Η 48η δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Η 48η δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας
Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο με αφορμή τη συμπλήρωση 48 ετών από την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η φετινή δεξίωση που έγινε στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου περιλαμβάνει διευρυμένη λίστα προσκεκλημένων και έντονη εκπροσώπηση από την Κοινωνία των Πολιτών.εκδήλωση
Mήνυμα ενότητας, αναζήτησης συναινέσεων και συγκλίσεων για το καλό του τόπου, εν μέσω σκληρών διλημμάτων και δύσκολων επιλογών σε ένα αβέβαιο και απειλητικό διεθνές περιβάλλον, έστειλε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την ομιλία της στη δεξίωση για την 48η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου.

Η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε ότι από εκεί αντλούν οι Έλληνες τη δύναμη και τη δημιουργικότητά τους, όπως έχουν αποδείξει διαχρονικά, καθώς η δημοκρατική μας πεποίθηση δεν αφορά μόνο την πολιτειακή μας οργάνωση, είναι το κοινό μας βίωμα, ο αδιαπραγμάτευτος τρόπος της ζωής μας. Ταυτόχρονα, έστειλε μήνυμα και προς την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι «καμία υποχώρηση δεν χωρεί στην τουρκική επιθετικότητα και αδιαλλαξία, καθώς και σε κάθε απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».επισημαίνοντας ότι «σαράντα οκτώ χρόνια μετά, μια άλλη βάναυση παραβίαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στοιχειώνει τις μέρες και τις συνειδήσεις μας. Το ουκρανικό δράμα προσβάλλει κατάφωρα τον πυρήνα του πολιτισμού μας. Απέναντι στον αυταρχικό ρωσικό αναθεωρητισμό, η καθαρή και αποφασιστική μας θέση είναι μια απόδειξη πίστης στη σύγχρονη δημοκρατία». Μάλιστα, τόνισε ότι «δεν είναι η ώρα για συμψηφισμούς και εκλογικεύσεις, που υποτιμούν την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και τη συμπόρευσή μας με τις αναπτυγμένες και προοδευτικές χώρες του πλανήτη».

Περιγράφοντας τους εχθρούς της σύγχρονης δημοκρατίας, αναφέρθηκε στις νέες κανονικότητες, που ευνοούν φυγόκεντρες τάσεις εντός και εκτός Ευρώπης, τόσο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης όσο και της πανδημίας του κορονοϊού και τόνισε ότι «ο λαϊκισμός ριζώνει στις αντιφάσεις και τις ανισότητες, αμφισβητώντας ανοικτά τις βασικές αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Υπονομεύει τη διάκριση των εξουσιών και την ισορροπία του πολιτεύματος».

Όπως υποστήριξε, «τα θεσμικά αντίβαρα, όμως, είναι θεμέλια του κράτους δικαίου και δεν υποτάσσονται στις πλειοψηφίες και τους εφήμερους συσχετισμούς. Η δικαιοσύνη δεν απονέμεται με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους. Οι δικαστές απολαμβάνουν τις εγγυήσεις του λειτουργήματός τους και οφείλουν να είναι ανεξάρτητοι και αμερόληπτοι, διαφυλάσσοντας το κύρος και την αποστολή τους. Κρίνονται για τις αποφάσεις τους, δεν στοχοποιούνται. Ο διχαστικός λόγος αδικεί τη δημόσια σφαίρα και δεν υπηρετεί τη δημοκρατία μας».

Μιλώντας για την ενδεχόμενη ενεργειακή ανεπάρκεια, καθώς και την ακρίβεια των τροφίμων και των καταναλωτικών αγαθών, που εντείνουν την ανασφάλεια, χαρακτήρισε αναγκαία τη στήριξη των πολλών τον χειμώνα που ακολουθεί. «Η κοινωνική μας συνοχή και ανθεκτικότητα προϋποθέτουν παρεμβάσεις αναδιανομής και ανάπτυξης, ιδίως για τους νέους, που πλήττονται από την ανεργία, και τις ευάλωτες ομάδες» σημείωσε.

6 ΣΧΟΛΙΑ