Σάββατο, 4 Οκτ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Ο χάρτης πληρωμών από τον ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ από τις 6 έως τις 10 Οκτωβρίου
Κ. Τσουκαλάς: «Ζητάτε βραβείο επειδή η Ευρωπαία Εισαγγελέας είπε ότι στελέχη σας ήταν μέσα στην εγκληματική οργάνωση;»
ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Νοεμβρίου
Παύλος Μαρινάκης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής
Ηλεκτρική ενέργεια: Κοντά στα προ κρίσης επίπεδα η τιμή του ρεύματος
Νέα Δημοκρατία: Το βίντεο για την 51η επέτειο από την ίδρυση του κόμματος
Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Δασμοί-σοκ και συμμετρικά αντίμετρα αναστατώνουν τη ναυτιλία
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η δήλωση της Χαμάς αποτελεί σημαντικό βήμα μπροστά»
Μητσοτάκης: Διήμερη επίσκεψη στην Αμοργό – «Η ελληνική κυβέρνηση αφοσιωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος»
Θεσσαλονίκη: Πάνω από 90 κλειστά μαγαζιά στην Εγνατία
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι τον Μάϊο η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

7 έτη ago
Κοινοποίηση
4 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση



Με «κόκκινη γραμμή» να μην αλλάξει το αντικείμενο του διαγωνισμού, δηλαδή να μην προστεθούν υδροηλεκτρικά στο πακέτο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ που τίθενται προς πώληση, ξεκινούν αυτή την εβδομάδα οι διαβουλεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, μετά την κήρυξη ως άγονου του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας.
«Πρόκειται για μία οικονομική, επιχειρηματική, συναλλαγή και δεν χρειάζεται δραματοποίηση. Ο στόχος μας να πωληθούν οι λιγνιτικές μονάδες, παραμένει», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, ενώ ερωτηθείς σχετικά εκτίμησε οτι η επαναπροκήρυξη θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο, πριν τις ευρωεκλογές.
Όπως είναι γνωστό, στο διαγωνισμό κατατέθηκαν δύο προσφορές, η μία εκ των οποίων (που αφορούσε το σύνολο των προς πώληση μονάδων) συνοδευόταν από όρους και κρίθηκε εκτός προδιαγραφών, ενώ η δεύτερη που αφορούσε μόνον τη μονάδα της Φλώρινας ήταν πολύ μακριά από την αποτίμηση της αξίας που είχε προηγηθεί.
Πηγές του υπουργείου Ενέργειας περιγράφουν τα επόμενα βήματα ως εξής:
– Δεν θα γίνει δεκτό – εφόσον φυσικά τεθεί – αίτημα για πώληση υδροηλεκτρικών.
– Κρίνεται ως πλέον πρόσφορη επιλογή, η επόμενη διαδικασία για την αποεπένδυση των μονάδων να μην διεξαχθεί από τη ΔΕΗ, αλλά από τρίτο φορέα που θα μπορούσε ενδεικτικά να είναι το ΤΑΙΠΕΔ.
– Αναζητείται μία νομικά ασφαλής λύση (που δεν θα είναι δηλαδή ευάλωτη σε πιθανές προσφυγές και θα φέρει τη σφραγίδα της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν) ώστε η επόμενη διαδικασία να είναι σύντομη και να ολοκληρωθεί στο χρονικό ορίζοντα μέχρι το τέλος Μαρτίου. Ο λόγος για την επιτάχυνση των διαδικασιών είναι να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επαναφοράς του καταστροφικού, όπως χαρακτηρίζεται από το υπουργείο, σεναρίου της «μικρής ΔΕΗ» που προέβλεπε την πώληση αντιπροσωπευτικού «καλαθιού» μονάδων της ΔΕΗ (λιγνιτικά, υδροηλεκτρικά, φυσικό αέριο) μαζί με τη μεταφορά πελατολογίου.
– Το πιεστικό χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνεται στις αιτίες για τις οποίες δεν μπορεί να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την διεξαγωγή του διαγωνισμού (νόμος 4533/2018). Σε αυτό το πλαίσιο ωστόσο θα επιδιωχθούν αλλαγές στη συμφωνία μετόχων με στόχο η επόμενη διαδικασία να είναι επιτυχής. Οι αλλαγές αυτές θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αφορούν το πλήθος των εργαζομένων που θα παραμείνουν στις υπό πώληση μονάδες, ή ακόμη και τις προτάσεις των επενδυτών για εκατέρωθεν συμμετοχή στις ζημιές ή τα κέρδη των μονάδων. Επίσης, σε αυτό το χρονικό πλαίσιο μπορεί να έχουν ξεκαθαρίσει ζητήματα που τώρα είναι ανοιχτά και αφορούν για παράδειγμα την αποζημίωση των μονάδων μέσω του μηχανισμού των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (εκκρεμεί η έγκριση του μηχανισμού από την Κομισιόν), το κόστος τροφοδοσίας της μονάδας Μελίτης από το ιδιωτικό λιγνιτωρυχείο της περιοχής, κ.ά.
Σε κάθε περίπτωση από το ΥΠΕΝ θεωρούν ότι ο διάλογος με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ διεξάγεται σε θετικό κλίμα και με διάθεση κατανόησης που μπορεί να οδηγήσει σε λύση.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

- Advertisement -
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΔΕΗ
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Brexit: Πίστωση χρόνου για τροποποιήσεις στη συμφωνία αναμένεται να ζητήσει η Μέι από τη Βουλή
Επόμενο άρθρο Διεργασίες για υπογραφή συμφωνίας ειρήνης Ιαπωνίας-Ρωσίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο χάρτης πληρωμών από τον ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ από τις 6 έως τις 10 Οκτωβρίου
54 λεπτά ago
Κ. Τσουκαλάς: «Ζητάτε βραβείο επειδή η Ευρωπαία Εισαγγελέας είπε ότι στελέχη σας ήταν μέσα στην εγκληματική οργάνωση;»
55 λεπτά ago
ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Νοεμβρίου
2 ώρες ago
Παύλος Μαρινάκης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής
2 ώρες ago
Ηλεκτρική ενέργεια: Κοντά στα προ κρίσης επίπεδα η τιμή του ρεύματος
3 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Χρ. Αποστολόπουλος προειδοποιεί για απώλεια 20% στις εξαγωγές φέτας λόγω ευλογιάς αιγοπροβάτων

Αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας προτείνει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γάλακτος Χρήστος Αποστολόπουλος. «Δυστυχώς οι…

Αλεξία Χαρακίδα

Πού θα κυμανθούν οι τιμές ρεύματος τον Οκτώβριο

Τη δεδομένη στιγμή η αύξηση στην τιμή της χονδρικής ρεύματος ανέρχεται στο 20%. Η μέση…

News Room

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Συναγερμός για την αύξηση κρουσμάτων AIDS στους νέους – Προειδοποίηση από τον λοιμωξιολόγο Π. Κολλάρα

Το κουδούνι του κινδύνου για τα αυξημένα περιστατικά ανθρώπων-κυρίως νέων- που μολύνονται με AIDS κρούει…

Αλεξία Χαρακίδα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Δασμοί-σοκ και συμμετρικά αντίμετρα αναστατώνουν τη ναυτιλία

News Room
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 90 κλειστά μαγαζιά στην Εγνατία

News Room
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός 2026: Υψηλή ανάπτυξη, ισχυρά πλεονάσματα και «παράθυρο» για νέες παροχές

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Euronext: Εγκρίθηκε η πρόταση προς τους μετόχους των ΕΧΑΕ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?