του Δημήτρη Κουτσούκου
Η Γαλλία θα προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.
Η επιστολή παραδόθηκε στις 24 Ιουλίου από τον Γάλλο πρόξενο στην Ιερουσαλήμ, σε απάντηση προηγούμενης επιστολής του κ. Αμπάς με ημερομηνία 9 Ιουλίου. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική διπλωματική μετατόπιση από πλευράς Παρισιού, το οποίο υποστηρίζει διαχρονικά τη λύση των δύο κρατών ως τη μόνη βιώσιμη διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.
Στρατηγική διπλωματική επιλογή
Στην επίσημη δήλωση του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, τονίζεται ότι η αναγνώριση βασίζεται στη «δέσμευση της Γαλλίας για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή» και στην ανάγκη να ικανοποιηθούν οι «νόμιμες προσδοκίες τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων».
Η Γαλλία εξήρε τις πρόσφατες θέσεις της Παλαιστινιακής Αρχής, μεταξύ αυτών:
- η δημόσια υποστήριξη στη λύση των δύο κρατών,
- η καταδίκη των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου,
- η έκκληση για απελευθέρωση των ομήρων και τον αφοπλισμό της Χαμάς,
- καθώς και η δέσμευση για μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση και την αντιμετώπιση του ρητορικού εξτρεμισμού.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «πρόκειται για θαρραλέες δεσμεύσεις, για τις οποίες η Παλαιστινιακή Αρχή θα λογοδοτήσει».
Διαχωρισμός από τη Χαμάς
Η Γαλλία διευκρίνισε ότι η αναγνώριση αφορά την Παλαιστινιακή Αρχή και όχι τη Χαμάς, σημειώνοντας ότι «αναγνωρίζουμε τους Παλαιστίνιους φορείς που επέλεξαν τον διάλογο και την ειρήνη, όχι εκείνους –όπως η Χαμάς– που επέλεξαν τον πόλεμο και την τρομοκρατία».
Η τοποθέτηση αυτή συνάδει με τη γραμμή της Δύσης ότι η Χαμάς δεν μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην επόμενη μέρα της Γάζας.
Επιπτώσεις και διεθνές πλαίσιο
Η επίσημη αναγνώριση από τη Γαλλία, μία από τις πέντε μόνιμες χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναμένεται να αυξήσει τις διπλωματικές πιέσεις τόσο προς το Ισραήλ όσο και προς άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.
Η ανακοίνωση γίνεται σε μια περίοδο όπου καταβάλλονται διεθνείς προσπάθειες – με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου – για μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής πρόσβασης στη Γάζα.
Η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία θα συνδιοργανώσουν διεθνή διάσκεψη στη Νέα Υόρκη στις 28-29 Ιουλίου με αντικείμενο την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών.
Ανάλυση: Γιατί τώρα;
Η απόφαση της Γαλλίας εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στο Παλαιστινιακό και να επανέλθει το θέμα στο επίκεντρο της διεθνούς διπλωματίας.
Αν και κυρίως συμβολική, η αναγνώριση αυξάνει την πίεση προς το Ισραήλ να επανέλθει σε πολιτική διαπραγμάτευση και ενισχύει την Παλαιστινιακή Αρχή έναντι ανταγωνιστικών δυνάμεων στη Γάζα.
Ταυτόχρονα, όμως, εγείρεται ένα κρίσιμο ερώτημα:
Είναι η συγκυρία σωστή;
Μπορεί μια τέτοια κίνηση, όσο ξεκάθαρα κι αν απορρίπτει τη Χαμάς, να εκληφθεί – από ορισμένους – ως επιβράβευση της παλαιστινιακής πλευράς λίγους μήνες μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και ενώ Ισραηλινοί όμηροι παραμένουν υπό κράτηση;
Απομένει να φανεί εάν η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα ή αν θα περιοριστεί σε μια ακόμη δήλωση καλών προθέσεων.