Τετάρτη, 18 Ιούν 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Νίκος Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), ύψους 3,5 εκατ. ευρώ
Δημοσκόπηση ALCO: Στο 22,4% η ΝΔ – Δεύτερο το ΠαΣοΚ με 10,7% – Τρίτη η Πλεύση με 9,5%
Προϋπολογισμός:Στα 5,35 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα
Μαρινάκης: «Για εμάς είναι εμβληματικής σημασίας να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος» 
Συντάξεις: Αυξήσεις έως 54 ευρώ φέρνουν οι αλλαγές στην προσωπική διαφορά
Παπασταύρου: «Η Ευρώπη πρέπει να ενώσει δυνάμεις για να γκρεμίσει την ενεργειακή ανισότητα
e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως 20 Ιουνίου
Μητσοτάκης: Κοιτάζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία
«Σπίτι μου 2»: Προχωρά η εκταμίευση των δανείων
Βορίδης για μεταναστευτικό: Όχι σε στρατηγική επιβράβευσης και νομιμοποίησης αυτού που παρανόμως βρίσκεται εδώ
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Δεύτερο κρούσμα HMVP – Η ανακοίνωση ΕΟΔΥ

5 μήνες ago
Κοινοποίηση
5 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση


Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο ΕΟΔΥ για τον μεταπνευμονοϊό, την ημέρα που επιβεβαιώθηκε κρούσμα στη Θεσσαλονίκη.

Η είδηση της νοσηλείας σε ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης ενός 71χρονου με μεταπνευμονοϊό HMPV έχει προκαλέσει ανησυχία από το πρωί στην χώρα μας, με δεδομένο πως η πρόσφατη έξαρση μολύνσεων από τον συγκεκριμένο ιό ξεκίνησε από την Κίνα – όπως και η covid-19 – όμως στην πρώτη του σχετική ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ εμφανίζεται καθησυχαστικός.

Παρά το γεγονός ότι λίγες ώρες αργότερα θετική στον ιό εντοπίστηκε και η σύζυγος του 71χρονου, ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι το εν λόγω θετικό δείγμα δεν αποτελεί το «πρώτο κρούσμα» στη χώρα, καθώς ο ιός είναι γνωστός στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, πληροφορίες αναφέρονται σε αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων στην Κίνα. Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) καθώς και σημερινή από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), τα επίπεδα των οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού (hMPV) στην Κίνα, βρίσκονται με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων ετών, εντός των αναμενόμενων ορίων για την εποχή και δεν έχουν αναφερθεί ασυνήθιστες εξάρσεις ή συρροές. Προς το παρόν, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο ιός γρίπης τύπου Α παραμένει στην Κίνα το πιο συχνό παθογόνο που ανιχνεύεται σε άτομα με συμπτώματα αναπνευστικών λοιμώξεων. Επιπλέον, δεν έχουν ενεργοποιηθεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Στη χώρα μας, επιβεβαιώθηκε ένα θετικό δείγμα για ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό (μέσω της ειδικής μεθόδου ταχείας διάγνωσης FilmArray), με αναμονή τελικής επιβεβαίωσης από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, ΑΠΘ (Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Β. Ελλάδος). Ο ασθενής ανέφερε επαφή με συγγενικό του πρόσωπο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα. Τα αποτελέσματα της έως τώρα επιδημιολογικής διερεύνησης δε συνηγορούν υπέρ της συσχέτισης του περιστατικού με τα κρούσματα που σημειώνονται στην Κίνα. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη ο πλήρης εργαστηριακός έλεγχος από το Κέντρο Αναφοράς, όπως προβλέπεται για όλους τους αναπνευστικούς ιούς.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (hMPV) δεν είναι νέος ιός για τη χώρα μας και το παραπάνω κρούσμα, ακόμα και αν επιβεβαιωθεί, δε θα αποτελεί το «πρώτο κρούσμα» στη χώρα. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα μέχρι σήμερα, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, η κυκλοφορία του ιού ήταν υψηλή στην κοινότητα τον Φεβρουάριο 2024, με κορύφωση στις αρχές Απριλίου, και μειώθηκε αισθητά από τα τέλη Ιουνίου 2024. Την τρέχουσα περίοδο, η κυκλοφορία του ιού παραμένει πολύ χαμηλή.

Ο ΕΟΔΥ επιτηρεί συστηματικά τον hMPV σε συνδυασμό και με άλλα παθογόνα του αναπνευστικού σε ασθενείς που επισκέπτονται 15 νοσοκομεία ανά την επικράτεια. Ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση της εποχικής έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων».
«Δεν είναι νέος ιός» λένε οι επιστήμονες

Σημειώνεται εξίσου καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν επιστήμονες, μιλώντας στο iefimerida.gr, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για νέο ιό. «Ο HMPV δεν είναι καθόλου καινούργιος. Τον ξέρουμε εδώ και χρόνια. Είναι μάλιστα ένας από τους ιούς που ψάχνουμε με την ειδική εξέταση που κάνουμε εδώ και χρόνια κατά την εισαγωγή των ασθενών στα νοσοκομεία, όχι στα επείγοντα, γιατί έχει κόστος. Μέσα από τη συλλογή δείγματος από τον ασθενή μπορούμε να τον ταυτοποιήσουμε», ανέφερε ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας και επικεφαλής της Επιτροπής για την έγκριση χορήγησης των αντιικών φαρμάκων.

Όπως ενημέρωσε, στο παρελθόν υπήρξαν θετικά κρούσματα του ιού στη χώρα. «Και εμείς στο Nοσοκομείο “Αττικόν”, στο παρελθόν, έχουμε δει λοιμώξεις από μεταπνευμονοϊό. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή στις εισαγωγές επικρατεί η γρίπη Α. Δεν έχουμε δει κάτι διαφορετικό. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι που μας ανησυχεί».

Καθησυχαστικός για το πρώτο κρούσμα μεταπνευμονοϊού στην χώρα υπήρξε στις δηλώσεις του και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Ολυμπιακός: Ο «χάρτης» των δανεικών των Πειραιωτών
Επόμενο άρθρο Μητσοτάκης – Σίσι: Στρατηγική Συνεργασία για Μεταναστευτικό, Ενέργεια και Περιφερειακή Σταθερότητα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νίκος Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), ύψους 3,5 εκατ. ευρώ
12 λεπτά ago
Δημοσκόπηση ALCO: Στο 22,4% η ΝΔ – Δεύτερο το ΠαΣοΚ με 10,7% – Τρίτη η Πλεύση με 9,5%
31 λεπτά ago
Προϋπολογισμός:Στα 5,35 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα
1 ώρα ago
Μαρινάκης: «Για εμάς είναι εμβληματικής σημασίας να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος» 
2 ώρες ago
Συντάξεις: Αυξήσεις έως 54 ευρώ φέρνουν οι αλλαγές στην προσωπική διαφορά
2 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή "σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

News Room

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»

Καλεσμένος στην εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου ο πρόεδρος του κόμματος «Κίνημα Δημοκρατίας», Στέφανος Κασσελάκης σε…

News Room

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή σχολιάζοντας…

News Room

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα υποχώρησε κατά τρεις θέσεις στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας του IMD

News Room
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Γονείς παράτησαν το μωρό τους στο μπαλκόνι και πήγαν για ύπνο

News Room
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O χάρτης του gov.gr με ασφαλή σημεία συγκέντρωσης στην Ελλάδα σε έκτακτη ανάγκη

News Room
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο Πολεμικό Μουσείο

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?