Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Ως «θεμέλιο» μιας καλύτερης εποχής για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές τη σημερινή δίωρη ανταλλαγή απόψεων του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, κατά το γεύμα που παρέθεσε ο τελευταίος στην προεδρική κατοικία.

Σε ερώτηση, πάντως, σχετικά με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, σύμφωνα με την οποία, ο Τούρκος πρόεδρος διείδε δυνατότητα προόδου στα ζητήματα του Αιγαίου, οι ίδιες πηγές, τόνιζαν ότι σε ό,τι αφορά τα διμερή θέματα, η Αθήνα επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της όπως επίσης και τις κόκκινες γραμμές της, ενώ από την πλευρά του Τούρκου προέδρου τέθηκε όλο το φάσμα των θεμάτων που θέτει η Τουρκία.Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, τονίζονται τα εξής:

«Κατά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους. Επιπλέον, επικεντρώθηκαν στα αμοιβαία οφέλη από την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Παρά τις διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, στη συνάντηση συμφωνήθηκε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία με στόχο να γυρίσει μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις. Δήλωσε επίσης ότι διατηρεί την πεποίθησή του ότι θα σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση και να προχωρήσουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο. Δηλώνοντας ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με έναν ειλικρινή και ειλικρινή διάλογο, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι ως δύο γειτονικές χώρες πρέπει πάντα να συνομιλούν, όχι μόνο σε περιόδους κρίσης».