Η δορυφορική “ακτινογραφία” της υπερκυτταρρικής καταιγίδας στη Χαλκιδική

Βίντεο με δορυφορικές εικόνες από το μεσημέρι έως το πρωί της Πέμπτης με χρονικό βήμα 15 λεπτών έδωσε στη δημοσιότητα το meteo.gr

Τις βραδινές ώρες της Τετάρτης και πιο συγκεκριμένα κατά το διάστημα 21:00-00:00 καταιγίδες ιδιαίτερης σφοδρότητας, συνοδευόμενες στις περισσότερες περιοχές από σφοδρούς ανέμους και σε ορισμένες περιπτώσεις από χαλάζι μεγάλων διαστάσεων, έπληξαν περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας.

Τα ισχυρότερα φαινόμενα εντοπίστηκαν στο νομό Χαλκιδικής, όπου έχασαν τη ζωή τους 7 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων τουρίστες που παραθέριζαν στην περιοχή.

Η σφοδρότητα των ανέμων, που αποτέλεσε και το βασικό αίτιο για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών, οφείλεται τόσο στους πολύ ενισχυμένους ανέμους που έπονταν της βίαιης εισβολής του ψυχρού μετώπου στη Β. Ελλάδα, όσο και στα πολύ έντονα καθοδικά ρεύματα που συνοδεύουν τα κύτταρα των καταιγίδων.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται: η έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα καταγράφηκε από το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr “ZEUS” στη Β. Ελλάδα, οι περιοχές όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και οι μεγαλύτερες ταχύτητες ανέμου στους πλησιέστερους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Επισημαίνεται ότι οι ταχύτητες ανέμου που παρουσιάζονται είναι χαμηλότερες από τις ταχύτητες ανέμου που συνόδευαν τις καταιγίδες, καθώς τα ισχυρότερα φαινόμενα έλαβαν χώρα σε πολύ μικρή έκταση όπου δεν υπάρχει κάλυψη από μετεωρολογικό σταθμό.

Επιπλέον, τα δεδομένα ορισμένων σταθμών όπως της Κασσάνδρειας, δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, λόγω διακοπής ρεύματος.

Παρά το γεγονός ότι οι θερινές καταιγίδες και τα νυκτερινά “μπουρίνια” είναι συνηθισμένα στα βόρεια τμήματα της χώρα μας, τα φαινόμενα που εκδηλώθηκαν την Τετάρτη χαρακτηρίζονται ως ακραία, καθώς συμβαίνουν με χαμηλή επαναληψιμότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάλογα φαινόμενα έπληξαν την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα στις 20-21 Ιουλίου 1983, με αποτέλεσμα εκτεταμένες καταστροφές και το θάνατο 7 ανθρώπων σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα.

Δορυφορική ακτινογραφία
Ο Ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat – 11, κινούμενος σε γεωσύχρονη τροχιά παρέχει «εικόνες» της Ελληνικής επικράτειας κάθε 15 λεπτά της ώρας.

Με τη χρήση αυτών των «εικόνων» και εξειδικευμένων αλγορίθμων σε συνδυασμό με τις καταγραφές του συστήματος εντοπισμού κεραυνικών χτυπημάτων «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μπορούμε να έχουμε μια ακόμη πληρέστερη εικόνα της καταιγίδας που έπληξε το βράδυ της Τετάρτης 10/07/2019 τη Χαλκιδική.

Στο επίκεντρο της υπερκυττρικής καταιγίδας ήταν η νοτιοδυτική Χαλκιδική και η χερσόνησος της Κασσάνδρας.

Όπως φαίνεται στον Χάρτη 1, στις 10:30 το βράδυ ώρα Ελλάδος το καταιγιδοφόρο νέφος ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένο (κόκκινες αποχρώσεις), ενώ η κεραυνική δραστηριότητα ήταν εξαιρετικά ισχυρή, με πολλές δεκάδες κεραυνούς να πλήττουν την Κασσάνδρα.

Παράλληλα (Χάρτης 2), η κορυφή της καταιγίδας ξεπέρασε το επίπεδο της Τροπόπαυσης, φτάνοντας σε ύψη πάνω από 12.5 χιλιόμετρα.