Τρίτη, 17 Ιούν 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Σφοδρή πυραυλική επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο
Σήμερα η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο Πολεμικό Μουσείο
Πέμπτη νύχτα τρόμου σε Ιράν και Ισραήλ: Ήχησαν σειρήνες στο Τελ Αβίβ
Δύσκολη πρόκριση για Τσιτσιπά στο Χάλε, στο ντεμπούτο με Ιβανίσεβιτς
Ο πόλεμος «φτάνει» στην αντλία: Πάνω από 2 ευρώ η αμόλυβδη
Αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Τσίπρας – Η επιστολή παραίτησής του
«Έχουμε τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της Τεχεράνης» λέει το Ισραήλ – Σε υπόγειο καταφύγιο κρύβεται ο Χαμενεΐ
Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα της ΝΔ με 30,3%, σκληρή μάχη ΠΑΣΟΚ – Πλεύσης Ελευθερίας για τη δεύτερη θέση και κατρακύλα με 6,1% για τον ΣΥΡΙΖΑ
Πιερρακάκης: Δεν ακυρώνεται η λογική της ΔΕΘ από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή – Στόχος η μείωση βαρών από τη μεσαία τάξη
«Αν έπεφτε 15 μέτρα πιο δίπλα, θα είχαμε μεγάλη έκρηξη»: Τα σενάρια για την πτώση του ελικοπτέρου στη Βουλιαγμένη
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σκέψεις για αναστολή εκπαίδευσης Τούρκων πιλότων λόγω S-400

6 έτη ago
Κοινοποίηση
5 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση



Το ενδεχόμενο της αναστολής εκπαίδευσης Τούρκων πιλότων των προηγμένων μαχητικών F-35, λόγω της επιλογής της Τουρκίας ου να αγοράσει ένα σύστημα αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας ρωσικής κατασκευής, εξετάζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Αυτό μεταδόθηκε από πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς που επικαλέστηκε πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Οι αντεγκλήσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας για την παραγγελία των S-400, συστήματος που η αμερικανική κυβέρνηση τονίζει ότι δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του NATO και μπορεί να αποτελέσει απειλή για τα F-35 που σκοπεύουν να αποκτήσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, διαρκούν μήνες.
Δύο πηγές που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν είπαν ότι το μέτρο εξετάζεται αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση.
Η πληροφορία ακολουθεί τις ενδείξεις ότι η Άγκυρα προχωράει τη διαδικασία για την απόκτηση των S-400. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε την 22α Μαΐου ότι τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό εκπαιδεύεται στη χρήση του συστήματος στη Ρωσία και ότι Ρώσοι εκπαιδευτές μπορεί να πάνε στην Τουρκία.
Τούρκοι χειριστές εκπαιδεύονται στη χρήση των F-35 στη Luke Air Force Base (Αριζόνα). Δεν είναι σαφές το εάν η αναστολή της εκπαίδευσής τους θα σημάνει πως θα πρέπει να φύγουν από τις ΗΠΑ ή αν θα περιμένουν στη βάση να ληφθεί οριστική απόφαση για το μέλλον της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα των F-35. Η Τουρκία έχει αναλάβει μέρος της κατασκευής του «αόρατου» για τα περισσότερα ραντάρ μαχητικού της Lockheed Martin.
Η Ουάσινγκτον έχει ξεκαθαρίσει ότι η Άγκυρα δεν μπορεί ταυτόχρονα να έχει τους S-400 και να συμμετέχει στο πρόγραμμα των F-35.
Αν η Τουρκία εξοβελιστεί από το εξοπλιστικό πρόγραμμα αυτό θα πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά πλήγματα στη σχέση των δύο συμμάχων στη σύγχρονη ιστορία, επισημαίνουν ειδικοί.
Η ένταση στη διμερή σχέση εκτείνεται πέραν των εξοπλιστικών προγραμμάτων στη διαφορετική προσέγγιση των δύο πλευρών ως προς τη Συρία, τις κυρώσεις στο Ιράν, τη φυλάκιση μελών του προσωπικού αμερικανικών προξενείων από τις τουρκικές αρχές.
Το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για τις πληροφορίες περί ενδεχόμενης αναστολής της εκπαίδευσης των Τούρκων χειριστών. Ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο αντισυνταγματάρχης Μάικ Άντριους, περιορίστηκε να πει ότι η διαπραγμάτευση της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα για την αγορά του συστήματος Patriot αντί των S-400 συνεχίζεται.
Τη Δευτέρα, ο Ακάρ φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk, ότι τα συστήματα S-400 μπορεί να μην παραδοθούν τον Ιούνιο, όπως αναμενόταν, αλλά πρόσθεσε ότι η συμφωνία είναι κλεισμένη και ότι «η διαδικασία έχει αρχίσει».
Στα τέλη Μαρτίου, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αναστείλουν τις παραδόσεις εξοπλισμού που σχετίζεται με τα F-35 στην Τουρκία. Επρόκειτο για το πρώτο απτό βήμα προς την ενδεχόμενη διακοπή της συμμετοχής της Άγκυρας στο πρόγραμμα.
Εξάλλου η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει ότι αν η Άγκυρα παραλάβει το ρωσικό σύστημα, ενδέχεται να της επιβληθούν κυρώσεις βάσει του νόμου CATSAA, που προβλέπει τη λήψη μέτρων σε βάρος χωρών που προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία.
Η Άγκυρα αντιτείνει ότι ως κράτος μέλος του NATO δεν εγείρει την παραμικρή απειλή για τις ΗΠΑ και ότι δεν πρέπει να εφαρμοστούν κυρώσεις. Βασίζει τις ελπίδες της να προστατευθεί από τέτοιου είδους μέτρα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε πως τους προκαλεί έντονο προβληματισμό η απόφαση της Τουρκίας να αποκτήσει το σύστημα S-400.
Η Ουάσινγκτον και άλλα κράτη μέλη του NATO εκφράζουν φόβους ότι το ραντάρ του συστήματος θα αποκτήσει τη δυνατότητα να εντοπίζει και να επιτηρεί το προηγμένο αεροσκάφος, κάτι που θα το καταστήσει λιγότερο ικανό να αποφεύγει τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
 
Μοιράσου το άρθρο:

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΗΠΑ
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Καίγεται η χωματερή στον Πύργο Μαρκόπουλου
Επόμενο άρθρο Ιαπωνία: Σύλληψη πατέρα που έκανε ηλεκτροσόκ στα παιδιά του

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σφοδρή πυραυλική επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο
2 ώρες ago
Σήμερα η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο Πολεμικό Μουσείο
2 ώρες ago
Πέμπτη νύχτα τρόμου σε Ιράν και Ισραήλ: Ήχησαν σειρήνες στο Τελ Αβίβ
2 ώρες ago
Δύσκολη πρόκριση για Τσιτσιπά στο Χάλε, στο ντεμπούτο με Ιβανίσεβιτς
2 ώρες ago
Ο πόλεμος «φτάνει» στην αντλία: Πάνω από 2 ευρώ η αμόλυβδη
22 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή "σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

News Room

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»

Καλεσμένος στην εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου ο πρόεδρος του κόμματος «Κίνημα Δημοκρατίας», Στέφανος Κασσελάκης σε…

News Room

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή σχολιάζοντας…

News Room

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έχουμε τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της Τεχεράνης» λέει το Ισραήλ – Σε υπόγειο καταφύγιο κρύβεται ο Χαμενεΐ

News Room
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισραήλ και Ιράν κλιμακώνουν τις επιθέσεις καθώς η φονική σύγκρουση εισέρχεται στην τέταρτη ημέρα

News Room
ΚΟΣΜΟΣ

Διπλό φονικό «κύμα» επιθέσεων από το Ιράν στο Ισραήλ – Νεκροί, αγνοούμενοι και εικόνες καταστροφής

News Room
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισραήλ Vs Ιράν με κομμένη την ανάσα: Χάος στις πτήσεις στη Μέση Ανατολή – Οι διεθνείς αντιδράσεις

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?