Μηνύματα για ακρίβεια και Τέμπη στην κυβέρνηση

Τα κομμάτια ενός αντικειμενικά δύσκολου παζλ που να αναπαριστά τις προτεραιότητες της κοινής γνώμης επιχειρεί να συνθέσει η κυβέρνηση αφουγκραζόμενη τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και μελετώντας το «εργαλείο» των δημοσκοπήσεων.

Η εν ψυχρώ δολοφονία της 28χρονης μπροστά από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων εκτός του ότι έχει συγκλονίσει την κοινωνία, έχει για μία ακόμα φορά κλονίσει το αίσθημα των πολιτών για το κρίσιμο θέμα της ασφάλειας και έχει αναδείξει τα ολέθρια κενά του κράτους.

Παράλληλα, οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο θέμα της τραγωδίας των Τεμπών προβληματίζουν, καθώς ενδεικτικές του κλίματος στην κοινωνία ήταν οι απαντήσεις των πολιτών στο γκάλοπ της Pulse για τον ΣΚΑΙ, με το 61% να απαντά θετικά στο ερώτημα για το αν συμφωνούν με την σύσταση προανακριτικής επιτροπής και μόνον το 28% αρνητικοί. Μάλιστα η «χαρτογράφηση» των ψηφοφόρων δείχνει ότι συμφωνούν τρεις στους τέσσερις προτιθέμενους να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ, αλλά και το 30% εκείνων που δηλώνουν ψηφοφόροι ΝΔ στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Για ακόμα μια φορά και σε αυτή τη δημοσκόπηση η ΝΔ είναι σταθερά πρώτη και με μεγάλη διαφορά 18 μονάδων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία είναι στο 33% σημειώνοντας μικρές απώλειες, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται και πάλι στη δεύτερη θέση με 15% και το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο όπως και κοινοβουλευτικά με 12,5%. Η Ελληνική Λύση συνεχίζει την ανοδική της πορεία με ποσοστό 9% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,5%, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5% και οι Σπαρτιάτες και η Νέα Αριστερά με 3%. Οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου μετρήθηκαν στο 1,8%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει καταλληλότερος για πρωθυπουργός (34%) παρά τις προσωπικές επιθέσεις που έχει δεχθεί ο ίδιος και η οικογένειά του με βασικό αντίπαλο τον Κανέναν (23%). Αυτό μάλιστα που τόνιζαν με έμφαση από την κυβέρνηση είναι ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που πρωτοστάτησε στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης δεν κέρδισε τίποτα σε δημοφιλία και όπως και το κόμμα του και ο ίδιος βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από τον Στέφανο Κασσελάκη.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι και στην συγκεκριμένη μέτρηση φαίνεται ξεκάθαρα ότι η μάχη κατά της ακρίβειας δεν έχει κερδηθεί και δυσκολεύει την καθημερινότητα των πολιτών. Το 44% δηλώνει ότι θεωρεί την ακρίβεια και την κατάσταση της οικονομίας ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας και ακολουθούν με μεγάλη απόσταση η εγκληματικότητα, η Υγεία και η Δικαιοσύνη.

Αντίθετα το επαναλαμβανόμενο αίτημα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές δεν φαίνεται να βρίσκει έδαφος καθώς το 51% δεν τις επιθυμεί με το 35% να είναι θετικό ως προς τη διεξαγωγή τους. «Οι πολίτες τάσσονται υπέρ της σταθερότητας και άλλωστε η λαϊκή εντολή με το συντριπτικό ποσοστό που έλαβε η ΝΔ στις εθνικές εκλογές αλλά δεν εφησυχάζουμε», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος στο Newsbeast.

Στο Μέγαρο Μαξίμου διαβάζοντας όλα τα παραπάνω σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους με στόχο να πείσουν όλο και περισσότερους πολίτες ότι η ΝΔ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη με θέσεις και πρόγραμμα. Δεν βλέπουν σοβαρές ανακατατάξεις τουλάχιστον όπως αποτυπώνονται σε αυτή τη δημοσκόπηση αλλά ακούν με προσοχή και ενδιαφέρον τις αγωνίες τους και προσπαθούν να βελτιώνουν την καθημερινότητα.