Μπιλ Γκέιτς – Ο οικολόγος κροίσος που «ποντάρει»… πυρηνικά

Στη μικρή κοινότητα του Κέμερερ, μια κωμόπολη περίπου 2.600 κατοίκων στο Ουαϊόμινγκ -την πιο αραιοκατοικημένη αμερικανική πολιτεία, από τα ορυχεία της οποίας παράγεται το 40% του άνθρακα στις ΗΠΑ- τα νέα έγιναν δεκτά με ανακούφιση, αλλά και προβληματισμό.

Πριν από λίγα 24ωρα, η περιοχή επελέγη για το εμπορικό ντεμπούτο της η TerraPower: της εταιρείας πυρηνικής ενέργειας που έφτιαξε προ 15ετίας ο μεγιστάνας της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.Εκεί θα χτίσει, λοιπόν, το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της.

Θα είναι ένα έργο επίδειξης του νέου τύπου αντιδραστήρα Natrium, που ανέπτυξε η αμερικανική εταιρεία, προωθώντας τον ως «πράσινη» εναλλακτική στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, συνδυαστικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Η επιλογή της τοποθεσίας δεν είναι τυχαία: το Ουαϊόμινγκ είναι η βασική παραγωγός ουρανίου στις ΗΠΑ.Η εταιρεία του Γκέιτς υπόσχεται ότι ο νέου τύπου πυρηνικός αντιδραστήρας της -που ψύχεται με υγρό νάτριο αντί για νερό και αποθηκεύει ενέργεια σε δεξαμενές λιωμένου άλατος- είναι ασφαλέστερος, πιο αποδοτικός και φθηνότερος από τους συμβατικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες