Με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό θα πραγματοποιηθεί η 89η ΔΕΘ, από τις 6 έως τις 14 Σεπτεμβρίου, καθώς συμπίπτει με τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του φορέα της, ΔΕΘ-HELEXPO. Η ιστορική επέτειος των 100 χρόνων, μάλιστα, θα τιμηθεί με ένα εκτενές οπτικοακουστικό αφιέρωμα στο Περίπτερο 16, που θα αναδείξει το πλούσιο παρελθόν και τη διαδρομή της ΔΕΘ από το 1925 έως σήμερα.
«Ο θεσμός που γεννήθηκε το 1925 από έναν οραματιστή της εποχής, τον Νικόλαο Γερμανό, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αφήνει το αναπτυξιακό του αποτύπωμα στην οικονομία και να μας εμπνέει. Η φετινή διοργάνωση θα είναι μια ευκαιρία για αναδρομή στο παρελθόν, ώστε να θυμηθούμε την προσφορά του εθνικού εκθεσιακού φορέα, την ιστορία του και τους βασικότερους σταθμούς του, αλλά και για να οραματιστούμε το μέλλον» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας.
Στο πλαίσιο της επετείου, το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού είναι επίσης αφιερωμένο στα 100 χρόνια της ΔΕΘ-HELEXPO.
«Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν είναι απλώς ένα μεγάλο εμπορικό γεγονός. Εδώ και εκατό χρόνια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομικής και κοινωνικής διαδρομής της χώρας, ένας θεσμός που αποτυπώνει με συνέπεια τις ανάγκες, τις ανησυχίες και τις φιλοδοξίες κάθε εποχής» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Ηelexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, ο οποίος έκανε και την παρουσίαση των φετινών εκδηλώσεων.
Η 89η διοργάνωση, με έντεκα θεματικές ενότητες, συνεχίζει αυτήν ακριβώς την αποστολή: να κρατά ζωντανή τη συνέχεια, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει δρόμους προς το μέλλον.
Οι εκθεσιακές συμμετοχές προσεγγίζουν φέτος περίπου τις 1.100 και αναπτύσσονται σε σχεδόν 33.000 τ.μ. μαζί με τους χώρους όπου θα διοργανωθούν οι εκατοντάδες παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης.
Στον πυρήνα βρίσκεται το αφιέρωμα «Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα», το οποίο προβάλλει τη δυναμική των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσα από τη συμμετοχή των επιμελητηρίων και εκατοντάδων μικρομεσαίων εταιρειών από όλη τη χώρα. Συνολικά 44 Επιμελητήρια με 351 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα παρουσιάσουν προϊόντα και υπηρεσίες στα Περίπτερα 2 και 3.
Στο επιχειρηματικό πεδίο οι προγραμματισμένες επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και ξένων εκθετών και εμπορικών επισκεπτών της ΔΕΘ θα πραγματοποιηθούν από τις 7-10 Σεπτεμβρίου στον όροφο του περιπτέρου 15 με 150 συμμετέχοντες από Τσεχία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Ολλανδία και Ελλάδα και συνολικά 400 ραντεβού, τα οποία έχουν ήδη κλειστεί.
Παράλληλα, οι «Διεθνείς Συμμετοχές», που προέρχονται από 19 χώρες, επιβεβαιώνουν τον εξωστρεφή χαρακτήρα της ΔΕΘ, φέρνοντας στη Θεσσαλονίκη φορείς, αντιπροσωπείες και επιχειρήσεις από το εξωτερικό (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική κ.α.), που βλέπουν στην Ελλάδα μια αγορά γεμάτη προοπτικές.