Σάββατο, 4 Οκτ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Νοεμβρίου
Παύλος Μαρινάκης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής
Ηλεκτρική ενέργεια: Κοντά στα προ κρίσης επίπεδα η τιμή του ρεύματος
Νέα Δημοκρατία: Το βίντεο για την 51η επέτειο από την ίδρυση του κόμματος
Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Δασμοί-σοκ και συμμετρικά αντίμετρα αναστατώνουν τη ναυτιλία
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η δήλωση της Χαμάς αποτελεί σημαντικό βήμα μπροστά»
Μητσοτάκης: Διήμερη επίσκεψη στην Αμοργό – «Η ελληνική κυβέρνηση αφοσιωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος»
Θεσσαλονίκη: Πάνω από 90 κλειστά μαγαζιά στην Εγνατία
Προϋπολογισμός 2026: Υψηλή ανάπτυξη, ισχυρά πλεονάσματα και «παράθυρο» για νέες παροχές
TisimΒενη: Μαθαίνοντας να αγαπάμε άνευ όρων 
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΕΛΛΑΔΑ

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Την Παρασκευή η πρώτη αίτηση από το Sorbonne Paris Nord

8 μήνες ago
Κοινοποίηση
7 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση


- Advertisement -

Η πρώτη αίτηση για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας μη κρατικού, μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου, ως παράρτημα κατατίθεται την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 από το Sorbonne Paris Nord, του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Σύμφωνα με το protothema.gr, η αίτηση πρόκειται να κατατεθεί για την αδειοδότηση παραρτήματος, που θα φέρει την επωνυμία «Γαλλικό Πανεπιστήμιο της Ελλάδος».

Για την υποστήριξη του σκοπού αυτού, θα μεταβούν στη χώρα μας ο αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord, καθηγητής Olivier Oudar και η καθηγήτρια Anne Fauchon, Πρύτανης της Σχολής Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου, ενώ θα συνοδεύονται από τον Nicolas Eybalin, Ακόλουθο της Γαλλικής Πρεσβείας σε θέματα πολιτισμού και Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι με τη συγκεκριμένη αίτηση τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος, που ψηφίστηκε και επιτρέπει τη λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα, εντάσσοντάς την σε τροχιά διεθνοποίησης.

Η ταυτότητα του Sorbonne Paris Nord

Tο Sorbonne Paris Nord του Πανεπιστημίου της Σορβόννης είναι ένα από τα δεκατρία πανεπιστήμια, που λειτουργούν υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Παρισιού, το οποίο είναι γνωστό ως «Πανεπιστήμιο της Σορβόννης».

Πρόκειται για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, που συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Γαλλίας ενώ διαθέτει εγκαταστάσεις σε πέντε πανεπιστημιουπόλεις: Villetaneuse, Bobigny, Saint-Denis, La Plaine Saint-Denis και Argenteuil. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο της Ιατρικής Σχολής λειτουργεί Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Το Université Sorbonne Paris Nord είναι ιδρυτικό μέλος του Campus Condorcet, ενός από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες ενώ είναι ενταγμένο και στη συμμαχία πανεπιστημίων Sorbonne Paris-Cité με το Université Paris-Cité.

Το χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο λειτουργίας των κρατικών Πανεπιστημίων

Ξεκινώντας να λειτουργούν το ακαδημαϊκό έτος 2025-26, τα Μη Κρατικά Μη Κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια, εδραιώνονται βάσει νόμου με τα πιο αυστηρά στην Ευρώπη κριτήρια ίδρυσης. Θα παρέχουν πλήρη ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα.

Όπως προβλέπει ο νόμος, απαραίτητη προϋπόθεση για την αδειοδότηση είναι η διεξαγωγή έρευνας στα μη κρατικά πανεπιστήμια ενώ θα πρέπει να τηρούνται οι προδιαγραφές σχετικά με τις κτιριακές υποδομές, τις βιβλιοθήκες καθώς και τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και εργαστήρια, ανάλογα με τις ειδικότητες που παρέχουν.

Για την έκδοση της άδειας λειτουργίας, η αίτηση υποβάλλεται από το μητρικό Ίδρυμα, η οποία θα πρέπει να λάβει έγκριση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και επί της οποίας θα πρέπει να γνωμοδοτήσει θετικά ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) σε διάστημα 120 ημερών (άρθρο 135).

Αναφορικά με τη χορήγηση και διατήρηση της άδειας λειτουργίας, σημειώνεται ότι πρέπει να πληρούνται τα εξής κριτήρια:

  • Κάθε Νομικό Πρόσωπο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ) διαθέτει κατ’ ελάχιστον τρεις Σχολές, με ένα τουλάχιστον πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών η καθεμία.
  • Εξαιρετικά και εφόσον το μητρικό ίδρυμα καταλαμβάνει μια από τις πρώτες 20 θέσεις σε αναγνωρισμένη διεθνή παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων, το ΝΠΠΕ δύναται να αποτελείται από μία κατ’ ελάχιστον Σχολή με ένα τουλάχιστον πρόγραμμα κύκλου σπουδών.
  • Κάθε ΝΠΠΕ διαθέτει την αξιολόγηση και πιστοποίηση από το μητρικό ίδρυμα για τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών του.

Κάθε ΝΠΠΕ προσφέρει για κάθε σχολή τουλάχιστον ένα πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών που έχει πιστοποιηθεί από την ΕΘΑΑΕ.

  • Κάθε ΝΠΠΕ διαθέτει το προβλεπόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό, το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, το απαιτούμενο διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό υποστήριξης, το οποίο εξασφαλίζει τη γραμματειακή οργάνωση, τον οργανωτικό σχεδιασμό, την αρτιότητα των εγκαταστάσεων και τις συνθήκες υγιεινής των χώρων.
  • Κάθε ΝΠΠΕ διαθέτει κατάλληλες κτιριακές υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό,. Ειδικότερα, οι υποδομές πρέπει να είναι επαρκείς για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών σε διδασκαλία, μελέτη, και τηρούνται οι αντίστοιχοι κανόνες που εφαρμόζονται για τους χώρους εκπαιδευτηρίων, σύμφωνα με τον ισχύοντα Οικοδομικό και Κτηριοδομικό Κανονισμό και τον Κανονισμό Πυροπροστασίας. Η εγκατάσταση πρέπει να είναι αυτοτελής, να διαθέτει λειτουργική βιβλιοθήκη, χώρους εργαστηρίων και έρευνας ανάλογα με τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών κατόπιν έγκρισης της ΕΘΑΑΕ, οπτικοακουστικά μέσα και εξοπλισμένη αίθουσα πολυμέσων με πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το ΝΠΠΕ δύναται να διαθέτει δευτερογενή μη αυτοτελή κτίρια μόνο εντός των ορίων της ίδιας περιφερειακής ενότητας στην οποία έχει την έδρα του, ενώ δύναται να διαθέτει αυτοτελή κτίρια σε άλλη πόλη εκτός της περιφερειακής ενότητας της έδρας.

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνοδεύονται, φυσικά, και από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μεταξύ των οποίων είναι το καταστατικό του εκάστοτε ΝΠΠΕ, εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένης Τράπεζας με εγκατάσταση στην Ελλάδα ποσού 500.000 ευρώ για κάθε σχολή, παράβολο τουλάχιστον 500.000 ευρώ ανά αίτηση, κατόψεις όλων των χώρων με χαρακτηρισμό χρήσης αυτών και αποτύπωση της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία για όλα τα κτίρια καθώς και πλήρη στοιχεία για τα κριτήρια επιλογής, εισαγωγής, αξιολόγησης και αποφοίτησης, που εφαρμόζονται από το ΝΠΠΕ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:SliderΜη Κρατικά ΠανεπιστήμιαΠανεπιστήμιο Σορβόνης
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Αθηναϊκή Ριβιέρα 2035: Παγκόσμιας κλάσης προορισμός για κατοικία, επενδύσεις και τουρισμό
Επόμενο άρθρο Ο Τραμπ αλλάζει το παιχνίδι: Το σχέδιο που «βάζει τέλος» στον πόλεμο της Ουκρανίας και «ανατρέπει» την Ευρώπη!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Νοεμβρίου
31 λεπτά ago
Παύλος Μαρινάκης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής
32 λεπτά ago
Ηλεκτρική ενέργεια: Κοντά στα προ κρίσης επίπεδα η τιμή του ρεύματος
2 ώρες ago
Νέα Δημοκρατία: Το βίντεο για την 51η επέτειο από την ίδρυση του κόμματος
2 ώρες ago
Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Δασμοί-σοκ και συμμετρικά αντίμετρα αναστατώνουν τη ναυτιλία
3 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Χρ. Αποστολόπουλος προειδοποιεί για απώλεια 20% στις εξαγωγές φέτας λόγω ευλογιάς αιγοπροβάτων

Αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας προτείνει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γάλακτος Χρήστος Αποστολόπουλος. «Δυστυχώς οι…

Αλεξία Χαρακίδα

Πού θα κυμανθούν οι τιμές ρεύματος τον Οκτώβριο

Τη δεδομένη στιγμή η αύξηση στην τιμή της χονδρικής ρεύματος ανέρχεται στο 20%. Η μέση…

News Room

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Συναγερμός για την αύξηση κρουσμάτων AIDS στους νέους – Προειδοποίηση από τον λοιμωξιολόγο Π. Κολλάρα

Το κουδούνι του κινδύνου για τα αυξημένα περιστατικά ανθρώπων-κυρίως νέων- που μολύνονται με AIDS κρούει…

Αλεξία Χαρακίδα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Διήμερη επίσκεψη στην Αμοργό – «Η ελληνική κυβέρνηση αφοσιωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος»

News Room
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 90 κλειστά μαγαζιά στην Εγνατία

News Room
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός 2026: Υψηλή ανάπτυξη, ισχυρά πλεονάσματα και «παράθυρο» για νέες παροχές

News Room
ΕΚΠΟΜΠΕΣΕΛΛΑΔΑ

TisimΒενη: Μαθαίνοντας να αγαπάμε άνευ όρων 

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?