Η ανάγκη για στενότερη συνεργασία σε επίπεδο επιχειρησιακού σχεδιασμού και ανταλλαγής πληροφοριών ήταν στο τραπέζι κατά τη συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνου Πλεύρη και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλη Κικίλια, με φόντο την εντατικοποίηση των μεταναστευτικών πιέσεων σε νησιωτικές περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα έργα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ύψους περίπου 450 εκ. Ευρώ, τα οποία υλοποιούνται με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τα Ταμεία Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΤΑΜΕΥ), και ειδικότερα στο πλαίσιο του Προγράμματος «Μέσο Χρηματοδοτικής Στήριξης για τη Διαχείριση των Συνόρων και την Πολιτική Θεωρήσεων» του Ταμείου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων (ΜΔΣΘ) για την προγραμματική περίοδο 2021-2027.
Πρόκειται για την προμήθεια υπερσύγχρονων πλωτών σκαφών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται δύο πλοία ανοιχτής θαλάσσης με ελικοδρόμιο, 16 περιπολικά σκάφη διαφόρων κατηγοριών, κινητές μονάδες επιτήρησης και συντονισμού, οχήματα με θερμικές κάμερες και X-RAY VANS, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης, θωρακίζοντας ακόμη περισσότερο την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Σώματος στη φύλαξη των συνόρων. Παράλληλα, με την εγκατάσταση νέων πυλών SCHENGEN ενισχύεται η ασφάλεια και η διαλειτουργικότητα στους κρίσιμους συνοριακούς σταθμούς.
Στην εξειδίκευση του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται και έργα που επίκειται να ενταχθούν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, συμβάλλοντας περαιτέρω στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας του Λιμενικού.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο Υπουργοί επισήμαναν την προστιθέμενη αξία που δημιουργείται μέσα από την ένταξη των έργων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠΑΕ) αναλαμβάνει ρόλο φορέα ωρίμανσης των σχετικών συμβάσεων, διενέργειας των διαγωνισμών και παρακολούθησης της υλοποίησης, με Προγραμματική Σύμβαση με το ΥΝΑΝΠ ως Δικαιούχο.
Η εν λόγω συνεργασία εγγυάται την επιτάχυνση των διαδικασιών και την αποτελεσματική προμήθεια εξοπλισμού και μέσων για το Λιμενικό Σώμα – ΕΛ.ΑΚΤ., ενισχύοντας αποφασιστικά τον επιχειρησιακό του ρόλο στην εθνική και ευρωπαϊκή θαλάσσια ασφάλεια.
Η συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων ενισχύει την εθνική στρατηγική που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την ολοκληρωμένη προστασία των συνόρων, την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης και την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Παράλληλα, υπογραμμίζει τη σημασία της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων για τη στήριξη των εθνικών υποδομών ασφάλειας.
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης δήλωσε: «Με χαρά σήμερα υποδέχομαι τον Υπουργό Ναυτιλίας και φίλο, Βασίλη Κικίλια, προκειμένου να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο Υπουργείων. Βούληση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι να στρέψει όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και προς αυτή την κατεύθυνση θέλουμε να στηρίξουμε έμπρακτα τις γυναίκες και τους άνδρες του Ελληνικού Λιμενικού που δίνουν την καθημερινή μάχη. Σήμερα μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι εξοικονομούμε και δίνουμε στο Λιμενικό, 450 περίπου, εκατομμύρια, τα οποία θα αφορούν την αγορά νέων πλοίων και την τεχνική και τεχνολογική υποστήριξη. Παράλληλα είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε άλλη δράση και πρόταση γίνει από το Υπουργείο Ναυτιλίας γιατί προτεραιότητα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι τα χρήματα τα οποία διασφαλίζουμε να δοθούν για την αποτροπή της λαθρομετανάστευσης και να ενισχύσουμε το καθημερινό αγώνα των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού για τη φύλαξη των συνόρων».
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο μου, τον Υπουργό, τον Θάνο Πλεύρη. Όπως είχαμε εξαιρετική συνεργασία με τον Μάκη Βορίδη, έτσι και με τον Θάνο, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, ώστε να μπορέσουμε συντονισμένα να ενισχύσουμε τις υποδομές και τις δομές μας κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με προγράμματα εξοπλισμών για το Λιμενικό Σώμα, και το οποίο δίνει μάχη στα 18.500 μίλια θαλάσσιων συνόρων μας και με πολλές προκλήσεις καθημερινά. Οι άντρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος κάνουν μια εξαιρετική δουλειά, πατριωτική δουλειά και την οποία αποφασίσαμε ότι θα στηρίζουμε και θα ενισχύουμε με κάθε δυνατό τρόπο.
Όπως σωστά ανακοίνωσε ο Υπουργός και τον ευχαριστούμε, δηλώνω σήμερα ότι όπως στην Πολιτική Προστασία έτρεξα τους διαγωνισμούς του ΑΙΓΙΣ, ύψους 1,8 δις μέσα σε λιγότερο από 20 μήνες με αποτέλεσμα τώρα το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να παραλαμβάνει όλα αυτά τα σύγχρονα μέσα που απαιτούνται, για να θωρακιστεί και να εξοπλιστεί το ελληνικό δημόσιο, το Πυροσβεστικό Σώμα και η Πολιτική Προστασία στη σύγχρονη εποχή, ομοίως, με τα 450 εκατομμύρια τα οποία ανακοίνωσε ο κύριος Υπουργός – και φυσικά αυτό είναι το mandate, η εντολή από τον κύριο Πρωθυπουργό – θα προχωρήσουμε στη διαγωνιστική διαδικασία και θα αναφέρω μερικά μόνο από αυτά τα έργα: 2 μεγάλα Πλοία Ανοιχτής Θαλάσσης, 80 μέτρων με ελικοδρόμια για το Λιμενικό Σώμα, 6 παράκτια περιπολικά πλοία των 30 μέτρων για το Λιμενικό Σώμα, 10 καταδιωκτικά περιπολικά σκάφη 18 μέτρων και 60 κόμβων, κινητές μονάδες, drone και νέα τεχνολογία.
Τι νέα τεχνολογία; Ακούστε, είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε έναν τρόπο να μπορούμε να επιτηρούμε με σύγχρονα μέσα τα θαλάσσια σύνορά μας. Είμαστε χώρα, δεν είμαστε χώρος. Έχουμε θαλάσσια σύνορα και είναι υποχρέωσή μας να τα επιτηρούμε και να τα προστατεύουμε. Άρα, ομοίως, όπως φτιάξαμε war room για την Πολιτική Προστασία με όλα τα σύγχρονα μέσα, θα φτιάξουμε ανάλογη, νέα δομή, στο Λιμενικό Σώμα και στο Υπουργείο Ναυτιλίας, που θα συμπεριλαμβάνει όλη αυτή τη σύγχρονη τεχνολογία επιτήρησης και επισήμανσης των κινδύνων. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας τους επόμενους μήνες και θα την υλοποιήσουμε με τον κάθε δυνατό τρόπο».