην περιοχή τους.

Τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν οι προσεισμικοί έλεγχοι
Όπως εξηγεί ο κ. Λεκίδης ο ΟΑΣΠ με την επιστημονική του ομάδα θα εποπτεύει της όλης διαδικασίας στο επιστημονικό κομμάτι. Οι προσεισμικοί έλεγχοι θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο ενώ όσοι πολιτικοί μηχανικοί αναλάβουν κάποια κτίρια πρέπει να ολοκληρώσουν τον έλεγχο μέσα σε 3 μήνες. Μέσα σε έναν χρόνο υπολογίζεται να έχουν ελεγχθεί 30.000 κτίρια (σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, δήμοι κ.α.) αλλά και ιδιωτικά σχολεία που περιλαμβάνονται στη βάση των δήμων.