Μπαράζ τηλεφωνημάτων Μπένετ με Μακρόν και Σολτς, μετά την συνομιλία με Πούτιν – Ενήμερος ο Ζελένσκι

Σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης, καθώς όλοι συνειδητοποιούν ότι έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα θα υπάρχουν μόνο ηττημένοι είτε στρατιωτικά είτε οικονομικά, η επικοινωνία μεταξύ των ηγετών είναι πιο συχνή από ποτέ. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ μίλησε σήμερα (6/3) με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, εκτός από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του.

Ο Μακρόν επικοινώνησε επίσης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον ενημέρωσε για τη συζήτηση που είχε νωρίτερα με τον Πούτιν, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Πούτιν σε Μακρόν: «Η Μόσχα θα επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία είτε με πόλεμο είτε με διαπραγμάτευση»
Αμετακίνητος εμφανίστηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και στη νέα τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Εμανουέλ Μακρόν, κατηγορώντας Ουκρανούς «εξτρεμιστές» για τη φωτιά και το παρ’ ολίγον πυρηνικό ατύχημα της 3ης Μαρτίου στον σταθμό της Ζαπορίζια, καθώς και για τη διακοπή των προσπαθειών εκκένωσης της πολιορκημένης Μαριούπολης.Στη συνομιλία του με τον Μακρόν, ο Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις που είναι παρούσες σε Μαριούπολη και Βολνοβάκα ότι «χρησιμοποίησαν την παύση στις εχθροπραξίες για να ενισχύσουν τις ικανότητές τους».

Κατά το Κρεμλίνο, συζήτησαν επίσης τη διεθνή ανησυχία για την σφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, μετά από μάχες τις τελευταίες ημέρες κοντά στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλ και της Ζαπορίζια, όπου ξέσπασε φωτιά.

Ο Πούτιν κατηγόρησε «εξτρεμιστές Ουκρανούς» και «δολιοφθορείς» ότι βρίσκονται πίσω από τα επεισόδια στη Ζαπορίζια, προσθέτοντας ότι «οι προσπάθειες να κατηγορηθεί η Ρωσία αποτελούν μέρος μιας κυνικής προπαγάνδας».Πούτιν σε Ερντογάν: Η «επιχείρηση» στην Ουκρανία θα σταματήσει αν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις μας
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«H στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και μόνο αν οι απαιτήσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν διεμήνυσε προς τον Τούρκο ομόλογό του, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται σήμερα για ενδέκατη ημέρα.

Τόνισε εκ νέου ότι η «στρατιωτική επιχείρηση», όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα την εισβολή της στην Ουκρανία, εξελίσσεται βάσει σχεδίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να προχωρήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός, άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων και υπογραφή συμφωνίας ειρήνης.

Ο Ναφτάλι Μπένετ επιθυμεί να συνεχίσει τη διαμεσολάβηση, παρά τις ελάχιστες ελπίδες επιτυχίας
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, δήλωσε σήμερα ότι οι προσπάθειές του να μεσολαβήσει στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αποτελεί ένα «ηθικό καθήκον» παρόλο που υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.

Ο Μπένετ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης των μελών της κυβέρνησής του στην Ιερουσαλήμ, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση στη Μόσχα με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, την ακόλουθη επίσκεψη στο Βερολίνο και τηλεφωνικές κλήσεις, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ακόμη και αν υπάρχουν μικρές πιθανότητες επιτυχίας, εφόσον υπάρχει ανοιχτό πνεύμα και έχουμε πρόσβαση και στα δύο μέρη και την ικανότητα [να δράσουμε], θεωρώ ηθικό καθήκον να δοκιμάσουμε τα πάντα», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Όσο υπάρχει ελπίδα, πρέπει να κάνουμε προσπάθειες και μπορεί να υπάρχει ακόμη χρόνος για δράση», πρόσθεσε. Ο Μπένετ πρόσθεσε ότι δεν θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις συζητήσεις με τους δύο ηγέτες των εμπόλεμων πλευρών.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πέταξε στη Μόσχα το Σάββατο όπου συνάντησε τον Πούτιν για «περίπου τρεις ώρες» όπως έγινε γνωστό. Ήταν η πρώτη επίσκεψη στη Ρωσία από ξένο ηγέτη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια, μίλησε στο τηλέφωνο με τον Ζελένσκι πριν ταξιδέψει στο Βερολίνο για να συναντήσει τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Το γραφείο της ισραηλινής πρωθυπουργίας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί, ότι ο Μπένετ συνομίλησε τρεις φορές τις τελευταίες 24 ώρες με τον Ζελένσκι, ο οποίος είναι εβραϊκής και αναφέρει πως έχει οικογένεια στο Ισραήλ.

Πρόσφατα, ο τελευταίος είχε δημοσιεύσει ένα μήνυμα στα εβραϊκά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καλέσει τους Εβραίους σε όλο τον κόσμο να κινητοποιηθούν ενάντια στη ρωσική εισβολή. Είχε επίσης επικρίνει τον Ναφτάλι Μπένετ για αδράνεια.

Αυτός που συκοφαντεί τη Ρωσία δεν είναι η Ελλάδα αλλά οι πράξεις της ηγεσίας της» είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στο Mega. Αυτή είναι η πρώτη επίσημη απάντηση της Ελλάδας μετά τα όσα δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα για τη χώρα μας.
Επίσης, ο υπουργός Προστασίας του πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε πως η Ελλάδα είναι μια ελεύθερη χώρα, και ο καθένας μπορεί να βλέπει ό,τι θέλει. Όσον αφορά τους Ουκρανούς πρόσφυγες τόνισε πως κανείς δε θα μπει στην Ελλάδα χωρίς έλεγχο, και αυτό αφορά και τους Ουκρανούς. «Παράνομη μετανάστευση δε θα υπάρξει» είπε, λέγοντας πως υπάρχει ειδικό σχέδιο από την αστυνομία για να ελεγχθούν οι πρόσφυγες.

ΥΠΕΞ στη Ζαχάροβα: Απαράδεκτες δηλώσεις, δεν συνάδουν με τους ιστορικούς δεσμούς μας
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στις αιτιάσεις της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, που κατηγόρησε την Ελλάδα για «αντιρωσική προπαγάνδα»O εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις Ζαχάροβα και τις αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα και τόνισε ότι δεν συνάδουν με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς Ελλάδας και Ρωσίας.