Νέα τουρκική NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά

Επιμένει η Άγκυρα στην στρατηγική των προκλήσεων επιμένοντας να παίζει με την Ευρώπη «το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι» όπως είπε λίγο νωρίτερα ο Σαρλ Μισέλ. Μάλιστα, η Τουρκία εξέδωσε σήμερα νέα NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά που θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Δεκεμβρίου στα διεθνή ύδατα στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι η νέα Navtex έρχεται την ώρα που η ΕΕ στέλνει μήνυμα προς την Άγκυρα για επιβολή κυρώσεων αν δεν αλλάξει… ρότα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις απέναντι στην συμπεριφορά της Άγκυρας, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κάνοντας σαφές ότι αυτή τη φορά η Ευρώπη δεν θα μείνει στα λόγια αν δεν αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία.«Τείναμε το χέρι στην Τουρκία τον Οκτώβριο και η αξιολόγησή μας είναι αρνητική με την διαπίστωση της συνέχισης των μονομερών ενεργειών και της εχθρικής ρητορικής. Θα έχουμε μία συζήτηση κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε» για να επιβάλουμε κυρώσεις για την κατάσταση, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Θεωρώ ότι το παιχνίδι της γάτας και του ποντικού πρέπει να σταματήσει», προειδοποίησε. Η θέση της Ε.Ε., όπως τέθηκε στα συμπεράσματα του Συμβουλίου την 1η Οκτωβρίου, ήταν «πολύ σαφής», είπε ο κ. Μισέλ. «Θέλουμε μία πιο σταθερή και προβλέψιμη σχέση με την Τουρκία, αλλά χρειάζονται δύο για να χορέψει κανείς τανγκό».