Μητσοτάκης: Ζωτικής σημασίας η ψυχική υγεία – Να συζητάμε περισσότερο και ανοιχτά

«Είναι καθήκον μου να βρίσκομαι ανάμεσά σας γιατί αυτή η εκδήλωση θα καταλήξει σε σημαντικά συμπεράσματα, από τα οποία θα ωφεληθούν όλες οι χώρες ενόψει μίας σοβαρής απειλής που προϋπήρχε της πανδημίας και αναδείχθηκε κατά τη διάρκειά της». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Οι συνέπειες της Covid-19 στην Ψυχική Υγεία και στα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας», που συνδιοργανώνουν το υπουργείο Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και διεξάγεται στο Καβούρι.

Ο κ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, υπογράμμισε πως οι κυβερνήσεις έχουν καθήκον να φωτίσουν τον κόσμο της ψυχικής υγείας που συχνά παραμένει σκοτεινός. «Μιλάμε για βασικό συστατικό της υγείας. Προϋποθέτει δράσεις τώρα», σημείωσε, ενώ ανέφερε πως κατά την περίοδο της πανδημίας ο σωματικός πόνος συνοδεύεται πολλές φορές από ψυχικό πόνο και εκδηλώνεται με πολλές μορφές.

«Κοντά στον Γολγοθά αυτών των ασθενών υπάρχει ο θρήνος των συγγενών τους», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι αναμφίβολα η ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για όλες τις κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, απαιτούνται δράσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία και ένα πρώτο βήμα είναι να συζητάμε περισσότερο και πιο ανοικτά. «Να μιλάμε ανοικτά για το στίγμα, το οποίο συχνά συνοδεύει την ψυχική ασθένεια», τόνισε.