Τρίτη, 1 Ιούλ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Γυρίζει σελίδα το Μαξίμου στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ – Από κόσκινο όλες οι επιδοτήσεις
Τουρκία: Πύρινα μέτωπα σε Σμύρνη, Χατάι και Άδανα – Πάνω από 30 συλλήψεις για εμπρησμό ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν
Χριστοδουλίδης: Ευπρόσδεκτος ο Ερντογάν στην Κύπρο – Σύνοδος Κορυφής στη Λευκωσία για το Μεσανατολικό
Σε ισχύ από σήμερα το ψηφιακό πελατολόγιο στα συνεργεία – Αντιδρούν οι επαγγελματίες, κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη
Νέα διάκριση για τον Καρέτσα: Στους δέκα πιο ταλαντούχους Ευρωπαίους playmakers της γενιάς του
Τασούλας: Θα κηρύξει την Τρίτη την έναρξη της 29ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist
Επιστολή Κυρανάκη σε δημάρχους για την εφαρμογή μέτρων του ΚΟΚ – Ποιες ενέργειες αναλαμβάνουν δήμοι και περιφέρειες
Δέσμη νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων 8 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Υπουργικό Συμβούλιο: Τα θέματα που συζητήθηκαν, οι αποφάσεις που ελήφθησαν
ΕΟΤ: Ενίσχυση της δυναμικής της Καρπάθου στην ιταλική αγορά
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λευκή ή καστανή (μαύρη) ζάχαρη;

6 έτη ago
Κοινοποίηση
3 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση

Έχετε αναρωτηθεί, όμως, πότε αν η καστανή (ή μαύρη) ζάχαρη είναι όντως τόσο πιο καλή για την υγεία σας, όσο, ίσως, σας έχει “πείσει” το marketing για το κάθε είδος;

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να γνωρίζετε πώς παράγεται η ζάχαρη:

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζάχαρης είναι είτε στελέχη από ζαχαροκάλαμο ή ζαχαρότευτλα (ρίζα). Όσον αφορά πρώτο λοιπόν, που είναι και το συνηθέστερο:

  • Αφότου το ζαχαροκάλαμο περισυλλεγεί, κόβεται σε μικρά κομμάτια
  • Τα κομμάτια αυτά κονιορτοποιούνται, προκειμένου να απελευθερώσουν τον ζαχαρούχο χυμό ζαχαροκάλαμου
  • Ο χυμός αυτός έχει συνήθως κάποιες ακαθαρσίες, όπως η λάσπη, κομμάτια μίσχου κλπ, γι’ αυτό και στη συνέχεια υπόκειται διήθησης με μηχανικές και χημικές διεργασίες
  • Το καθαρισμένο υγρό στη συνέχεια βράζει, έως ότου το νερό εξατμιστεί
  • Ο υπόλοιπος “χυμός” θερμαίνεται και πάλι και το υλικό αρχίζει να κρυσταλλώνεται. Ένα παραπροϊόν από αυτήν τη διεργασία ονομάζεται “μητρικό” και είναι η πηγή της μελάσας.
  • Τέλος, με την μέθοδο της φυγοκέντρησης διαχωρίζονται οι μεμονωμένοι κρύσταλλοι ζάχαρης.

Το αποτέλεσμα είναι ακατέργαστη ζάχαρη. Οι κρύσταλλοι αυτοί είναι σχετικά μεγάλα και έχουν ένα καφέ χρώμα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτό ΔΕΝ είναι η καφέ ζάχαρη!

Η ακατέργαστη μεταφέρεται σε ένα διυλιστήριο για περαιτέρω επεξεργασία για να δημιουργήσει την λευκή που γνωρίζουμε:

  • Η ακατέργαστη ζάχαρη θερμαίνεται και λιώνει πάλι σε υγρή μορφή.
  • Ο χρωματισμός απομακρύνεται με τη χρήση χημικών ουσιών, όπως το φωσφορικό οξύ και το υδροξείδιο του ασβεστίου ή το διοξείδιο του ασβεστίου.
  • Το υγρό βράζεται για μια τελευταία φορά, προκειμένου να συγκεντρωθεί στην τελευταία μορφή της λευκής ή “ραφιναρισμένης” ζάχαρης.

Και εδώ είναι το μυστικό…

Η καστανή ζάχαρη δημιουργείται με τη λήψη της ραφιναρισμένης ζάχαρης και της ανάμειξής της με μελάσα. Οι μελάσες δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινές και δεν περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.

Ως εκ τούτου, η καστανή ζάχαρη δεν μπορεί να θεωρείται πιο υγιεινή από τη λευκή. Κάθε κουταλάκι του γλυκού περιέχει 4 γραμμάρια ζάχαρης, η οποία προσθέτει 16 θερμίδες στο φαγητό/ποτό σας.

Οι μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στην καστανή και την λευκή ζάχαρη εντοπίζονται στην γεύση και τον τρόπο που συμπεριφέρεται το κάθε είδος στο μαγείρεμα γλυκών και φαγητών.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Instagram: Εσύ ήξερες ότι υπάρχει όριο στους λογαριασμούς που μπορείς να ακολουθήσεις;
Επόμενο άρθρο Ιταλία: Δεκτή έγινε από τον πρόεδρο Ματαρέλα η παραίτηση του πρωθυπουργού Τζ. Κόντε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γυρίζει σελίδα το Μαξίμου στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ – Από κόσκινο όλες οι επιδοτήσεις
11 λεπτά ago
Τουρκία: Πύρινα μέτωπα σε Σμύρνη, Χατάι και Άδανα – Πάνω από 30 συλλήψεις για εμπρησμό ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν
14 λεπτά ago
Χριστοδουλίδης: Ευπρόσδεκτος ο Ερντογάν στην Κύπρο – Σύνοδος Κορυφής στη Λευκωσία για το Μεσανατολικό
18 λεπτά ago
Σε ισχύ από σήμερα το ψηφιακό πελατολόγιο στα συνεργεία – Αντιδρούν οι επαγγελματίες, κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη
21 λεπτά ago
Νέα διάκριση για τον Καρέτσα: Στους δέκα πιο ταλαντούχους Ευρωπαίους playmakers της γενιάς του
24 λεπτά ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή "σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

News Room

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»

Καλεσμένος στην εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου ο πρόεδρος του κόμματος «Κίνημα Δημοκρατίας», Στέφανος Κασσελάκης σε…

News Room

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή σχολιάζοντας…

News Room

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δέσμη νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων 8 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΟΤ: Ενίσχυση της δυναμικής της Καρπάθου στην ιταλική αγορά

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα – Έως τις 31 Ιουλίου οι αιτήσεις

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις Αυγούστου 2025: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές 

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?