Tου Αντιστράτηγου Ε.Α. Κωνσταντίνου Κούσαντα
Υπάρχει κοινή αντίληψη – παραδοχή ότι στην πρόσφατη ρηματική διακοίνωση της Λιβύης στον ΟΗΕ για τη διαμαρτυρία της στις Ελληνικές έρευνες Νότια της Κρήτης, κρύβεται η Τουρκία με την υποστήριξη – επιμονή της στο τουρκολιβυκό μνημόνιο
Η Λιβύη είναι ένα failed state που για 14 χρόνια είναι σε εμφύλιο πόλεμο και για πολλά χρόνια θα συνεχίσει να είναι, καθοδηγούμενη από την Τουρκία και στις 2 υπάρχουσες κυβερνήσεις πλέον, αφού η Ελλάδα δεν κατάφερε διπλωματικά να συνεχίσει να συντάσσεται με τον Χαφτάρ ο οποίος ελέγχει το 70% της έκτασης της Λιβύης
1.Το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ είναι ανυπόστατο ακόμα στοιχειωδώς γεωγραφικά, χωρίς αντικείμενες ακτές Τουρκίας – Λιβύης, χωρίς να έχει αναγνωριστεί από την ΕΕ, (θεωρείται αντίθετο με το διεθνές δίκαιο), έχει απορριφθεί από την Γαλλία, το ΗΒ, την Γερμανία και τις ΗΠΑ, θα πρέπει να αποκηρυχθεί – διαβληθεί από την Ελλάδα και πολιτικά και επιχειρησιακά.
2. Διαπιστώνεται γεωγραφικά ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο μηδενίζεται σχεδόν εν τη γενέσει του από τις ακτές της Τουρκίας, εάν η Ελλάδα επιτηρεί – υποστηρίξει επιχειρησιακά την Τμηματική ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου του 2020 από τον 26ο μέχρι τον 28ο μεσημβρινό, διότι επικαλύπτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και το αποκόπτει ολοσχερώς.
3. Δυστυχώς όμως από τις 15 Οκτωβρίου 2020 και μετά από την δήλωση ως “Κόκκινη Γραμμή Ελληνικών Συμφερόντων τα 6 νμ Χωρικών Υδάτων” του τότε, Υπουργού Επικρατείας, η χώρα μας όχι μόνο δεν έχει υποστηρίξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην υπόψη περιοχή ΑΟΖ Ελλάδας -Αιγύπτου πολιτικά, αλλά έχει εγκλειστεί στα 6 νμ Χωρικών Υδάτων και συνεπώς ούτε και επιχειρησιακά.
4. Από τότε (15 Οκτωβρίου 2020) και μετά, όταν έπεσε σαν αστραπή η δήλωση του νυν Υπουργού Εξωτερικών, δυστυχώς περιόρισε τις κινήσεις του Πολεμικού Ναυτικού, όταν η γενναία επακούμβηση της φρεγάτας Λήμνος με την τουρκική Κεμάλ Ρέϊς είχε προηγηθεί – συνέβη στα 40 ναυτικά μίλια ΝΑ του Καστελόριζου (12 Αυγούστου 2020).
5. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η διακοπή – πιθανή ματαίωση της πόντισης των καλωδίων της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας – Ισραήλ στην Κάσο, 2 φορές και στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία από την Ναυτική Βάση του Ακσάζ, κοντά στην Ρόδο, να είναι παρούσα σε σύντομο χρονικό διάστημα 30 λεπτών και να αμφισβητεί επιχειρησιακά την Τμηματική ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου καθημερινά, ενώ ο Ελληνικός Στόλος ελλιμενίζεται σταθερά στην Σαλαμίνα 6 ώρες μακριά.
6. Στην ευαίσθητη περιοχή Νότια και Νοτιανατολικά της Κρήτης το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα έπρεπε να έχει μόνιμα παρουσία με νέα Διοίκηση, έστω και στη Σούδα, πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν θέματα και με την Λιβύη και τις παράνομες μεταναστευτικές ροές.
7. Η μόνη φορά που αντέδρασε η Ελλάδα ήταν ο εγκλεισμός των 8 τουρκικών F16 κοντά στην Ρόδο από τους S 300 της Κρήτης (όχι από τα Rafale στην Εύβοια), με εντολή του τότε Α’ ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Φλώρου Κωνσταντίνου, το 2022 όταν είχαμε όλη την χρονιά 11.500 παραβιάσεις – παραβάσεις του Ελληνικού Εναέριου Χώρου, κυρίως στην υπόψη περιοχή ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου
8. Επομένως το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση – αποφασιστικότητα και η εξωτερική πολιτική έχει βασιστεί σε έναν Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος από τις 15 Οκτωβρίου 2020 οδηγεί την χώρα σε μια κατευναστική πολιτική αποποίησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στην πράξη, αλλά υπάρχει και το χειρότερο διότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης που του δείχνει ο ΠΘ.