Μητσοτάκης: Δύσκολα θα πάρουμε το 100% στη Χάγη

Με τη φράση «εγώ δεν ψάχνομαι για καβγά και κανείς δεν πρέπει να ψάχνεται» σχολιάζει στη συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, επιρρίπτοντας έτσι τις ευθύνες στην Άγκυρα για τη στάση της.

Ειδικότερα για τα Ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός τονίζει:

Ξεκίνησα με καλή διάθεση. εγώ δεν ψάχνομαι για καυγά και νομίζω ότι κανείς δεν πρέπει να ψάχνεται για καβγά χωρίς λόγο. Πιστεύω πως θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές ,αυτή τουλάχιστον είναι και η διαβεβαίωση που είχα από τον υπουργό εξωτερικών ο οποίος μίλησε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών και μας ενημέρωσε ότι πολύ σύντομα θα δώσουν ημερομηνία διερευνητικών για ένα μόνο θέμα τις θαλάσσιες ζώνες όπως άλλωστε αποτυπώνεται σαφώς και στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.– Λέτε “αν δεν συμφωνούμε να πάμε στη Χάγη” πιστεύετε ότι η κυβέρνησή σας μπορεί να αντέξει πολιτικά την όποια απόφαση της Χάγης”;
– Κοιτάξτε πιστεύω ότι έχουμε δίκιο

-Σύμφωνοι. Δεν είναι όμως τι πιστεύετε εσείς.
– Ξέρουμε πολύ καλά κύριε Πρετεντέρη ότι ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο πολύ δύσκολα θα σου δώσει το 100% όσων διεκδικείς.

-Άρα, το παίρνετε υπόψιν σας
– [….] Βεβαίως το λαμβάνω υπόψη μου θεωρώ όμως ότι το συνολικό όφελος που θα αποκομίσει η χώρα από μία ειρηνική επίλυση της μιας διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία θα είναι πολλαπλάσιο του οποίου κόστους μπορεί να υπάρχει στην κοινή γνώμη από κάποια απόφαση. Και να σας πω και κάτι γιατί μου αρέσει να λέω τα πράγματα έξω από τα δόντια: Το γεγονός ότι η Ελλάδα έρχεται και συζητάει ένα ζήτημα που αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο σημαίνει πως αναγνωρίζουμε ότι αυτή είναι μία περιοχή όπου και η Τουρκία έχει διεκδικήσεις. Εάν δεν το αναγνωρίζαμε αυτό δεν θα πηγαίναμε σε συζήτηση.