Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες την ξέφρενη πορεία των τιμών στο μοσχαρίσιο κρέας τον τελευταίο μήνα.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία , μόνο μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες η τιμή έχει εκτοξευθεί κατά 10% – 15%, ενώ σε σύγκριση με πέρσι η αύξηση φτάνει το 20%
Ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Λευτέρης Γίτσας, προειδοποιεί ότι το μοσχαρίσιο κρέας βρίσκεται μπροστά σε ένα ιστορικό «άλμα τιμών», που θα ξεπεράσει σύντομα το ψυχολογικό όριο των 20 ευρώ το κιλό και μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 25 ευρώ.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, εξήγησε ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, όχι τυχαία, αλλά ως αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος.
Σε χώρες με ισχυρή παράδοση στην κτηνοτροφία, όπως η Ισπανία και η Γαλλία, η παραγωγή έχει συρρικνωθεί έως και 30%, αφήνοντας μεγάλες τρύπες στην αγορά. Το αποτέλεσμα; Αύξηση τιμών, ελλείψεις και ανησυχία για την αυτάρκεια.
Η ΕΔΟΚ εκτιμά ότι η κρίση δεν θα είναι παροδική. Θα χρειαστούν 4-5 χρόνια για να αναπληρωθεί το ζωικό κεφάλαιο, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία.