Κορονοϊός: Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα από σήμερα

«Η αύξηση των κρουσμάτων ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι ο ιός είναι ακόμα εδώ και τρέφεται από κάθε λάθος μας, κάθε υπόνοια χαλάρωσης. Το να ανακόψουμε την πορεία του είναι στο χέρι όλων μας, εξαρτάται από τον καθένα από εμάς και αυτά που πρέπει να κάνουμε παραμένουν απλά, τηρούμε πιστά τους κανόνες αυτοπροστασίας και υγιεινής και αποφεύγουμε συναθροίσεις και άσκοπα φαινόμενα συγχρωτισμού που ευνοούν ιδιαίτερα τη διασπορά του ιού», επισήμανε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς.

Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση μετά από εισήγηση των ειδικών αποφασίζει την υποχρεωτική χρήση μάσκας για προσωπικό και κοινό σε κλειστούς χώρους και συγκεκριμένα σε:

ΔΕΚΟ,
τράπεζες,
γραφεία εξυπηρέτησης κοινού,
καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία),
καταστήματα λιανικής,
κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Προβληματισμός στους επιστήμονες και στις αρμόδιες αρχές για την αύξηση που παρουσιάζουν τα κρούσματα κορονοϊού σε μικρά παιδιά έως 17 ετών στη χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Στην ενημέρωση της Τρίτης 28 Ιουλίου 2020 για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ο οργανισμός καταγράφει 265 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα από 0 έως 17 ετών, ποσοστό 6,6% επί του συνόλου των περιπτώσεων που έχουν διαγνωστεί στη χώρα.

Παρά το γεγονός ότι αρχικά ο κορονοϊός έπληττε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και κυρίως από 70 ετών και άνω, φαίνεται ότι πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Είναι ενδεικτικό ότι πλέον η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 47 έτη, με τους ειδικούς να καταγράφουν περιστατικά σε 40αρηδες που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας (4.279), το 31,6% αφορά σε άτομα από 18 έως 39 ετών, ενώ το 42,2% αφορά σε άτομα 40 – 64 ετών.