Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Ομολογουμένως φέτος, συγκριτικά με άλλες χρονιές, οι πολιτικοί αρχηγοί που επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη για το εορταστικό τριήμερο είναι περισσότεροι. Σήμερα η εξέδρα που θα στηθεί στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, μπροστά από το Γερμανικό προξενείο, θα θυμίζει περισσότερο τα… έδρανα της Βουλής παρά μια εξέδρα επισήμων, εκπροσώπων κομμάτων και τοπικών αρχόντων.

Σε περίοπτη θέση, όπως προβλέπεται, θα βρίσκεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να παρακολουθήσει τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που γεμίζει περηφάνια όλους τους Έλληνες. Μία ξεχωριστή «συνάντηση» θα πραγματοποιηθεί στα αριστερά της ΠτΔ καθώς για πρώτη φορά αναμένεται να δούμε σε διπλανά καθίσματα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη. Για τον δεύτερο μάλιστα, θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη στην πόλη, μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διπλό είναι λοιπόν το ενδιαφέρον για τις δηλώσεις και τις κινήσεις του στην πόλη -την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ περνά ξεκάθαρα μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία του και βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη διάσπαση.Για πρώτη φορά θα βρεθεί στην εξέδρα ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ Δημήτρης Νατσιός. Ο Κυριάκος Βελόπουλος δεν θα παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση αλλά, όπως συνηθίζει, θα παρακολουθήσει τη μαθητική παρέλαση στη Λάρισα, όπου έχει τη βουλευτική του έδρα. Την Ελληνική Λύση αναμένεται να εκπροσωπήσει στη Θεσσαλονίκη ο ευρωβουλευτής Εμμανουήλ ΦράγκοςΑν και πριν από λίγες ημέρες ακουγόταν έντονα ότι θα δώσει το παρών στην πόλη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτό δεν θα συμβεί διότι βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής. Στη στρατιωτική παρέλαση την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Σε τοπικό επίπεδο, η φετινή εθνική επέτειος βρίσκει την πόλη σε περίοδο πολλών αλλαγών. Αρχικά, μετά τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει νεοεκλεγέντα δήμαρχο που θα αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο –και προφανώς τον νυν δήμαρχο του οποίου η θητεία εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου. Στην εξέδρα των επισήμων αναμένεται να καθίσουν και ο νέος δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης αλλά και ο απερχόμενος Κωνσταντίνος Ζέρβας. Η συνάντηση αναμένεται να τραβήξει τα βλέμματα καθώς θα είναι μία από τις πρώτες κοινές παρουσίες των δύο ανδρών σε επίσημη εκδήλωση στην πόλη.

Επιπλέον η Θεσσαλονίκη έχει νέο επικεφαλής της μητροπολιτικής περιφέρειας μετά την παραίτηση του Μητροπολίτη τέως Θεσσαλονίκης Άνθιμου. O νέος Μητροπολίτης Φιλόθεος μπορεί να εκλέχθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 9 Οκτωβρίου αλλά δεν χοροστάτησε στην πανηγυρική δοξολογία του Αγίου Δημητρίου και δεν μπορεί να εμφανιστεί επισήμως στο ποίμνιό του μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και να πραγματοποιηθεί η ενθρόνισή του -που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Νοεμβρίου στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας.τελέστηκε με λαμπρότητα στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, προεξάρχοντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και με συμμετοχή της πολιτειακής, πολιτικής, στρατιωτικής ηγεσίας και των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το εορταστικό τριήμερο ολοκληρώνεται σήμερα με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.

Tεθωρακισμένα οχήματα μάχης θα παρελάσουν στη μακεδονική γη ενώ τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας θα πετάξουν στον ουρανό της Θεσσαλονίκης. Για ακόμα μία χρονιά τα βλέμματα θα τραβήξουν τα Rafale και η εντυπωσιακή επίδειξη του μαχητικού αεροσκάφους της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ». Φέτος ο πιλότος που θα σκίσει τον ουρανό στα δύο και θα γεμίσει περηφάνια όλους τους Έλληνες είναι ο σμηναγός Χρήστος Πάρις Χαρίτος. Μέσα από το cockpit του F-16 θα στείλει το δικό του μήνυμα και θα συνομιλήσει με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο πιλότος που θα πραγματοποιήσει τους θεαματικούς ελιγμούς και τις χαμηλές πτήσεις εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2006 και το 2012 τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΜΕΑΕ σε αεροσκάφη F-16 Block52+. Από το 2013 υπηρετεί στην 340 Μοίρα και έχει περισσότερες από 1.600 ώρες πτήσης -από τις οποίες οι 1.200 είναι σε αεροσκάφη F-16.