Η κραυγή της Μαρίας Καρυστιανού – «Η φωνή των νεκρών μας»

«Ελάτε στη θέση μας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Καρυστιανού, ξεδιπλώνοντας όλες της πτυχές αυτής της τραγικής υπόθεσης που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. Απευθυνόμενη στους Ευρωβουλευτές που ήταν παρόντες διερωτήθηκε εάν «στις χώρες σας θα τολμούσε κανείς να βάλει τιμή στην ανθρώπινη ζωή». Η ίδια τόνισε ότι βρέθηκε στις Βρυξέλλες με σκοπό να μιλήσει για την αξία της ζωής, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας του λόγου, καθώς και το δικαίωμα της ασφαλούς μετακίνησης, ζητήματα, που όπως είπε, έχουν πληγεί στη στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της, χαρακτήρισε την υπόθεση των Τεμπών οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο, στηλιτεύοντας τις ευθύνες των κυβερνήσεων στη διαχείριση του σιδηροδρομικού δικτύου. Με σκληρά λόγια μίλησε κατά του πρώην υπουργού μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή με αφορμή τα όσα δήλωσε πρόσφατα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. «Η κοινωνία οραματίζεται την δικαίωση και την ταφή των όσων εσείς εκπροσωπείτε» ανέφερε σε έντονο ύφος.

Υποστήριξε, δε, ότι το υπουργείο γνώριζε τα προβλήματα γύρω από τα συστήματα ασφαλείας, ενώ κατήγγειλε την παραβίαση των πρωτοκόλλων, τον παραγκωνισμό των δικαστικών λειτουργών και την πλήρη αλλοίωση του χώρου. Ακόμη, κατήγγειλε ότι η πραγματογνωμοσύνη «συντάχθηκε μέσα από τα γραφεία». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας για εγκλήματα κατά της ζωής, υπογραμμίζοντας ότι το ακαταδίωκτο «είναι το συγχωροχάρτι της διαφθοράς».