Μπαρνιέ για Brexit: Σημαντική η ερχόμενη εβδομάδα για τις συνομιλίες

[ad_1]

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος με στόχο να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο Brexit θα γίνει γνωστό μέσα στην επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.
«Αυτή η εβδομάδα θα είναι πολύ σημαντική. Θα έχουμε τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Εργατικό Κόμμα και την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι. Θα αποδώσουν άραγε αυτές οι συνομιλίες;», είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI.
Εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι συνομιλίες -που ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη μετά τις διακοπές του Πάσχα των καθολικών- είναι παραγωγικές αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να μετακινηθεί από τις κόκκινες γραμμές της.
Η βρετανική κυβέρνηση θέλει η συμφωνία της για το Brexit να εγκριθεί από το κοινοβούλιο πριν ανοίξει το νέο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τον Ιούλιο.
Υπενθυμίζεται πως η Βρετανία βυθίστηκε στο πολιτικό χάος αφού το κοινοβούλιο απέρριψε τρεις φορές τη συμφωνία αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η Μέι με την ΕΕ και είναι ακόμα ασαφές το πότε και το εάν η χώρα θα αποχωρήσει από το μπλοκ.
Η ΕΕ παρέτεινε τη σχεδιαζόμενη συμφωνία διαζυγίου από τον Μάρτιο προκειμένου να δώσει στη Μέι περιθώριο έως τις 31 Οκτωβρίου προκειμένου να πείσει το κοινοβούλιο για τους όρους της εξόδου της χώρας. Η Μέι έχει πει πως ελπίζει ότι η Βρετανία θα μπορέσει να αποχωρήσει πριν η χώρα να πρέπει να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα για κάτι τέτοιο είναι πολύ στενό.
Μιλώντας στο Reuters για το εάν η συμφωνία μπορεί να επανέλθει πριν από τότε, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντινγκτον δήλωσε: «Θέλουμε να φέρουμε αυτή την απόφαση και πάλι πίσω στο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατόν αλλά θέλουμε να νιώσουμε ότι υπάρχει πράγματι η πιθανότητα το κοινοβούλιο να συνταχθεί σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα».
«Νομίζω ότι υπάρχει μια ευθύνη για όλους τους βουλευτές όλων των κομμάτων να καταλήξουν το πώς να προχωρήσει η χώρα, αυτό σημαίνει συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]